A tudatos jelenlét megélése

A spirituális útkeresés egyik igazi célja, miután a szorongásainkon és érzelmi viharainkon sikerült átlátnunk magunkat, a tudatos jelenlét megélése.

Többen összekeverik a tudatos jelenlét tapasztalatát a mindfulness módszerével, de hamarosan megmutatom, mi a két dolog közötti hasonlóság és mi az érdemi eltérés.

A tudatos jelenlét az egységélmények rendszeres megtapasztalását jelenti. Amikor képesek vagyunk a belső zavarainktól mentesen megtapasztalni a minket körülvevő világot, egyre jobban megérthetjük a jelenünket és a hétköznapjainkat.

A a tudatos jelenlét gyakorlata a tudatos jelenlét megtapasztalásához vezető nagyszerű módszer, mely a jelenségek tudatosítása révén segít megmutatni azt nekünk, hogyan viselkedünk, s milyen érzetek és érzések kondicionálnak bennünket a mindennapok során.

A tudatos jelenlét megtapasztalásának misztériuma

Egy vipassana gyakorláson egyetlen egy cél van, a tudatos jelenlét megtapasztalása. Ennek eléréséhez olyan külső körülményeket teremtenek meg, melyek a világ külső zaját és az érzelmek áradatát megpróbálja féken tartani, lehetőség szerint időlegesen kizárni.

 • Ezért van egy vipassana elvonuláson vegetáriánus étkezést;
 • ezért az elvonulás többnyire egy csendes erdőbe, másoktól távol szervezik;
 • ezért kapcsolnak ki minden elektronikus kommunikációs eszközt;
 • azért nincs a gyakorlások közbeni időszakban sem beszélgetés az elkötelezettebb csoportokban;
 • ezért nem érintkeznek a résztvevők külső emberekkel sem.

Ez a mesterséges környezet lehetővé teheti a mentálisan és érzelmileg kiegyensúlyozottabb embereknek, hogy kialakítsák az tudatos jelenlét állapotát, s azt megpróbálják a belső fejlődésükhöz használni.

A tudatos jelenlét állapotában időzve képesek rálátni arra:

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

 • hogyan keverednek bele a mindennapok őrületébe;
 • hogyan ragaszkodnak az elképzeléseikhez;
 • hogyan ragaszkodnak a saját magukról kialakított képhez és
 • rálátnak arra is, hogy hogyan színezi be az érzelmeik áradata ezt az egész életüket.

Akinek megadatik az a lehetőség, hogy akár évekig ilyen módon elvonulásban éljen, az jelentős belső fejlődésen mehet keresztül. De ez nagyon kevés ember számára reális lehetőség manapság.

Amikor napi rendszerességgel egy-két órát ülünk, és két-három havonta elmegyünk egy egyhetes elvonulásra, az is érdemben tud hatni a fejlődésünkre, de természetszerűleg ez a fejlődés sokkal lassabb lesz.

Kapcsolódó írásom:  A tudatos jelenlét félreértése

Ez az oka annak, hogy jó néhány hindu és a buddhista hagyományok zömében is arról beszélnek, hogy csak akkor tudsz valódi eredményeket elérni, ha szerzetesi életet élsz.

A tudatos jelenlét a mindennapokban

A mindennapi ember számára az elvonulás, főleg a többéves elvonulás megvalósíthatatlan. Hétvégékre vagy egy-egy hétre még el lehet lógni a mindennapokból, de a hosszabb elvonulás munka mellett nagyon nehezen megvalósítható.

A mindfulness gyakorlata, amikor lépésről-lépésre minden egyes cselekedetünket megfigyeljük, megadhatja nekünk azt a fajta fejlődés lehetőségét, amit egy elvonulásban élő jógi az ülőpárnáján megtapasztalhat.

A mindfullnes gyakorlásához elkötelezettség, tudatosság, és nem kevés kitartás szükséges. Főleg azért, mert rengeteg olyan írás is megjelenik ezen a téren, mely nem a mindfulness módszeréről szól, hanem valami másról, a gondolatok megfékezéséről, mely a mindfulness szemléletétől nagyon messze esik.

Két hasonló, mégis nagyon eltérő ember..

A tudatos jelenlét, mint a tanítónk

A tudatos jelenlét az egyik legnagyobb tanítónk a világban, mert általa leszünk képesek felfedezni a világ valódi működését. Tehát nem az a cél, hogy bármilyen tanítás igaz vagy hamis voltát ellenőrizzük, hanem az, hogy felismerjük azt, hogy a dolgok miként működnek a mi életünkben.

Mindannyian mások vagyunk (mindannyian mást hoztunk a hátizsákunkban), s ebből adódóan a megélésünk is teljesen különböző. Éppen ebből adódóan a világ működését mindannyian egy picit másképp fogjuk érzékelni.

Én és én-nélküliség

Az eltérő érzékelés és tapasztalatok ellenére az alapos megfigyelés eredményeként, ha jól megfigyeljük a világot, nagyon hasonló következtetésekre fogunk jutni.

Ezért van az, hogy rengeteg vallási utat mutató ember sok kérdésben nagyon hasonlóan gondolkodik. Egy dologra viszont nagyon fontos odafigyelni. A hasonló gondolkodás nem jelent ugyanolyant. Van egy olyan kritikus pont, ahol a szemlélet, s ebből adódóan megélések alapvetően eltér egymástól.

Egy szilárd énben hívő keresztény, hindu, muszlim vagy hasonló más vallást követője érdemben másképp gondolkodik, mint egy buddhista, aki nem hisz az elpusztíthatatlan, megmásíthatatlan lélek létezésében.

Kapcsolódó írásom:  A halál és az elmúlás tudatosítása

Éppen ezért egy Dalai láma megértése és megélése mindig különbözni fog a római pápáétól. És ez még akkor is igaz, ha II. Ferenc pápa humanizmusa, nyitottsága és rugalmassága a római pápák sorában nagyon nagy ritkaság.

Következő lépés:

Egyéniségünk, egyediségünk megkérdőjelezése —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.