A személyiségünk 5 összetevője

A személyiségünk ezernyi elemből tevődik össze, s ezek kölcsönhatása révén nincs két egyforma ember a világon. Mégis van 5 nagy csoportja ezen összetevőknek, melyekre ha folyamatosan figyelmet fordítunk, megérthetjük ezt, kik is vagyunk ezen a világon.

Ahhoz, hogy a személyiségünk felfedezésében ne tévedjünk el, szisztematikusan fogok haladni, lépésről lépésre. S minden egyes pontnál ki fogok térni arra, az egyes összetevők miként nehezíthetik meg az életünket, hogyan okozhat nekünk kihívást szenvedést.

S ki fogok térni arra is, az egyes összetevőket miként lehet megváltoztatni. Elárulom, a személyiségfejlesztésnek van egy kerékkötője, amit mindenki ismer, s pont ezért mindenki igyekszik felülírni. Ami nem kevés fáradtságba és pénzbe kerül sok esetben.

A személyiségünk alapja: a megjelenési formánk

Az, hogy kik vagyunk a világban, az nagyban függ attól, milyen a testünk, s hogyan viszonyulunk hozzá.

Ebbe beletartozik a testünk alakja, hogy mennyire vagyunk véknyak, soványak; vagy izmosak és inasak, esetleg vastagok, kövérek (mint én is). S ide tartozik az is, hogy van-e tartáshibánk, gerincferdülésünk, csípőficamunk vagy egyéb testi elváltozásunk.

Milyen a bőrünk színe, mennyire életteli, puha, mennyi sebhely, pattanás, kellés és heg van rajta. Van-e valamilyen betegség miatt a bőrünkön elváltozás, sötétebb vagy világosabb foltunk, kérgesedés, bőrkeményedés vagy szemölcs.

S persze az arcunk megjelenés is ide tartozik, hogy milyen a szemünk, az orrunk, a szánk, az állunk, a fülünk, a hajunk.

Milyenek a gesztusaink, az öltözetünk, a hanghordozásunk, a fiziológiánk, a testünk és a váladékaink színe, szaga, állaga, s annak változása.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

S ide tartozik természetesen a fizikai nemünk, annak összes fizikai következményével együtt.

A megjelenés megváltoztatása

Amikor arról beszélünk, hogy hogyan tudsz kialakítani jó első benyomást mások fele, akkor az első és legfontosabb pont a fizikai megnyilvánulásunk elrendezése.

Ezen nincs is mit csodálkoznunk, mert a személyiségünk többi összetevője részben a fizikai megnyilvánulásunkra épül, arra reflektál, S pont ezért, ha a fizikai létünk nem kielégítő, nem harmonikus, akkor a belső világunk is könnyen kaotikussá válhat.

Másrészt a fizikai állapotunk nem állandó. A szépségünk mulandó, az egészségünk is az (gondoljunk csak egy fertőzésre vagy egy balesete). S azt sosem szabad elfelejteni, hogy az életünk sem végtelen. A halás és az elmúlás tudatosítása egyszerűen megkerülhetetlen ahhoz, hogy reális képet kaphassunk a jelen pillanatunkról.

A személyiségünk megtapasztalása: érzések áradata

Az érzéseink az egész életünket végig kísérik. Amikor az érzések 350 típusáról beszélünk, akkor is pont ezt tudatosítjuk. Azon önkéntelen, s az esetek egy részében tudatosan nem is irányítható reakcióinkról, mely a személyiségünket állandó mozgásban, változásban tartja.

Kapcsolódó írásom:  A fizikai megjelenés elemei

Egyszerűen vannak, és hatnak ránk. S alapvetően meghatározzák a kisugárzásunk. S mindaz, amit mondjunk az állandó és sosem változó személyiségről gondolunk, az pont annyira valós, mint a minket körbe vevő világ tapasztalata.

Minden olyan történet, melynek ellenállunk, ami valamilyen érzelmi blokkot hoz létre bennünk, melyek múltunk tapasztalataiból táplálkoznak, befolyásolják azt, akik vagyunk.

Az érzéseinket, a gondolatainkat, a tudatosságunk és az életünket. Tudatos szinten vagy tudat alatt terelni, szelektálni fogja mindazt, amit teszünk, amit érzékelünk, sőt, még a megjelenő érzéseink megélését is.

Ezeket megváltoztatni csak akkor tudjuk, amikor éppen megjelennek. Sem utána sem előtte nem lehetséges, mert az érzések mindig pillanatnyiak.

Természetesen fel tudjuk hozni az érzéseket tudatosan is, de fontos mindig tisztában lennünk azzal, hogy az érzéseinkre nem építhetjük fel a szilárd önbecsülésünket. Mert az érzéseink pont annyira változékonyak, mint a szél.

A mozgás rengeteg érzést és blokkot
a felszínre hoz, melyeket ha elengedünk, átformálódhat
a személyiségünk.

Személyiségünk működése

Mindazt, amit érzünk, tapasztalunk, annak meg lesz a következménye a belső világunkban is.

3-4 éves kortól megjelenik a tudatos, rendszerező működésünk (szakszóval a kognitív működésünk), mely a minket ért tapasztalatokat elkezdni szelektálni, osztályozni és szortírozni.

Megjelenik a tudatos gondolkodás, illetve a nyelv használata, mely a gondolatokat és érzéseket a szavak és a mondatok kalodájába zárja, a beszűkítve mindazt, amit képesek vagyunk érzékelni és felfogni.

Ez a fajta kognitív működés, illetve annak kialakulása ezernyi külső hatás révén jön létre. Például egy 4-5 éves gyerek nem gondolkodik azon, hol él, mi az az országhatár, ha soha nem jár más országokban, s nem megy el az otthonától túlságosan távolra.

Később, a nevelés, az oktatás és a média hatására a világlátásunk tágul, s képesek leszünk azt is végiggondolni, mi történik példásul Amerikában, Ausztráliában vagy Kínában, de az ezekhez való viszonyunk jelentősen fog függeni attól, hogyan viszonyultak hozzá a környezetünkben.

Gondolataink megváltoztatása

Sokan annak révén szeretnék megváltoztatni a az életüket, hogy a gondolataikat, a szavaikat szeretnék megtisztítani mindattól, ami a nehézségekre, a bajra, a szenvedésre emlékezteti őket.

Ez a fajta törekvés nagyon jól hangzik, s nagy eredményekkel kecsegtet, s sokaknak kisebb-nagyobb eredményeket hoz is. De nagyon keveseknél láttam azt, hogy önmagában a pozitív gondolkodás átütő eredményeket hozott volna.

Kapcsolódó írásom:  Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

Ha a pozitív életszemléletet s ezen belül a pozitív életszemléletet közelebbről is megnézzünk, akkor sok esetben csak azt látjuk, hogy a felszínre hat. Csak a szavakra és a gondolatokra, de a személyiségünk mélyebb rétegeire nem.

S ettől az egész törekvésünk, hogy elengedjünk mindazt a rosszat, ami megnehezíti az életünket, eredménytelen lesz.

Ehelyett én mindig azt javaslom azoknak, akik velem dolgoznak önmaguk jobbításán, hogy igen is fejezzék ki mindazt, ami bennünk tombol, ami égeti a belsőjüket, s ne nyomják el a tudat alattijukba. Mert a nehézségek attól még nem fognak megszűnni, hogy nem akarunk rájuk nézni.

Az érzések elnyomása helyett én mindig az érzések és a görcsölés elengedésére bátorítok mindenkit, melynek révén a gondolatainkból és érzéseinkből automatikusan el fognak tűnni a rossznak titulált tapasztalatok.

Önmagában a gondolkodás és
a tervezgetés még senkit nem tett boldoggá
és sikeressé.

A személyiségünk tudatos törekvései

Ugyan az életünket ezernyi hatás éri, de ettől még mindenki autonóm, mindenki mástól független személyiség. Ennek egyik fő összetevője az egyéni késztetéseink, törekvéseink és szándékaink.

Ezek egy része már az anyaméhben megnyilvánul, például akkor, amikor például a pocaklakó elkezd az anyja hasában mozogni. Kellemetlen esetben akár rúgkapálni is.

S pont ugyan ez jelenik meg akkor is, mikor a kisbaba, miután elfolyt a magzatvíz, s érzékeli, hogy az egész addigi közege totálisan megváltozott, elkezd kifele nyomakodni a szülőcsatornán.

Vagy amikor kisdedként sírással jelzi, ha valami baja van. Éhes, szomjas, egyedül érzi magát, vagy tele a pelus vagy a gyomor (s büfizni szeretne).

Ezek a törekvéseink sem állandóak. Keressük a biztonságot, szeretnénk másokhoz kapcsolódni vagy csak irányítani akarjuk az életünk egyes mozzanatait. Ezek is a szándékaink megnyilvánulásai.

S persze ismerjük azon eseteket is, amikor valami nem úgy jön össze, mint ahogyan szeretnénk, ezernyi gondolat és érzés kavalkádjával kezdünk el reagálni az életünk történéseire.

Van, aki inkább elé megy a nehézségeknek, s szívesen vállal fel akár vezető szerepet is, míg mások inkább a vezetőket szeretik követni. S persze sokan inkább nem akarnak másokhoz kapcsolódni, s elkülönülnek, mert nem akarják mások baját is a nyakukba venni. Mint ahogy ezt látok az önismeret alapvető kérdéseinél.

A személyiségünk, illetve annak külső megnyilvánulása pont annyira stabil, mint a pitypang apró pihéi a virágon.

A személyiség formálása: a tudatosság

A személyiségünk 5. összetevője a tudatosságunk. Ennek jelenléte az életünkben pont annyira változó, mint minden más az életünkben.

Kapcsolódó írásom:  A személyiség belső kihívásai

Sokan pont attól szenvednek, hogy az életükből hiányzik a tudatosság. Nem látják magukat, s nem látják azt sem, mit eredményez az, amit nap mint nap tesznek az életükkel.

 • Van, akit a gondolatai vagy az érzései folyamatosan elsodorják.
 • Van, aki a külső világ hatásai által válik állandóan szétszórttá.
 • S van, akit pont az tesz sérülékennyé, hogy minden külső és belső hatást igyekszik kizárni az életükből.

Holott a tudatosságnak van egy olyan definíciója, aminek révén bárki túl tud lépni a személyiségének a korlátain:

A tudatosság mindent magában foglal, s nem ítélkezik semmin.

Ami nem azt jelenti, hogy bármi, ami megjelenik, arra mindenképpen reagálnunk kell. Csupán azt, hogy érzékeljük azt, ami bennünk és körülöttünk zajlik.

Az éber, tudatos jelenlét ugyanis azt eredményezheti, hogy felszabadulhatunk a kényszeres reakciók hatásaitól. Pont annak révén, hogy ezekre elkezdünk tudatosak lenni, s minden, ami automatikus reakciót indítana el bennünk, azt tudatosan elengedjük.

Amikor én azt mondom a 10 + 10 alkalmas elengedés programra, hogy az életedet meg tudod változtatni általa, akkor pont erről beszélek.

Mert nem csak egy technikát adok át, hogy miként engedd el a nehézséget okozó érzéseidet és görcsöléseidet, hanem azt is megmutatom, miként lehetsz igazán éber és tudatos arra, amit a mindennapokban létrehozol a magad számára.

10 + 10 alkalmas elengedés program —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.