Életfeladatunk felismerése

Az ezotéria és az önfejlesztés egyik legfontosabb hívószava, hogy ismerd meg önmagad, és fedezd fel önmagad. Ez volt kiírva a Delphoi jósda bejáratára is. És mindenki nagyon gyorsan el akarja ezt érni.

A leggyakoribb rövidítési út, amivel az önismeret munkáját megpróbálják megspórolni a különböző tesztek kitöltése. Időről-időre olyan termékek is megjelennek a nyomtatott sajtó piacán, melyben akár 100-150 különböző teszt is található.

De egy Kiskegyed vagy egy Ezotéria magazin szinte minden száma tartalmaz legalább egy tesztet. Ezek sokat elmondanak arról, hogy milyenek vagyunk, de az, hogy valójában kik vagyunk és mi a szerepünk a világban, arról ellenben semmit nem mondanak nekünk.

Önfelfedezés lépései

Az önfelfedezés első lépése az, hogy megismerjem azt, milyen vagyok. És erre a bevezetőben említett tesztek teljesen jók. De fontos tisztában lennünk azzal, hogy az, hogy milyenek vagyunk, folyamatosan változik.

személyiségünk, az ha nagyon kis mértékben is, de napról napra változik, egyáltalán nem egy fix dolog az életünkben. Ha tudatos önfejlesztő munkát végzünk, akkor ezek a változások akár látványosak is lehetnek az életünkben.

Ha végignézzük a múltunk azon részét, amire emlékszünk, megláthatjuk azon folyamatokat, ami a jelenünket kialakította.

Ha ennek hatására a személyiségünket már nem egy abszolút tényezőként kezeljük az életünkben, csupán egy eszközként, hogy a világban boldoguljunk, képesek leszünk átformálni az életünk irányát.

Statikus önismeret haszna

Ettől függetlenül van pár dolog, ami nem igazán változik az életük során. Annak megismerése, hogy milyen vagyok, egyébként is nagyon hasznos, mert azáltal fedezhetem fel a saját korlátaimat. Mutatok egy példát:

 • Ha nekem például balerina alkatom van, az azt jelenti, hogy a cementes zsákok pakolásához nem fogok nagyon érteni.
 • Ha gyerekként rengeteget sportoltam, és kialakult egy erős izomzatom és csontozatom, akkor a kóros (betegségből következő) állapotokat leszámítva valószínűleg sosem leszek törékeny testalkatú.
Amikor az életfeladatunk megvalósításán dolgozunk, akkor minden hiányosságunk a felszínre kerül.

Amikor az életfeladatunk megvalósításán dolgozunk, akkor az önmagunkon végzet munka eredménye és hiányosságai pillanatok alatt láthatóvá válnak.

Valódi képességeink megnyilvánítása

Mindannyiunk egy hatalmas hátizsákkal érkezik, amit nevezhetünk mondjuk életfeladatnak.

Szokták ezt sorsfeladatnak, karmikus feladatnak is hívni, de a különböző magyarázatok és megközelítések eltérései ezen rész megértését zűrösebbé tennék, ezért én most csak ezt az egyszerűbb magyar kifejezést fogom használni.

Az életfeladatunk jót és rosszat egyaránt tartalmaz, rengeteg kihívást, amiből tanulhatunk; és rengeteg jó tapasztalatot és képességet, ami által rengeteget adhatunk a világnak.

Életfeladatunk akadályai

A legnagyobb akadálya annak, hogy ez megnyilvánulhassanak az életünkben a sorsfeladatunk összetevői, hogy a gyerekkori tapasztalataink általában nem ebbe az irányba mutatnak.

A “tudatos” szülők ennek elkerülésére mindenféle módot megpróbálnak bevetni. Ezen módszerek, beleértve az asztrológiai elemzéseket is, esetlegesek. Többnyire csak irányokat mutatnak, de nem konkrét szakmát vagy tevékenységet.

Ez a mai, szélsebesen változó világunkban, hangsúlyozottan jelentkezik. Amikor én a hetvenes évek közepén megszülettem, még szinte semmi sem létezett abból idehaza, ami ma meghatározza az életem.

Életfeladatunk hatása

Ha képesek vagyunk a személyiségünket, illetve az azokban tárolt hatóerőket átírni, akkor képesek leszünk a saját életünket, az életfeladatunknak megfelelő életet élni. Megtapasztalhatjuk a valódi hangunkat, megtalálhatjuk azt az életcélt és életutat, mely valójában a mienk és amely maximálisan elégedetté és kiegyensúlyozottá tehet minket.

Az életcéljának megtalálása és abból a maximum kihozása csak nagyon kevés embernek adatik meg. Mert nagyon kevés ember hajlandó elvégezni az ehhez szükséges munkát. Sokan abban bíznak, ha keresgélnek a világban, az életük egy pontján meg fogják találni azt a tevékenységet, ami őket igazán elégedetté és boldoggá teheti.

Csak pont azokat az akadályokat és gátakat nem távolítjuk addigra el, ami az életfeladatunk beteljesítéséhez szükséges. És okoz ezernyi gondot és és akadályt a szokásaink, az érzelmeink és a személyiségünk kusza rendszertelensége. Tehát hiába találjuk meg az életünk igazi célját, ami számunkra megelégedést és boldogságot nyújthat, nem leszünk képes kihozni magunkból a maximumot.

csiga két kő között

A személyes fejlődésünk hiányosságai komoly kihívások elé állíthat minket.

Igazából amikor az ember készen áll, megjelennek azon tényezők az életünkben, melyek révén kiteljesedhet az életünk. Amikor valaki a megfelelő sorrendben halad előre a fejlődés útján, akkor nem véthet hibát. Mert minden olyan tényezőt, ami hibát vagy nehézséget okozhat, hamarabb kiküszöbölhetjük, mielőtt igazi nagy gondot okozhat.

A megfelelő sorrend már csak azért is kulcsfontosságú, mert az egó szinte sosem adja fel. Folyamatosan benne akar tartani minket a megszokott világunkban. Egyszerűen azért, mert azt ismerjük, annak minden összetevőjével együtt. Az új dolgoktól viszont megrémül, s mindent megtesz azért, hogy elkerülje, megússza a velük való szembesülést.

Következő lépés:

A bizonytalanság és az aggódás meghaladása —>


Ki mondja mindezt?

Matits Viktor (Maci)

önismereti mentor,
elengedés tanár

A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

Teszem azt annak ellenére, hogy

nem vagyok
sem pszichológus,
sem pszichiáter,

csupán egy ember, aki ébersége és tudatossága révén képes meglátni és megmutatni mindazt, hogy mit csinálunk az életünkkel.

Ennek az az oka, hogy sokszor — sok embernél és sok helyzetben — megfigyelhettem azt, mi hoz bajt és mi hoz sikert a különböző élethelyzetekben.

S ennek köszönhető, amikor a meglátásaim révén rákérdezek pár fontos kulcspontra, akkor a helyzetek egyszerűbbek és könnyebbek lesznek, mint előtte.

Hogyan tudok segíteni neked?

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed, s ne csak ötletszerűen próbálj valamit változtatni rajta, érdemes az alapokat tisztába tenni.

Az online önismereti tréningen több mint 50 olyan tényezőt mutatok meg az életünk kapcsán, a melyek akkor is hatnak ránk, ha nem vagyunk rájuk tudatosak.

Az alapok megismerése után sokakban meg szokott jelenni az igény, hogy ténylegesen tegyenek is valamit az életükér, túllépve az elméleteken.

Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

Tőbbnyire a nehézségek alapvető gyökerét szoktuk megkeresni az ilyen alkalmakkor, mely az ellenállásaink tudatosítása és elengedése révén lehetséges.

Ha elakadtál valahol az életedben,
mert egyedül nem boldogultál,
nyugodtan hívj fel a
20/249-7326-os
telefonszámon,
és keresünk egy alkalmas időpontot a nehézségeid feloldására.

A személyes konzultáció részleteiről itt olvashatsz!

(Ha nem veszem fel a telefonom, az csak annyit jelent, hogy éppen dolgozom. Amint alkalmas lesz, vissza foglak hívni!)

 

Egy apró és fontos figyelmeztetés!

 • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
 • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
 • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.