A sikeres meditáció jelei

Sokan azért meditálnak, mert az életük zűrzavarán úrrá akarnak lenni. Egy mentális programnak kezelik a meditációt, amit ha valaki végigcsinál, akkor jobbá válik az élete. Ezért mindent úgy akarnak csinálni, hogy az a lehető legjobb legyen, hogy minél hamarabb jelentkezzenek ez eredmények.

Pont azt erősítik ezzel a tökéletességre való könyörtelen törekvésükkel, ami a legfőbb gondjaikat okozza: az elfogadás és a megértés teljes hiányát.

A meditáció lényege: a feszültségek elengedése

Rengetegen meditálnak úgy, hogy pont a lényeg marad ki. A könnyed, örömteli és türelmes időzés valahogy senkinek nem jut eszébe, amikor meditációról van szó. Pedig a meditáció nem más, mint a tudat békéje, önmagunknak adott legnagyobb ajándék.

A meditáció célja nem bárminek a legyőzése, vagy bárminek az uralása, vagy bármilyen akadálynak a meghaladása. A meditáció az elengedésről és a feloldásról szól. A könnyedség, a teresség, a minden helyzethez idomuló rugalmasság – ezek az igazi meditáció fő jellemzői.

A meditáció ezen tulajdonságai révén leszünk képesek feloldani mindazt, amitől élhetetlen az életünk. Annak a megéléséről, hogy bármi lehetséges, mint ahogy azoknak az ellenkezője is, s minden olyan is, ami ezen két ellentétes véglet között van, vagy ezeken kívül bármi más, amit csak el tudunk képzelni.

A cél az, hogy képesek legyünk a fogalmak közé zárt gondolkodásunk, és az érzelmekre vakon reagáló személyiségünk elengedésére. Ezért alapvetően fontos alap a meditációhoz az önismeret 9 alapkérdésnek tisztázása..

A meditáció által elérhető változás

Az igazi meditáció végzésének van pár olyan jellemzője, abból fakadó tulajdonság kifejlődése, mely azt mutatja, hogy a meditációba nem fásultunk bele, nem vált egy kiüresedett formává, s minden külső látszat ellenére valami érdemi is történt az évek során.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Mások feltétlen tisztelete

Talán az első dolog, amin érdemes túllendülni, az a gőg. Gyakorlatilag a gőg elvág a világtól, s az érdemi kapcsolódás lehetőségétől is megfosztjuk magunkat általa. Az „én jobb vagyok” érzése képes átalakulni mások tiszteletévé.

Mindenki jó valamiben, mindenki tud nekem adni, s én is mindenkinek tudok adni. Elengedem a félelmet, s ezáltal nem bántok, s engem sem bántanak.

Kapcsolódó írásom:  A meditációs gyakorlatok célja

Harag és háború helyett béke és elfogadás

A második fontos örömteli pont, ha képesek vagyunk a haragunkon túllendülni. A harag minden érzékelésünket teljesen eltompítja (mert elönti agyunkat a szar /már bocsánat a kifejezésért, de erre nincs jobb szó/).

Amikor a hétköznapjainknak már nem része az állandó gyűlölködés, akkor egy igen érdekes tapasztalatunk lesz. Az érzékelésünk kitisztul, s úgy fogjuk látni a jelenségeket, mintha csak egy tükörben látnánk azokat. Természetesen, tisztán, s anélkül, hogy bármit hozzátennénk vagy elvennénk belőle. Spontán és mindenféle erőlködés nélkül elkezdjük érteni és megérteni mindazt, ami minket körbevesz.

Egy hegyoldal ősszel.

Amikor elengedjük a haragot, képesek leszünk meglátni az élet sokszínűségét.

Vágyaink hatását képesek vagyunk kordában tartani

Amikor a vágyaink nem kergetnek bele minden őrültségbe, képesek leszünk megnyugodni, s tenni mindazt, amit eltervezünk. Nem cél, hogy a vágyainkat kiirtsuk, amire egyébként nem is vagyunk igazán képesek.

Ugyan egyes hinduk tanítják a vágytalanságot (ahimsza), mint spirituális célt, de ezt én nem tartom túl reálisnak. Emberek vagyunk, akiket a vágyaik hajtanak. Ez a természetünk, s nem erőszakolhatjuk meg azt, akik alapjában véve vagyunk.

Éljük viszont meg annak örömét, hogy képesek vagyunk különbséget tenni azon helyzetek között, amik csak az energiáinkat viszik, s azok között, amik hozzátesznek a hétköznapjainkhoz. Választhatjuk azokat a kapcsolatokat, amik hozzátesznek az életünkhöz.

S lezárhatjuk azokat a kapcsolatokat, amik régen az életünk elválaszthatatlan részét képezték, de ma már azt látjuk, hogy több vele a baj, mint a haszon. Mert képesek vagyunk a ragaszkodásunkat felülírni.

Élvezzük az élet sokszínűségét

A kifele figyelő tudat egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindent lát kívül, de önmagát nem látja. Amikor meglát kívül olyat, ami neki nem a sajátja, annak kapcsán folyamatosan irigykedni fog. Holott bármi lehetséges számunkra, csak el kell engedni a görcsölést.

Ha egyszerűen csak élvezzük mindazt,  ami körbevesz minket, akkor minden célunk és vágyunk be tudjuk teljesíteni. Felesleges állandóan erőlködni egy cél megvalósításáért, mert ha megteremtjük a körülményeit egy új történetnek az életünkben, akkor meg fog jelenni az az életünkben. Ez a valódi vonzás törvénye.

két barátnő

A gyerekek egy része „ösztönösen” tudja, hogyan kell tartalmas kapcsolatokat építeni

Kételyeink és a bizonytalanságunk elmúlik

Amint elkezdünk kapcsolódni a világhoz, a bennünk jelen lévő kételyek, a bizonytalanság és zavarodottság érzete elkezdenek feloszlani. Egy folytonosan megújuló ajándékká alakul át az életünk, ami mindenki számára értéket képvisel.

Kapcsolódó írásom:  Az elfogadás ereje

Bármi megjelenhet, s rengeteg olyan intuitív érzetünk lehet, melyre ha figyelünk, azzal minden korábbi hatás és kötöttségétől véglegesen megszabadulhatunk. Használhatjuk mindazt a lehetőséget, amit az élet felkínál, bűntudat és kételkedés nélkül.

Amikor az életünk mozgásba lendül

Ugyanezt megtapasztalhatjuk az életünk kapcsán is. Az életünket is újra mozgásba tudjuk hozni, ha ezen lépések szerint felszabadítjuk magunkat a kötöttségeink alól.

Akadályainkon túllépünk

Mindenekelőtt azon a mentális és érzelmi kereteken érdemes túlnyújtóznunk, melyek az életünk korábban falakként álltak az életünkben. Itt is igaz, hogy óvatosan, lépésről lépésre, mindig egy picit kijjebb tolva a határainkat érdemes előrehaladni. A hirtelen változások nem szoktak túl nagy eredményre vezetni, előbb-utóbb visszarendeződés következhet a nagy kilengést követően.

Tóparton jógázó, meditáló nő

A jólét nem a pénzen múlik. De pénz nélkül a jólétet megteremteni a modern társadalomban nagyon nehéz.

Egység és harmónia alakul ki az életterületeink között

A második lépés, ahogy a meditáció eredményeit felhasználhatjuk, hogy az életünk széttöredezett állapota átalakul. Kapcsolatba kerül az életünk 5 fő területe egymással, s elkezdik egymást támogatni.

A harmónia, s főleg a szinergia megteremtése nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy okosan ki szokás ezt jelenteni. Nagyon sokan attól szenvednek, hogy a munkájukban és a magánéletükben teljesen másmilyenek, s nem képesek a kettő közötti átmeneteket megélni. De a kezdeti kihívások extra munkaigénye később búsásan megtérül.

Tudatosan formáljuk az életünket

Amikor az első kettő lépést megtettük, megjelenik az életünkben egy olyan felhajtóerő, mely a korábbi akadályainkat egy az egyben felülírja.

Sokan ennek az energiáját akarják egyből a céljaik elérésére használni, de ez nem lehetséges. Ezért erőt kezdenek alkalmazni, mely igazi olaj a tűzre.

Pontosan tudja mindenki, aki az erő alapú kommunikációval már valaha találkozott, hogy a nyers erő az akadályokban mindig fennakad, s csak rombolunk vele. Aki erőlteti az életének a megváltoztatását, az menthetetlenül rombolni fogja a kapcsolatait, a jellemét, és nem utolsó sorban az egészségét is.

Kapcsolódó írásom:  A szinergia elérésének 7 összetevője

Az akadályok eltávolításának a módja nem a rombolás, mert abból csak sitthalom lesz. Az akadályok eltávolításának igazi módja a megértés, és a szisztematikus bontás, melyből újrahasznosítható alapanyag lesz.

vitorlás hajó

Amikor a cselekedeteink a céljaink irányába mutatnak, akkor az eredmény nem lesz kérdés.

Kitartás, elkötelezettség, belső tűz

Az önmagunk alakításának sziszifuszi munkája kezdetben csak pillanatokra megjelenő hatásokban nyilvánulnak meg. Viszont előbb-utóbb ezen apró hatások egy határozott, áramlássá alakulnak át.

Mint a tábortűz felett a füst szélmentes időben, akár a tűz magasságának sokszorosát is elérheti a felfele áramló levegő csatornája. S mint minden, ez is látszódik, s mások számára ez jelzésértékű. S pont ebből adódóan ösztönösen fognak mások is támogatni.

Ezt az állapotot jellemzi egy nagyon régi szólás-mondás: a kutya ugat, a karaván halad. Egy olyan helyzetet, amiben az élet külső körülményei már nem befolyásolnak érdemben, s jöhet bármilyen változás, az életünk áramlása ettől már nem fog érdemben változni.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.