A meditáció buktatói

A meditáció célja a belső világunk lecsendesítése. Ha ezt erővel vagy külső hatások révén akarjuk elérni, akkor a meditáció buktatói nehéz helyzetek fognak bennünket állítani.

Ennek fő oka, hogy a meditáció hatására beinduló belső folyamatainknak nincsenek szabályai (amelyeket szó szerint kell követni), hanem elvei (melyeket  érdemes alkalmazni). S ezek ismeretében láthatjuk meg azt, amivel még dolgunk van.

Épp ezért lehetséges, hogy valaki teljesen szabályos zen ülésben éveket tölt el egy zen kolostorban, s közben mégsem változik belül semmi, miközben meg a mellette dolgozó takarító, aki sosem ül le szejzába (a zen meditációs pózba), tökéletesen képes elengedni mindent, ami számára szenvedést okoz.

Természetesen nem lehet a meditáció minden részletét pár mondatban összefoglalni, hiszen hatalmas irodalma van csupán a testtartás és annak fő pontjai kapcsán is. Egy áttekintő képet mégis megpróbálok adni róla, mert nagyon sokan összekeverik a valódi meditációt mindazzal, amit ezzel a névvel illetnek.

Meditáció és éberség

A meditáció lényege az éberség. A taoisták azt mondják a meditációról, hogy figyelik a Taot. Figyelik, ahogy minden változik, és mégis minden ugyanaz marad. A valódi meditáció ezen a ponton kezdődik el, amikor elkezdjük megtapasztalni mindazt, ami bennünk és körülöttünk történik.

Amikor gyakorlunk figyeljük a testünket. Időnként ki fogunk billenni a függőleges helyzetből, el fog zsibbadni a lábunk, nyugtalanok leszünk, elálmosodunk, vagy csak szimplán elkalandozik a figyelmünk. A fizikai és érzelmi tapasztalások révén tudjuk megfigyelni, mi is zajlik le bennünk.

Érzékelünk valamit, ami zömmel a mintáink terméke, majd azt elengedve visszahelyezzük magunkat a kiinduló testtartásba. Újra felvesszük a fenti hét pontnak megfelelő testhelyzetet, vagy valamelyik másikat, és éberen figyeljük a testünket és a tudati működésünket

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

Összpontosítás és elengedés

A légzés az ellazult összpontosításnak a  támasza. A légzésünk figyelése nem helyettesíti az éber s ellazult figyelmet, de nagyban segítheti annak megtartását. Fontos, hogy nem fókuszálásról vagy görcsölésről van szó, hanem egy éberségről, amibe sok minden belefér.

Kapcsolódó írásom:  A személyiség külső kihívásai

Hagyjuk, hogy a gondolataink időnként elkalandozzanak, elborítsanak az érzések, ránk törjön a nevetés, a sírás vagy az unalom. Természetszerűleg meg fog jelenni a nyugtalanság vagy akár a nemi erekció is, mert amikor a tudatunk érzéseit nem nyomjuk el, megjelenik mindaz, ami korábban a tudatunkban elraktározódott.

Mindennek érdemes elegendő teret hagynunk, s akkor nem fogják a különböző élethelyzetek az életünket darabokra szedni. Ha az életünk egyes részeinek túlságosan merev és szűk kereteket adnunk, avval az energiáinkat el fogjuk vesztegetni. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a szűk keretek közé beszorítsuk mindazt, ami minket ér.

Ha az ellenállásunk kisebb, akkor az ellenhatások is kevésbé tudnak bennünket kontrollálni, s vinni az energiáink. Pont ez lesz, amivel a bennünk levő feszültséget és frusztrációt is csökkenteni tudjuk, ahogy haladunk előre.

Tudat valódi tartalmának felszínre hozása

Ha már viszonylag jól megy az éber figyelem, akkor érdemes minden földi jóval megspékelni a meditációt. Itt jönnek elő a mantrák, vizualizációk, légzéstechnikák és társaik. Aki ezeket a módszereket elkezdi használni egy hosszabb éberség gyakorlattal telt időszak nélkül, jó időre is megrekedhet a fejlődésben.

az éberséggyakorlatokra épülnek rá, s komoly nehézségekkel fog szembe nézni az, aki nincsen tisztában a saját állapotának összetevőivel.

Az igazán fájdalmas az, hogy nagyon sokan a tudatlan alkalmatlanság állapotában vannak, s ebből adódóan nem is akarnak változtatni azon, ahogy teszik a dolgaik. Csak azt erőltetik, ami a bajaik forrása, s tovább rontanak a helyzetükön. Azért merem ezt állítani, mert magam is átmentem ezen.

Sakjamuni Buddha szobra a tari templomban

Egy jól eltalált szempont vagy megvilágítás ki tud emelni egyébként elsikkadó részleteket.

A meditáció akadályai

A meditáció nem sétagalopp, gyakran akadályok merülnek fel. Megjelenhet a meditáció akadálya a tudatunkban, a testünkben vagy az élethelyzeteinkben is. Sokan elkedvetlenednek ezek megtapasztalásakor, vagy el is fordulnak a meditációtól. Azt hiszik, hogy valamit elrontanak, holott csak annyi történik, hogy működik a módszer, amit használnak.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmeink és energiáink ereje

Mire jók a meditáció akadályai?

Aki az akadályaival küzd, az valójában nem lazul el, tehát nem meditál. Másrészt az akadályok jelentik azon útjelzőtáblákat, amelyek a további gyakorlás irányát megmutatják.

A meditációs ülés nem maga a gyakorlás, csak annak az egyik lehetséges eszköze. Ennek révén ismerhetjük fel a bennünk munkálkodó érzéseket.

Aki gyakorlott meditáló, az gond nélkül tud meditálni bármilyen helyzetben. Azt mondják a zen mesterek, hogy az igazi meditáció a piaci zsibvásárban tanulható meg. Az ülés vagy a séta csupán a meditatív összeszedettség gyakorlására való,  nem elengedhetetlen feltétele a meditációnak. S ugyan ez igaz a meditatív légzéstechnikákra is.

dominókat megállító kéz

Állítsd meg a hatást, mely az egész életedet romba dönti, s képes leszek kilépni önmagad árnyékából!

A meditáció fő akadálya: az ego

A legalapvetőbb elakadás a meditáció végzése során sokkal egyszerűbben megragadható, mint azt elsőre bárki gondolná. Rengetegféle módon képesek vagyunk szabotálni azt, hogy leüljünk egy pontján a napnak, és rászánjuk magunkat arra, hogy meditáljunk (leüljünk a csendben pár percig).

Akinek ilyen gondja van, az ismerje fel élete legnagyobb akadályát, a saját egoját. A meditáció végső célja a drámákban, stresszben és a problémákban önmagát kiélő ego, minden támaszát leromboló éberség megtapasztalása és elmélyítése.

A nehézségeink kivetítése

A meditációval való elakadás talán egyik legádázabb formája, ha a testünkre fogjuk azt, hogy nem tudunk meditálni. A testünkben található feszülések minden módon jelezni fognak, hogy a meditációnk olyan, mely a szervezet számára nem kellemes. Ekkor érdemes a testünket naponta átmozgatni.

Aki a valódi éberséget megtapasztalja, annak minden más feladat csupán az élet egy apró mozzanatává válik, melyet a jellegének megfelelően gyorsan vagy lassan, egyszerre vagy részleteiben el fog végezni.

A kivetítés pszichológiája —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.