Életfeladatunk felismerése

Az ezotéria és az önfejlesztés egyik legfontosabb hívószava, hogy ismerd meg önmagad, és fedezd fel önmagad. Ez volt kiírva a Delphoi jósda bejáratára is. És mindenki nagyon gyorsan el akarja ezt érni.

A leggyakoribb rövidítési út, amivel az önismeret munkáját megpróbálják megspórolni a különböző tesztek kitöltése. Időről-időre olyan termékek is megjelennek a nyomtatott sajtó piacán, melyben akár 100-150 különböző teszt is található.

De egy Kiskegyed vagy egy Ezotéria magazin szinte minden száma tartalmaz legalább egy tesztet. Ezek sokat elmondanak arról, hogy milyenek vagyunk, de az, hogy valójában kik vagyunk és mi a szerepünk a világban, arról ellenben semmit nem mondanak nekünk.

Önfelfedezés lépései

Az önfelfedezés első lépése az, hogy megismerjem azt, milyen vagyok. És erre a bevezetőben említett tesztek teljesen jók. De fontos tisztában lennünk azzal, hogy az, hogy milyenek vagyunk, folyamatosan változik.

személyiségünk, az ha nagyon kis mértékben is, de napról napra változik, egyáltalán nem egy fix dolog az életünkben. Ha tudatos önfejlesztő munkát végzünk, akkor ezek a változások akár látványosak is lehetnek az életünkben.

Ha végignézzük a múltunk azon részét, amire emlékszünk, megláthatjuk azon folyamatokat, ami a jelenünket kialakította.

Ha ennek hatására a személyiségünket már nem egy abszolút tényezőként kezeljük az életünkben, csupán egy eszközként, hogy a világban boldoguljunk, képesek leszünk átformálni az életünk irányát.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Statikus önismeret haszna

Ettől függetlenül van pár dolog, ami nem igazán változik az életük során. Annak megismerése, hogy milyen vagyok, egyébként is nagyon hasznos, mert azáltal fedezhetem fel a saját korlátaimat. Mutatok egy példát:

 • Ha nekem például balerina alkatom van, az azt jelenti, hogy a cementes zsákok pakolásához nem fogok nagyon érteni.
 • Ha gyerekként rengeteget sportoltam, és kialakult egy erős izomzatom és csontozatom, akkor a kóros (betegségből következő) állapotokat leszámítva valószínűleg sosem leszek törékeny testalkatú.
Amikor az életfeladatunk megvalósításán dolgozunk, akkor minden hiányosságunk a felszínre kerül.

Amikor az életfeladatunk megvalósításán dolgozunk, akkor az önmagunkon végzet munka eredménye és hiányosságai pillanatok alatt láthatóvá válnak.

Valódi képességeink megnyilvánítása

Mindannyiunk egy hatalmas hátizsákkal érkezik, amit nevezhetünk mondjuk életfeladatnak.

Kapcsolódó írásom:  Az önismeret 5 fő kérdése

Szokták ezt sorsfeladatnak, karmikus feladatnak is hívni, de a különböző magyarázatok és megközelítések eltérései ezen rész megértését zűrösebbé tennék, ezért én most csak ezt az egyszerűbb magyar kifejezést fogom használni.

Az életfeladatunk jót és rosszat egyaránt tartalmaz, rengeteg kihívást, amiből tanulhatunk; és rengeteg jó tapasztalatot és képességet, ami által rengeteget adhatunk a világnak.

Életfeladatunk akadályai

A legnagyobb akadálya annak, hogy ez megnyilvánulhassanak az életünkben a sorsfeladatunk összetevői, hogy a gyerekkori tapasztalataink általában nem ebbe az irányba mutatnak.

A „tudatos” szülők ennek elkerülésére mindenféle módot megpróbálnak bevetni. Ezen módszerek, beleértve az asztrológiai elemzéseket is, esetlegesek. Többnyire csak irányokat mutatnak, de nem konkrét szakmát vagy tevékenységet.

Ez a mai, szélsebesen változó világunkban, hangsúlyozottan jelentkezik. Amikor én a hetvenes évek közepén megszülettem, még szinte semmi sem létezett abból idehaza, ami ma meghatározza az életem.

Életfeladatunk hatása

Ha képesek vagyunk a személyiségünket, illetve az azokban tárolt hatóerőket átírni, akkor képesek leszünk a saját életünket, az életfeladatunknak megfelelő életet élni. Megtapasztalhatjuk a valódi hangunkat, megtalálhatjuk azt az életcélt és életutat, mely valójában a mienk és amely maximálisan elégedetté és kiegyensúlyozottá tehet minket.

Az életcéljának megtalálása és abból a maximum kihozása csak nagyon kevés embernek adatik meg. Mert nagyon kevés ember hajlandó elvégezni az ehhez szükséges munkát. Sokan abban bíznak, ha keresgélnek a világban, az életük egy pontján meg fogják találni azt a tevékenységet, ami őket igazán elégedetté és boldoggá teheti.

Csak pont azokat az akadályokat és gátakat nem távolítjuk addigra el, ami az életfeladatunk beteljesítéséhez szükséges. És okoz ezernyi gondot és és akadályt a szokásaink, az érzelmeink és a személyiségünk kusza rendszertelensége. Tehát hiába találjuk meg az életünk igazi célját, ami számunkra megelégedést és boldogságot nyújthat, nem leszünk képes kihozni magunkból a maximumot.

csiga két kő között

A személyes fejlődésünk hiányosságai komoly kihívások elé állíthat minket.

Igazából amikor az ember készen áll, megjelennek azon tényezők az életünkben, melyek révén kiteljesedhet az életünk. Amikor valaki a megfelelő sorrendben halad előre a fejlődés útján, akkor nem véthet hibát. Mert minden olyan tényezőt, ami hibát vagy nehézséget okozhat, hamarabb kiküszöbölhetjük, mielőtt igazi nagy gondot okozhat.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmeink és érzéseink újfajta megélése

A megfelelő sorrend már csak azért is kulcsfontosságú, mert az egó szinte sosem adja fel. Folyamatosan benne akar tartani minket a megszokott világunkban. Egyszerűen azért, mert azt ismerjük, annak minden összetevőjével együtt. Az új dolgoktól viszont megrémül, s mindent megtesz azért, hogy elkerülje, megússza a velük való szembesülést.

Következő lépés:

A bizonytalanság és az aggódás meghaladása —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.