A vonzás törvényének titka

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek.

Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban.

A titok angol borítója

Az élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Pont ezért minden valódi titkot fel kell fedeznünk a magunk számára.

A titok című film elkészítése

A titok című film alaptémáját egy spiritiszta és médium, Esther Hicks által közvetített üzenet inspirálta, aki – elmondása szerint – Abraham üzeneteit adja tovább a vonzás törvényéről. Megadta ezen leírásokban azt is, milyen módon lehet használni, kiaknázni a vonzás törvényében rejlő lehetőségeket.

A Esther Hicks tanításai arról szóltak, hogyan élhetsz tudatosan minőségi, boldog életet, amikor „te magad irányítod” az életed folyását. Egyszer aztán felkereste egy tévés stáb az Hicks-házaspárt, hogy sorozatot készítsen az előadások tanításaiból.

Felvettek egy csomó anyagot, és a felvételekkel stúdióba vonultak, s a tévések szépen átdolgozták az egészet. Mivel nem érezték eladhatónak az eredeti formájukban elhangzottakat, átdolgozták azt, s az érdemi mondanivaló eltűnt, pontosabban felismerhetetlenné vált a filmben.

Az eredeti megfogalmazás egy spirituális és ezoterikus megközelítést mutatott be: A Seth megszólal című könyvben is leírt folyamat révén jutottak hozzá a titok tudásához. A később megjelent könyvben pedig egyértelműen leírják, hogy a tudás megszerzésének módja a modern spiritiszta világ összes elemét tartalmazta:

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

 • Ábécés tábla (az asztaltáncoltatás amerikai megfelelője);
 • Médiumi megnyilvánulások;
 • Furcsa és misztikus egybeesések;
 • Önkéntelen és megmagyarázhatatlan események tömkelege;

Minden olyan „spiri-ezo-bio-izé” benne volt a titok felfedezésében, mely a modern üzleti világban – a könyvkiadás és a spiritiszta szeánszokat leszámítva – nehezen eladható termékek, főleg nem egy üzleti képzésen.

A valódi titok felfedhetetlen volt

A tartalom meg még inkább eladhatatlan, mert a többet, a szebbet, s jobbat, de most azonnal egorémülettel semmi nem megy jobban szembe, mint az örömteli várakozás élményére való fókuszálás.

Ilyen ellehetetlenítő körülmények között keletkezet az a film, amit ma The Secret néven ismerünk. Bezárva a materialista és énközpontú világfelfogás kalitkájába.

Az információ már megvolt, s azt át is lehetett adni jó pár, a világra ténylegesen nyitott embernek, de a nagy tömegek még nem voltak felkészülve a befogadásra. Érnie kellett még a helyzetnek, hogy a valódi titok, a maga puritán módján átadható legyen.

Az ismeretek átadásának az időszerűtlenségét a filmesek kristálytisztán érzékelték, és épp ezért bátran kijelenthetjük, hogy jól döntöttek. Ettől függetlenül A titok című filmnek a mai napig van egy olyan tulajdonsága, mely elvitathatatlan és kitörölhetetlen. Egy olyan szellemi útjelzőtábla szerepét tölti be, mely Esther Hicks munkásságának megismerését nagyban elősegítette (a filmben egyébként Esther Hicks szerepel is, mint aki megértette a titok lényegét).

A titok működésének megértése

Esther és Jerry Hicks választás elé került:

 • vagy elfogadják a teljesen kitekert és érthetetlen verziót,
 • vagy kiszállnak az egészből, s nem foglalkoznak a filmel

Önmagukat (a második lehetőséget) választották, s mivel szívügyük volt a titok üzenetének az átadása, kicsit megszenvedték a történteket. Évekkel később felismerték a titok módszerének második lépéséből származó egyik következményt, aminek következtében a valódi információi is hozzáférhetővé vált…

Ugyan a film tartalmazza mindazt, amit a titok lényege jelent, de abból megérteni a vonzás törvényének működését, s a titok másik két elemét nagyon nehéz.

Azt az üzenetet hordozza az elkészült film a nagyközönség számára, hogy van egy egyszerű mód, amivel a vonzás törvénye működtethető, s amit bárki használhat arra, hogy az élete szabadabbá váljon.

A film sikerének hatása

A Titok üzenete elterjedt a világban, függetlenül a vonzás törvényének alkalmazásában tapasztalható kihívásoktól. Annak megértése meg végképp homályban maradt, mi is az üzenet fő célja.

Kapcsolódó írásom:  A békés harcos útja (idézetekkel)

A titok ugyanis nem a gazdagság elérésének a módja, hanem annak felismeréséhez vezető út, ahogy felismerjük valódi feladatunkat a világban. A titok működése pedig azt eredményezi, hogy a nem megnyilvánult dolgok útjából eltűnnek az akadályok, s a megnyilvánulás örömteli folyamata ennek következtében végbemegy.

Esther és Jerry Hicks folytatta tovább az előadásait, megtartotta a belső harmóniáját (mindjárt kiderül, milyen egyszerű lépésekkel), és komoly rajongótábor épült köréjük szerte a világon. Magyarul is megjelentek már könyveik, köztük A vonzás törvénye a titok valódi (eredeti) üzenetét tartalmazza, s olvasható már könyve a bőségnek, az érzelmek erejének, és a kapcsolatoknak a törvényszerűségeiről is.

A változás elérésének a titka a belsőnkben rejtezik..

A vonzás törvényének rejtélye

A titok működése három egyszerű lépésből áll. A filmben ezek szerepelnek, mint ahogy a könyvben is minden benne van, csak pont a lényeg veszik el. S ennek egyszerű szerkesztési (dramaturgiai) okai vannak. Miközben írtam ezt a cikket, újra elővettem a filmet, s belenéztem. Láttam korábban a műalkotást magam is többször, s még sokadjára is egy szorongással teli várakozással haladok, miközben nézem.

Ennek titka már az első képsoroknál szembe ütközik, ha jól megfigyeljük. Bármely amerikai akciófilmben vagy thrillerben is simán elmennének a kezdő jelenetek, a zenei aláfestésükkel egyetemben.

Másrészt a film nagyon tömény, csak a lényegi gondolatok hangoznak el a filmben, s az elhangzott információk gondolati összekötése és a részletek kifejtése teljesen hiányzik.

Hiányzik a mondandót érthetővé tevő belső szerkezet is. „Ahol minden mondat ugyanúgy hangsúlyos, ott egyik sem az” – mondta oly találóan a középiskolai magyar tanárom. Ez a gondolat A titok című filmre kiemelten igaz.

Gyakorlatilag egy halom információt tartalmaz, s az egész egy szempillantás alatt darabjaira hullik. A titok a szemünk előtt van, s mégis egy szempillantás alatt elvész, továbbra is titok marad. Mert nem vagyunk képesek befogadni azt, amit szeretnénk, a film zaklatott hangvétele miatt. A belsőnkben megjelenő zaklatottságunk meggátol az információ befogadásában.

A titok első lépése: a Vonzás törvénye

Amikor arról beszélünk, hogy úgy alakítjuk a világot, ahogy látjuk azt, akkor igazából a vonzás törvényéről beszélünk. De amikor arról van szó, hogy a „madarat tolláról, embert barátjáról”, akkor is a vonzás törvénye dolgozik, hiszen a hasonló a hasonlót vonzza.

Még ezeknél is fontosabb, hogy a vonzás törvénye nem ismeri a tagadást. Csak azt vonzzuk be, ami a tudatunkban van, de azt minden esetben. Ha a szenvedés van a tudatunkban (lehet az akár a szenvedés elutasítása is), akkor azzal leszünk megáldva; ha a boldogság van az életünkben, akkor az lesz az osztályrészünk.

Tehát mindazok az emberek és helyzetek, akik révén időről időre romba dől az életünk, a legjobb tanítóink is egyben, mert megmutatják azt, hol nem vagyunk tudatosak, illetve mivel szemben van az életünkben állandó ellenállás (és figyelem).

A világban megélt élmények, azok kontrasztjainak hatására megszületik bennünk egy döntés, hogy mit szeretnénk, és mit nem szeretnénk az életünkben megélni. Ezeknek a döntéseknek lesz egy mintázata, mely már a döntés pillanatában létrejön: mindaz, amit választunk, és arra vár, hogy összehangolódjunk vele.

Természetesen azt is megkapjuk, amit nem szeretnénk. Érdemes minden olyat elfelejteni, ami zavar minket, s arra figyelni, ami számunkra fontos. Ez nem a nehézségek letagadását jelenti, hanem a változáshoz szükséges energiák tudatos összpontosítását.

A tudatos választás a kulcs

A tudatos választásaink, a titok működtetésének a kulcsa az érzéseink tudatos formálása, felszínre hozása.

 • Milyen az, hogy jó állásod van?
 • Milyen érzés, hogy szeret a társad?
 • Milyen érzés bőségben élni?
 • Milyen érzés új tájakat felfedezni?
 • Milyen érzés elérni egy sikert, kitűnni a tömegből? stb.

Minden automatikusan létrejön egy mintázat formájában, amint belül megszületik bennünk a döntés, hogy mit is akarunk valójában. S mint minden, ezek a mintázatok is energiák, ahogy azt ma a fizikusok is pontosan levezetik már.

A pozitív gondolkodás a legtöbb ember esetében pont azért jut zsákutcába, mert a választásaik zömét valamivel szemben, valaminek az elutasítása révén hozzák meg. S ugyan a kimondott szó „pozitív”, de a figyelem a nehézségre összpontosul.

Amikor azt hajtogatjuk, hogy „egészséges vagyok”, mert torkig vagyunk az összes nyavalyánkkal, akkor pont azt fogjuk erősíteni, amitől meg akarunk szabadulni. S ez a hatás minden egyes helyzetben előkerül, amikor valamilyen módon ítélkezünk az életünk felett. Meg fog jelenni az összes kellemetlen érzetünk, mert a szemléletünk és a megnyilvánulandó valóság összeütközésbe fog kerülni.

Kapcsolódó írásom:  Blokkoldás és egyensúlyra törekvés

A titok második lépése: A tudatos teremtés tudománya

Az Univerzum összerendezi a dolgokat, hogy a döntéseink megvalósulhassanak. Ennek révén jelenhet meg a vonzás törvényére adott válasz, aminek csak el kell lépnünk az útjából, hogy megvalósulhasson. A gubanc mindig abból adódik, hogy amit választunk és amit teszünk, az simán szembemegy egymással.

Mindenki pontosan tudja, hogy a különböző érzéseinknek más a megélése. Ez pontosan ugyanolyan, mint ahogyan az eltérő színű tárgyakat is eltérően érzékeljük, mert a különböző színű fények frekvenciája eltérő. A boldogság és a gazdagság ott burjánzik, ahol a boldogság és a gazdagság érzete jelen van, s ahol nincs jelen, ott nem is tud gyökeret ereszteni.

Valójában a legnagyobb ellenállás a lehetőségek megnyilvánulásánál van; pedig a lehetőségek automatikusan megjelennek, ahogy a döntést belül meghoztuk. Minden lehetőség sorban áll ahhoz, hogy a döntéseink következménye megnyilvánulhasson. Csak mi nem találunk oda, ahol a lehetőségek várnak ránk, mert mindenáron ki akarjuk találni, hogy merre van a jó irány, ahelyett, hogy hagynánk magunkat vezetni.

Nem az erőfeszítés (görcsölés) visz előre

Hagyjunk fel az életünk kialakítására tett erőfeszítéseinkkel, s hagyjuk az életünket boldoggá, harmonikussá és gazdaggá formálódni. A szabadság választásának van pár egyszerű eszköze, amit Abraham-Hicks – 30 nap választ el az álmodtól című videójában be is mutat:

 • Csendesítsd le az elméd zakatolását!
 • Kerüld azon hatásokat, melyek felzaklatnak!
 • Kerüld el a zaklatott és panaszkodó embereket!
 • Készíts listát a jó tulajdonságaidról! Értékeld magad pozitívan!
 • Legyünk hálásak mindazért amink van!
 • Legyünk hálásak mindenért, amit elénk hoz az élet!

Magyarul gondolkodásunkat és érzéseinket hangoljuk át az öröm, a boldogság, a hála és a nagyrabecsülés által; elengedve minden fájdalmat, neheztelést, félelmet és haragot.

Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy a dolgok folyamatos kontrollálásáról lemondjunk. Hagyjunk teret olyannak is az életünkben, amit nem tervezünk el előre. Hagyjuk a terveink technikai részleteit szabadon megformálódni (erre utaltam fentebb a célok megformálása kapcsán).

A görcsös kontrollálási kényszer az új dolgok megjelenésének a legnagyobb kerékkötője. Amennyiben meg akarjuk újítani az életünket, ahhoz engedni kell a megújulás folyamatát, hogy tegye a dolgát. Ha állandóan a folyamatot gátoljuk az agyalásunkkal és a tenni akarásunkkal, azzal pont magunk ellen teszünk.

Arra a lelkiállapotra van szükség, amit az ókori Kína taoista bölcsei vu vei-nek, nem cselekvő cselekvésnek hívtak. A vu vei egy nyitott és tettrekész időzés, ami nem tétlen, hanem a pillanatnyi helyzetre nyitott. Alkalmazkodva a pillanatnyi helyzethez, folyamatosan együtt halad az élet folyamával, és teszi a tőle telhető legjobbat, anélkül, hogy mindig mindent kontrollálni szeretne.

A titok gyakorlati útmutatója az eredeti forrásból …

A titok harmadik lépése: Elfogadás (befogadás)

Ami a második lépés akadályait lebontja, az a belső harmónia megteremtése. A lényeg az, hogy ráhangolódunk mindarra, amit legbelül kérünk az Univerzumtól. Jézus is csak annyit mond:

„…kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek.
Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál és aki zörget, annak ajtót nyitnak.” Lk 11.9-10

Magyarul csak kérni kell, s a többi majd megnyilvánul. Úgy, ahogy számunkra a legjobb.

Ha folyamatosan a hiány érzete van bennünk, ha panaszkodunk, ha okokat keresünk, s görcsölünk mindenen, ha folyamatosan erőszakoljuk az előrehaladást, az eltávolít mindentől, amit igazán szeretnénk.

Mert amire fókuszálunk, annak adunk energiát, és azt fogjuk megélni. „Ahol a figyelmed, ott az életed” – tanítják az Avatár tanfolyamon is. Ebből is látszik, hogy nincs új a Nap alatt. Másrészt az is világosan felismerhető a figyelmes olvasó számára, hogy a titok három összetevője igazából egy egységet alkot.

Ha elkezdjük jól érezni magunkat, annak ellenére, hogy még nincs meg az, amit szeretnénk, közelíteni fogunk a fizikai megvalósuláshoz. Az út, ami elvezet a célunkhoz, folyamatosan fogja felfedni magát, de csak, ha hagyjuk, hogy a maga ütemében jelenjen meg hozzá minden.

Kapcsolódó írásom:  A stresszlevezetés 1+8 módja

Minden egy folyamat

Érdemes minden olyan belső zajt figyelmen kívül hagyni, melyek elképzelések és zavarodott érzések által állandóan el akarnak bennünket választani a belső harmónia megélésétől. Beletolva minket az érzelmi és mentális mocsárba.

 • A megnyilvánulás első lépése nem a fizikai világban történik. Először csak egy érzés formájában fog megjelenni a megvalósulás. Beúszik a tudatodba egy kellemes érzés, ami a manifesztációdnak az előjele. Sehol sincs még az, amit szeretnénk, s mégis átjár valami kellemes érzés, ha célunk megvalósulására gondolunk.
 • Ötletek, gondolatfoszlányok jelennek meg a tudatodban. Elkezded észrevenni a világban, hogy amit szeretnél, az már létezik, s az jó dolog. Először más emberek életében, aztán a sajátunkéban is fel-felvillan, csak nagyon piciben, vagy felfedezhetjük a mintázatot a múltunkban.
 • A dolgok idővel elkezdenek lendületet venni, érkeznek a jelek egyre inkább feltartóztathatatlanul. S mindaz, amit választottunk korábban, az egyre inkább elkezd megnyilvánulni a valóságunkban.
 • Megjelenik a lelkesedés is, elkezdünk cselekedni (tehát nem várjuk a sült galambot, hogy a szánkba repüljön), nem azért, hogy megoldjunk egy problémát, hanem mert jó csinálni mindazt, ami felmerül, hiszen inspiráltak vagyunk.
 • És végül megérkeznek a valódi fizikai megvalósulások. Szépen a maguk ütemében.

A fenti folyamatot egy módon lehet elrontani: ha erőltetni próbáljuk a folyamat előrehaladását. A filmben pont azért marad a lényeg rejtve, mert nincs harmónia, folyamatosan hajt minket előre a megkomponált belső feszültség és izgalom, mely a filmen végig nyomás alatt tart minket.

Túllépni a spiritualitás keretein

A titok felfedezése (megértése) alapvetően a spiritualitás alapján jelent meg, melytől a magyar ezoterikus irodalom sem mentes. Müller Péter konkrétan említi ennek a forrásnak a meglétét könyveiben. De a kilencvenes években volt egy idős pap, akinek hasonló tapasztalatai voltak, s magánkiadásban ki is adta ezen tapasztalatainak leiratát több mint egy tucat füzetben.

A Hicks házaspár spirituális felfedező útja egy olyan információt hordoz, mely a nem spirituális embereknek is hasznos és befogadható, ha túllépünk a szóhasználaton:

 • A rezgés semmi másra nem utal, mint a különböző érzések érzetére. A rezgésszintet emelni semmi más, mint örülni a mának, élvezni mindazt, amink van, ami az életünk része.
 • Az önvaló, a lényed magasabb változata is csupán egy kifejezés arra, amitől ugyan azok vagyunk, mint akik 3 évesen is voltunk. Egy egyedi és megismételhetetlen csoda.
 • Ellenállás az egónk élni akarásának egy tünete. A védelmeink, a tanult magatartásformáink következtében felmerülő reakciók arra, hogy az életünk változik, méghozzá a védekező mechanizmusaink számára átláthatatlan módon.
 • A vonzási pont nem más, mint az az élethelyzet, melyet a pillanatnyi állapotunk lévén folyamatosan újrateremtünk.
 • A (teremtés) örvénye sem ördögtől való. Csupán egy szó arra a forrásra, aminek a megtapasztalása a flow, melyről Csíkszentmihályi Mihály írt egy igen alapos bemutató művet.
 • Az örvény kapuja semmi más, mint annak a pillanatnak az állapota, amikor elkezdjük a tanult mintáinkat tudatosan elengedni. Ez nem egy egyszeri pillanat, hanem az önmagunk megismerésének az egészséges lelkiállapota.

A vonzás törvénye, pontosabban a titok megélésének egész folyamata a belső feszültségek elengedéséről szól. A titok működtetése ennek fényében egyfajta meditációnak is tekinthető.

A feszültségek elengedése a titok működésének az egyik következménye, de egyúttal az egyik feltétele is. A titok lényege a változás folyamatának nyugodt (éber) figyelése, és az abban való lágy és alkalmazkodó részvétel, mely nagyon hasonló a taoisták éberség gyakorlatához, a nem cselekvő cselekvéshez (vu vei).

Az anyagi jóllét megteremtése —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.