Az egoizmus 4 oka

Az egoizmus egy teljesen hétköznapi szemlélet, mely valamilyen szinten mindenkiben jelen van. Ha sikerül ennek a forrását megfigyelni, képesek leszünk hatástalanítani is.

A mindennapok során rengeteg minden történik, amelyek érzelmi és intellektuális kihívások elé állítanak bennünket. Sokszor észre sem vesszük az ego reakcióinak egy részét, mert az állati létünk reakcióira alapulnak azok. Hatalmas erővel törhetnek elő belőlünk az érzések, melyek robotpilótaként vezérelhetik a cselekedeteinket, s ezen keresztül a sorsunkat.

Az egoizmus alapja

Az egoizmus alapja egy mentális beállítottság. Nagyon nehezen tudunk kimozdulni abból a nézőpontunkból, hogy mindennek mi vagyunk a középpontja, s ehhez képest mindenki más csak másodlagos. Ez az egoizmus illetve annak viselkedésbeli megnyilvánulása leggyakrabban akkor kerül előtérbe, amikor egy kisebb-nagyobb közösségben a helyünket és a kapcsolódásainkat keressük.

Az egoista megközelítés egy természetes élethelyzet, aki emiatt el akar marasztalni bennünket, az többnyire a saját törtető mivoltát (egoizmusát) akarja leplezni. Egész kicsi gyerekkorunktól arra nevelnek az érzékszervi tapasztalásaink, hogy van a belső világunk, és van a külső. S ez a két világ érdemben különbözik egymástól.

Az énközpontú nézőpont olyan mértékben meghatározza az életünk összes pillanatát, hogy a legtöbbször képtelenek vagyunk önmagunkat kívülről látni, s reálisan értékelni a cselekedeteink következményeit. Pedig az igazi önismeret útján ez lenne az első igazi cél.

Az egoizmus 1. forrása: Amikor az események velem történnek

Ez talán a legismertebb, legkönnyebben tetten érhető megközelítés a mindennapokban. Erről szól az összes történetmesélés, amit a másik három csak beszínez, kiegészít. Amikor egy történet rólam szól, önkéntelenül feltörnek az alábbi mondatok:

 • És ez mind az enyém?
 • Ezt nekem kell megcsinálnom!?
 • Miért mindig velem történik ilyen!?
 • Miért nekem kell ezt megcsinálni?!
 • Miért épp most esik/havazik/süt a nap/fúrnak?!

Az érzések tárháza garantáltan feljő, amikor bármi velünk történik. Ezen tapasztalatok olyan erővel hatnak ránk, hogy aki megpróbálja elnyomni, az biztosan szenvedni fog.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Kapcsolódó írásom:  A személyiség külső kihívásai

A fenti példából az is látszik, hogy az egoizmusnak két iránya van. Az egyik esetben meg akarjuk ragadni, ami számunkra kellemes, a másik esetben pedig el akarjuk taszítani mindazt, ami számunkra kellemetlen.

Ezen három tényező (megragadás, eltaszítás és bizonytalanság) az, ami az érzelmi működésünknek az egyik legfontosabb alapja. De erről majd egy másik írásban lesz szó.

Igazából van egy harmadik esett is. Amikor nem tudjuk eldönteni, mi is történik valójában velünk, s bizonytalanná és zavarodottá válunk. Ennek a következményeivel foglalkozni kell, mert ennek következtében nagyon megkeseríthetjük az életünket.

Az egoizmus 2. forrása: Amikor az események értem történnek

Amikor megjelenik bennünk az a viszonyulás, hogy valami értünk történik, azt picit nehezebb felismerni, mint amikor velünk történnek a dolgok, de azért ez sem annyira nagy kihívás.

 1. Értem ugye megteszed?
 2. És ezt csak nekem csináltad?
 3. Értem mindent megtennének!
 4. Értem ezt meg kell tenned!
 5. Ezt értem megtetted?

Az első két mondat többnyire a birtoklás által motivált;  a harmadik csöpög a ragaszkodástól; a negyedikben lehet féltékenység, harag vagy ragaszkodás; míg az ötödikben a ragaszkodásnak van hatalmas terepe.

Nem szabad az egoizmust, mint szempontrendszert alábecsülni, képes békából is elefántot varázsolni. S ugyan az egoizmus lényege a boldogság ösztönös keresése, attól még a fent említett érzésből előbb-utóbb szenvedés lesz. S ez nem túl jó.

szerelmesek a szénában

Amikor a két ember egoizmusa (boldogságra törekvése) kiegészíti egymást, akkor kialakulhat az együvé tartozás érzése

Az egoizmus 3. forrása: Amikor az események nélkülem történnek

Az egoizmus az első két esetben általában a kellemes oldalát mutatja meg. De mint mindennek, az egoizmusnak is két oldala van.

Az ego az igazi nagy pofonokat akkor gyűjti be, amikor valamit nem kap meg. Ez az elutasítás és a bűntudat érzésének nagyszerű tárházát hozza fel. Ha meg a másik oldalát nézzük, akkor az ilyen helyzetekben figyelhetjük meg az emberi önzést a maga teljességében.

 • Nélkülem akarsz elmenni?
 • Nélkülem akarod megcsinálni?
 • Nélkülem úgy sem tudod megtenni!!
 • Nélkülem is megoldhatnák már végre!
 • Nélkülem egy senki vagy!
Kapcsolódó írásom:  A személyiség belső kihívásai

A mondatokból árad a gőg, de ezen nincs semmi meglepő. Az alacsony szinten megélt egoizmusnak az öntömjénezés a lételeme, annak az ünneplése, hogy csak az egoisták tudnak a világban igazán érvényesülni.

Persze ennek az önbecsapás jellegével az ego semmit nem tud kezdeni. Egyszerűen letagadja, figyelmen kívül hagyja, vagy nemes egyszerűséggel átlép rajta.

A ma embere sokkal több mindennel foglalkozik, mint azt az eleink tették. S pont ezért sokkal több nehézséget i kreálunk sok esetben.

Az egoizmus 4. forrása: Amikor az események ellenem történnek

Amikor mások ellen kell valamit véghezvinnünk, akkor vagyunk igazán embertelenek. Pontosabban igazán emberiek. Itt jön fel minden, ami az egoizmus kelléktárában a legkegyetlenebb: az ösztönök, a szemet szemért elv, és a háborúk és a létezéshez kapcsolódó hazugságok tömkelege.

 • Ő az ellenfelem!
 • Le kell győznöm!
 • Én jobb vagyok!
 • Az idő is ellenem dolgozik!
 • Esküszöm, mindenki összefogott ellenem
 • Ennyire nem lehet rossz napom!

Ennek a viszonyrendszernek a feloldásához a kulcsot nem az adja meg, hogy mindent el akarunk kerülni, s nem is az, hogy mindenáron másokra mutogatunk. A megoldás ott indul el, hogy belátjuk, az egoizmus feloldásra nincs racionális válasz, az összes reakció teljesen szubjektív, semelyik megközelítés sem igaz teljesen.

kifele mutogató lány

Lehet kifele mutogatni, ha le akarunk mondani a lehetőségről, hogy megváltozzon az életünk.

Személyes tapasztalatom

Az önismeret és az önfejlesztés ez első jelentősebb kihívás az, hogy képesek legyünk megérteni a személiségünk működést, s elválasztani attól, akik valójában vagyunk.

Amikor ez nem történik meg, s ki akarunk alakítani egy olyan képet magunkról, mely elegendően vonzó, hogy hatni tudjunk másokra, s eléggé öntudatos (csúnyán mondva egoista) ahhoz, hogy a céljait is elérje, akkor egy csapdába kerülünk.

Az ego, a személyiségünk egy védekező mechanizmus, mely a fenti 4 hatás következményeitől igyekszik megvédeni bennünket. De azt jó mindig tudatosítani, hogy ez a fajta védekező mechanizmus nem mi vagyunk, nem a lényünk része, azt csak beburkolja.

Kapcsolódó írásom:  Családunk hatása

S ha érdemi változásokat szeretnénk elérni, akkor a belső világunkat kell átformálnunk, a páncél alatti sebeket begyógyítva. Illetve azon működés módokat is átformálni, amitől a sérülések kialakultak.

Ahogy az egyik nagyon kedves barátom oly sokszor mondogatni szokta ennek kapcsán:

„Az életünk során a fájdalom nem elkerülhető, a szenvedés viszont opcionális.”

A személyes munkámban ennek megteremtésével szoktam általában kezdeni. Kialakítani azt a belső állapotot, melytől a világ már nem lesz annyira rémisztő és zord, s képesek vagyunk a minket érő hatásokat lépésről lépésre egyre jobban kezelni s használni.

A személyes konzultáció részletei —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.