A boldogság kerékkötői

Van egy olyan alapvető igazság, amit senki nem tud megkérdőjelezni: “Mindenki boldog akar lenni, s el akarja kerülni a szenvedést.” A gubanc mindig ott kezdődik, amikor arra terelődik a szó, mi okozza a boldogságot, mert a legtöbben a boldogság akadályainak elhárításában keresik a megoldást. És a boldogság akadályainak eltávolítása egy igen göröngyös út…

Gyerekként, s még később is a környezetünk olyan korlátokat állít elénk, mely a személyes szabadságunknak és tetteinknek korlátokat szab. De az ezekhez való alkalmazkodás, illetve mások hasonló korlátok közé szorítása nem a szabadság és boldogság alapvető feltétele, csupán egy gyermeteg próbálkozás.

Az élet egy társas tevékenység, melynek sok olyan részlete van, mely a mi életünket alapvetően befolyásolja (meghatározza). A helyzetünk legtöbb részletére ezek ellenére nincs elegendő befolyásunk, illetve csak részben vagyunk képesek azt kézben tartani.

Ennek megértése szerintem sokkal fontosabb, mint annak hangsúlyozása, hogy az ember akkor kezdett el uralkodni a környezete felett, amikor megtanult gondolkodni. Szerintem inkább akkor kezdte el tönkre tenni az életfeltételeit, amikor elkezdet mindenre ésszerű megoldásokat keresni.

Tovább A boldogság kerékkötői

Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

A korábban megszerzett tudás olyan, mint egy világítótorony. Alapvető tájékozódási pont. Nem több s nem is kevesebb.

Az iskola és az élet ellentmondása világ méretű probléma. Olyan alapvető eltérés van a mindennapi élet követelményei és az iskolai rendszerű oktatás követelményei között, ami a mindennapi érvényesülés és siker lényegi gátja sokaknál.

Hat plusz egy olyan tényezőt veszek sorra, mely az érvényesülés kapcsán fontos, hogy megláthassuk a különbséget az iskola és az élet között.

 1. Lógj ki a sorból!
 2. Hallasd a hangod!
 3. Mond el, ki vagy!
 4. Hibázni ér!
 5. Vállald fel a kihívásaid!
 6. Feszegesd a határokat!

Tovább Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Törékeny önbizalom oka

Az önbizalom próbaköve a közösségi élet. Hogy hogyan állom meg a helyem egy közösségi szituációban.
Az önbizalom próbaköve a közösségi élet. Hogy hogyan állom meg a helyem egy közösségi szituációban.

Amikor kintről várjuk a megerősítést, akkor olyan gondolatokkal fogunk találkozni, ami a mindennapokban teljesen használhatatlanok. Alapvető infókat nem mondanak ki az előadók és coachok a valódi önbizalomról, mert

 • abból nem terem bevétel., vagy
 • mert nem értik, vagy
 • nem tudják, vagy
 • mert nem hangzik akkora durranásnak.

Ha magunkba nézünk, akkor nagyon gyorsan rájöhetünk, hogy a a megbecsülést, a szeretetet, a harmóniát, a kalandot, a játékosságot, az örömet és társaik sokkal többet adnak az önbecsülésünkhöz, mint bármi más

Egy hírlevélben az alábbi tíz pontot találtam arról, mivel lehet az önbizalmat erősíteni. Előre bocsátom, van olyan is, ami szerintem is fontos. És van pár olyan gondolat, amiről alapvetően másképp gondolkodom.

Megnéztem, a levél végén nem volt copyright jelzés, így szabadon felhasználható tartalmat használtam, viszont nem linkelem be az alkotóját, mert az hitelrontás lenne, és az nem stílusom.

1. Többet és jobbat érdemelsz!
2. Csak egy életed van!
3. Nincs olyan, hogy kudarc!
4. Amit érzel, az nem a valóság!
5. Ne hasonlítsd magad másokhoz! (ezt mondjuk jogos!)
6. A legtöbb félelmed csak gumikrokodil!
7. Már most is sikeres vagy!
8. Szeresd magad! (Igen, ez mindennek alapja.)
9. Felejtsd el a megfelelési kényszert!
10. Többre vagy képes, mint gondolnád!

Tovább Törékeny önbizalom oka

A stabil önbizalom megteremtése

Egy kisgyerek még nem tudja, mi az önbizalom. Csupán él vele, mint egy isten adta képességgel.

Az önbizalom egy olyan tényezője a mindennapjainknak, mely sokkal többet mesél rólunk, mint bármi más. Akinek nincs meg a megfelelő önbizalma, az az eredmények elérésében is kudarcra vagy legalább is extra nehézségek megoldására lesz ítélve. Mert az önbizalom-hiányos embert ritkábban támogatja a világ, mint azokat, akiknek meg van a megfelelő önbizalma.

Az önbizalom pontosan olyan dolog az életünkben, mint az öröm, a boldogság, a szeretet és a szabadság. Nem okai vannak, hanem akadályai, s ha azokat átalakítjuk, akkor érdemben átalakulhat az életünk.

Tovább A stabil önbizalom megteremtése

10 spirituális betegség oka (kommentár)

Egyszerűség és alázat nélkül nincs valódi spiritualitás

Az integrál önismeret oldalán még 2012 decemberében megjelent egy lista, mely olyan alapvető emberi mintázatokat mutatott be, mely spiritualitással foglalkozók körében nagyon gyakori személyiségproblémákat gyűjtötte össze. A cikk eredetileg egy phd halgató tanulmánya volt, mely a Huffington post internetes oldalán jelent meg 2010 júniusában.

Azóta több oldal is átvette a listát, mert maga a lista nagyon jóra sikerült. Én is azt teszem, s igyekszem azok lelki hátterét is megmutatni. Mert ezen “hibák” nem ok nélkül jelennek meg, hanem az emberi működésünkből szinte automatikusan felmerülnek. Ez látszódni fog a saját példáimon is…

Én vettem magamnak a bátorságot, hogy a lényeg kidomborítása végett az eredeti cikkben szereplő sorrendet felcseréltem. Az eredeti leírásokhoz viszont nem nyúltam, azt teljes egészében megőriztem.

 1. Spiritualizált ego
 2. Zavart motíváció
 3. Instant spiritualitás
 4. Hamis spiritualitás
 5. Spirituális gőg
 6. Halálos vírus: én már megértettem
 7. (Spirituális) csoportszellem
 8. Kiválasztottság érzete
 9. Azonosulás a spirituális élménnyel
 10. Önjelölt spirituális tanítók tömegei

Tovább 10 spirituális betegség oka (kommentár)

Az egoizmus 4 oka

fellobbanó gyufafej
Az érzelmek úgy hatnak, mint szikra a gyufafejre. Fellobban, szinte megállíthatatlanul.

Az egoizmus egy teljesen hétköznapi szemlélet, mely valamilyen szinten mindenkiben jelen van. Ha sikerül ennek a forrását megfigyelni, képesek leszünk hatástalanítani is.

A mindennapok során rengeteg minden történik, amelyek érzelmi és intellektuális kihívások elé állítanak bennünket. Sokszor észre sem vesszük az ego reakcióinak egy részét, mert az állati létünk reakcióira alapulnak azok. Hatalmas erővel törhetnek elő belőlünk az érzések, melyek robotpilótaként vezérelhetik a cselekedeteinket, s ezen keresztül a sorsunkat.

Tovább Az egoizmus 4 oka

A szorongás és a félelem következményei

A gyerekkori tapasztalatok hatásai

A gyerekek figyelnek, és a maguk szintjén meg is értik azt. És minden hat rájuk. Még az is, amit nem mondanak el nekik...
A gyerekek figyelnek, és a maguk szintjén meg is értik az őket körbe vevő világot. Minden hat rájuk, még az is, amit nem mondanak el nekik…

A fogantatás után, egészen 4-5 éves korunkig úgy szippantjuk magunkba a tapasztalatokat, mint vizet a szivacs. Minden kontroll és szelektálás nélkül. Ebben a fogékony időszakban sajátítjuk el az anyanyelvünket, a társas kapcsolódás fortélyait, az alapvető emberi mintáinkat, a félelem és szorongás alapjaival együtt. Valamint ekkor alakul ki az önmagunkról alkotott kép is, amit belső gyereknek nevezünk.

A kisgyerekeknek még nem működnek azon szűrő- és védőmechanizmusaik (a viselkedésünk alapjai), melyek az egész további életünkben elkísérnek minket. A védelmi mechanizmusaink pont ebben a fogékony (és sérülékeny) időszakban alakulnak ki, a minket ért hatások eredményeként.

Akit kis gyerek korában a széltől is óvnak, az nehezen fog tudni reagálni a világ kihívásaira. Aki viszont sok kihívással kerül szembe gyerekként, annak sok félelme alakulhat ki. Ha ezeket idővel képes felülírni, erős (karakteres) jellemre tehet szert. Főleg akkor, ha ezen tapasztalatok megszerzéséhez az érzelmi biztonság megadatott számukra.

Tovább A szorongás és a félelem következményei

Mindfulness (éberség) gyakorlat

A gondolatok, érzések teljesen átjárják a mindennapjaink, gúzsba kötve azt. A mindfulness (éberség) gyakorlata megadja nekünk azt a szabadságot, hogy a gondolatok és érzések börtönéből kiléphessünk.

A mindfulness (éberség) buktatójáról szóló írásomban volt öt pont, ami megmutatta azt, hogyan érdemes a mindennapi életünkbe bevinni a mindfulness, az éber jelenlét gyakorlatát. Mert az igazi éberség tudatos anélkül, hogy bárminek igazából a tudatában lenne.

Aki csak a gondolkodását erőlteti, az nincs jelen. Az csak a tudatának a tartalmát igyekszik tudatosítani, s jó esetben nem akarja mindenáron megőrizni azt, ami folyton változik.

Tovább Mindfulness (éberség) gyakorlat

A mindfulness gyakorlás félreértése

A mindfulness tudatossággal teljes állapotot jelent. Mondják éber jelenlétnek is.

Időről időre megjelennek bátor önkéntesek, akik mindfulness név alatt olyan gyakorlatokat osztanak meg, aminek a forrás az ind hagyományban gyökerezik, s semmi köze a valódi éberség gyakorlatokhoz.

Nézzünk meg egy ilyen “egyszerű mindfulness gyakorlatot”, annak utasításait követve próbáljunk meg 10 másodpecig gyakorolni az éberség meditációt. S figyeljük meg, mi történik. A saját tapasztalataim is megosztom, s azt is, miért nem nevezhetjük ezt a fajta meditációt valójában éberség meditációnak.

Tovább A mindfulness gyakorlás félreértése

A halál és az elmúlás tudatosítása

Életünk egyetlen biztos pontja a halál ténye. Minden más csak lehetőség, a helyzetek és körülmények folyton változó kereteinek a függvényében zajló történések sorozata. Hogy ezt mennyire tudatosítjuk, illetve mire használjuk, az már csak rajtunk múlik.

Sokan azt hiszik, hogy a halál egyenlő az elmúlással, de minden misztikus arról beszél, legyen az akár nyugati, akár keleti, hogy a halál csak egy átmenet két időszak között. Tibetben külön szó is van rá. Azt mondják, hogy bardó, azaz köztes lét. Az életre is ezt mondják, az álmodásra és halálra is. Mindegyiknek van eleje és vége, s van egy köztes szakasza a két végpontja között.

Tovább A halál és az elmúlás tudatosítása