A mindfulness „átalakító” hatása

Ha megnézünk a különböző tudat-átalakító módszereket, sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a nem kívánatos, nem szeretem állapotokkal kezdenek el bőszen dolgozni. Fogadalmakkal megpróbálják elkerülni mindazt, ami fáj, megkísérelik valamilyen ellenszerrel csökkenteni vagy átalakítani a múltjuk tátongó sebeit.

A mindfulness gyakorlatban a jelen pillanatra összpontosítunk, elvéve az energiát a múlt fájdalmas emlékektől. Igazából ez egy kerülőút arra, hogy a korábbi érzelmi sebeinket begyógyítsuk.

Ennek a technikának a legfőbb ereje, hogy azáltal képes a múlt hatásait csökkenteni, hogy nem adunk energiát a múltunk fájó emlékeinek. Aminek hatására elkezd meggyógyulni.

A tudatos jelenlét: az érzelmi elengedés művészete

A mindfulness fő eszköze a változáshoz való idomulás, a jelenségek (érzéseink, érzelmeink és gondolataink) szabad játékának tudatos elengedése. Ez benne van a magyar kultúrában is, csak picit elfelejtődött.

A kutya ugat, a karaván halad

Mondja a jól ismert szólás-mondás. Azaz nem reagálunk a minket körbe vevő jelenségekre, csak megfigyeljük azokat. Egyszerűen csak hagyjuk, hogy minden önmagától formálódjon.

Hatalmas erő van az elfogadásban. Automatikusan elkezdi irtani az életünket folyamatosan megfertőző ítélkezéstől. Nem beszélve az értelmes gondolkodást blokkoló érzelmi reakciókról, melyek elárasztanak időnként minket.

A mindfulness, az éber tudatosság valódi célja

Nagyon sok esetben, amikor a keleti gyakorlatok – minden háttér nélkül – bekerülnek a modern pszichológia eszköztárába, gyakran elvesztik a lényegi összetevőiket. S pont ennek következtében el is vesztik a valódi erejüket.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A mindfulness fő célja a szenvedéstől való megszabadulás. S a szenvedéstől való megszabadulás eszköze az éber figyelem, a megfigyelés módszere (a mindfulness). A buddhista szövegekben a szenvedés elengedésének alapját nevezik a dharma 4 pecsétjének:

 • Minden jelenség, melyek okok és feltételek révén létrejön, mulandó.
 • Minden mulandó jelenség szenvedést okoz (mert érzelmekkel és elképzelésekkel reagálunk rájuk).
 • A tapasztalok és jelenségek pont ebből adódóan nem valósak, így az általuk létrejött én (személyiség) képzete sem valós.
 • Az énhez (személyiséghez) való ragaszkodás elengedése maga a megszabadulás (a szenvedéstől).
Kapcsolódó írásom:  5 érzelmi sérülés (összefoglaló)

Ha képesek vagyunk ennek szellemében élni, akkor képesek leszünk megszabadulni a nehézségeink forrásától.

Amikor viszont azt gondoljuk, s arra törekszünk, hogy a kellemes érzésekre lecseréljük a kellemetleneket, akkor pontosan ugyan annak a kaktusznak a magjait ültetjük el, aminek a tetején most is ülünk. S pont ezért érdemes a tapasztalataink megváltoztatását abbahagyni, s a nehézségeink tudatos elengedésére koncentrálni.

meditáló kislány

A meditáció célja annak a belső nyugalomnak és örömnek a felfedezése, amire mindenkinek szüksége van egy minőségi élethez.

A Ho’oponopo tudatosító módszere

A Ho’oponopo módszere nagyon közel áll a mindfulness megközelítéséhez. A jelenségeket a tudat tükreként használják, s ennek révén formálják a pillanat megélését. Minden furcsa vagy zavaró helyzetre elmondanak egy „varázsigét, mantrát„:

Bármi is okozza bennem, hogy ezt meg kell tapasztalnom.
Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Szeretlek. Köszönöm.

Az érzelmeket elvezetve a jelenségekre érdemben nem reagálnak. Hasonlóan ahhoz, amit a mindfulness során történik. Csak egyszerűen elfogadjuk az érzéseinket, az érzelmeinket és a gondolatainkat olyannak, amilyenek, mindenféle ítélkezés nélkül. S ennek révén képesek lehetünk elengedni mindazt, ami megköti az életünket.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.