A 4 személyiségtípus belső útja

A 4 személyiségtípus belső útja annak a tudatos munkának a módszere, ahogy az elsődleges reakcióinkat tudatosan elkezdjük átformálni.

Mindenkinek van egy pillanatnyi állapota, s az ahhoz illeszkedő reakciója, amivel a kihívásokkal és feladatokkal szembe néz.  S amikor ezekre rágörcsölünk, akkor a különböző reakciómódok árnyoldalai kerülnek előtérbe.

Ha viszont másfajta reakciómódokkal megfűszerezzük az alapvető, zsigeri válaszunkat, akkor a 4 vérmérsékleti típus szélsőségeit kompenzálhatjuk, kiegyenlítsük. Ez nem annyira nehéz, hogy egyedül ne tudjunk vele boldogulni, de elegendően hatékony ahhoz, hogy formálni tudjuk vele az életünket.

Az írás végén arra is ki fogok térni, milyen más megközelítés lehetséges ahhoz, hogy a 4 személyiségtípus reakcióin túllépjünk azáltal, hogy az mozgatórugóinkra és azok változására is ránézünk.

A szangvinikus személyiségtípus határainak kitágítása

Mivel előzheti meg egy szangvinikus a bajt, hogyan tudja a szeleburdi vérmérsékletéből adódó kihívásait csökkenteni?

Egy szangvinikus használhatja a kolerikusok csodafegyverét. Előre eldöntve pár fontos kérdést, s ahhoz ragaszkodva, képesek lehetünk a mindennapokban nem ezerfele szakadni, miközben semmi sem halad az életünkben.

Egy szangvinikus használhatja a melankolikusok stratégiáját is. Betehet egy nyugtató zenét egy kellemes beszélgetéshez; elmehet egy nagyot sétálni a barátaival; vagy megnézhet egy jó filmet is a moziban (A tévénézés és a könyvolvasás nem közösségi élmény, az egy szangvinikust nem köt le).

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Elemezni, értékelni, több oldalról szemlélni a dolgokat viszont nem megy a szangvinikusoknak, nem az ő vérmérsékletükre van szabva. A szangvinikus nem igazán képes az elmélyült elemző munkára, nem az ő világa.

Ha mégis képes egy alapvetően szangvinikus vérmérsékletű ember logikusan és alaposan végiggondolkodni egy helyzetet, s annak mentén tudatosan tevékenykedni, az annak biztos jele, hogy tényleg képes átlépni a saját szangvinikus személyiségének a korlátain.

A kolerikus személyiségűek egyéni stratégiái

Mivel előzheti meg egy kolerikus a bajt, hogyan tudja a harcos vérmérsékletéből adódó konfliktusai számát csökkenteni?

Egy kolerikus használja a melankolikusok stratégiáját, s képes a helyzeteket egy picit más megvilágításból szemlélni. Ettől egy picit összeszedettebb és figyelmesebb lesz. S fel tudja mérni, azokat a helyzeteket, amikor egy konfliktust felvállalni nem sok értelme van, s maga a harc önmagában nem érték.

Kapcsolódó írásom:  A személyiség belső kihívásai

Egy kolerikus vérmérsékletű használhatja a szangvinikusok csodafegyverét is. Minden kritikáját egy olyan jó poénba csomagolhat, melynek se éle, se személyes felhangja nincsen.

Fekszik, nyugszik, csendben marad megközelítés viszont nem működik egy kolerikus vérmérsékletű embernél. A mások „hülyeségének” elviselése nem egy kolerikusra tervezett megoldási mód. Mert a flegmatikusok elkerülési stratégiája nem összeegyeztethető a kolerikusok harcos természetével.

Ha mégis képes egy alapvetően kolerikus vérmérsékletű ember egy flegmatikus módjára elfogadni mások furcsaságait, akár annak árán is, hogy időről időre elengedi a kényszeres irányítás kényszerét, az annak biztos jele, hogy tényleg képes átlépni a saját kolerikus személyiségének a korlátain.

Gordon Ramsey munka közben

Gordon Ramsey munkája során egy kész poklot hoz létre a benne tomboló haraggal.

A melankolikus személyiségtípus élettelivé formálása

Mivel előzheti meg egy melankolikus a bajt, hogyan tudja az analízis paralízisből adódó kihívásait csökkenteni?

Egy melankolikus vérmérsékletű használhatja a kolerikusok csodafegyverét. Bármit elemezhet egy melankolikus, de mindig adjon magának egy határidőt egy döntés meghozatalára. Az aludjunk rá egyet pont erről szól…

Egy melankolikus használhatja a flegmatikus vérmérsékletűek stratégiáját is. Betehet egy nyugtató zenét, elmehet egy nagyot sétálni, vagy megnézhet egy jó filmet is a TV-ben, hogy kikapcsoljon az állandó agyalásból.

Egy melankolikus ne álljon neki vicceket fabrikálni, vagy jópofizni. Az nem megy neki.  Olyan édes lesz egy melankolikus poénja, mint a rohadt citrom a cukorszirupban. (Keserűek és savanyúak 🙂 ). A melankolikus nem igazán képes a felhőtlen nevetésre, nem az ő világa.

Ha mégis képes egy alapvetően melankolikus vérmérsékletű ember felszabadítani magát a nyomasztó gondolatainak terhe alól, s azoktól függetlenül jól érezni magát, az annak biztos jele, hogy tényleg képes átlépni a saját melankolikus személyiségének a korlátain.

kövek egymás tetején

Az életünk különböző területeinek egyensúlya nem mindig található meg elsőre.

A flegmatikus személyiségtípus felszabadítása

Mivel előzheti meg egy flegmatikus a bajt, hogyan tudja az állandó belső vívódásait felülírni? (Neki ugye nincsenek konfliktusai, mert az összeset elkerüli!)

Kapcsolódó írásom:  Grabovoj számok és működésük

Egy flegmatikus vérmérsékletű használhatja a szangvinikus csodafegyverét. Érezheti jól magát, elkezdhet mosolyogni, elkezdhet örülni a napsütésnek, a szellő susogásának és a madarak csiripelésének.

Egy flegmatikus használhatja a melankolikusok stratégiáját is. Átgondolhatja az életét, s beláthatja azt, hogy minden rendben van az életében, s nyugodtan nyithat a világra, senki sem fogja ezért bántani vagy megítélni.

Egy flegmatikus vérmérsékletűt arra rávenni, hogy elkezdjen az érdekeiért határozottan fellépni, ne adj isten harcolni, szinte reménytelen. A flegmatikus nem igazán szeret kiállni a nyílt színre, és felvállalni önmagát.

Ha mégis képes egy alapvetően flegmatikus vérmérsékletű ember kiállni önmagáért és érdekeiért, az annak biztos jele, hogy tényleg képes átlépni a saját flegmatikus személyiségének a korlátain.

Tudom, hogy szép és jó mindaz, amit a különböző típusok kapcsán mint változási lehetőséget leírok.

S tudom azt is, hogy ez nem megy elsőre spontán, önmagától, mert ezernyi olyan történet és élethelyzet van az életünkben, amitől nyomás, stressz alá kerülhet az életünk.

De a dolog nem  reménytelen, ha képesek vagyunk a nehézségeink okait elengedni —>

Személyes tapasztalatom

Az alapvető működésünk kapcsán én azt tapasztalom, hogy sokszor olyan módon akarunk megváltozni, amit másoktól láttunk, s ami másoknak működött. S ez sokszor nem megy olyan simán, ahogy azt szeretnénk.

Ezért is igyekeztem ezen 4 alapvető személyiségtípus megközelítésén túllépni. Olyan célokat és utakat tűztem ki magam számára, melyek semennyire sem működtek, s nem értem el azt az eredményt, amire igazából vágytam.

Ezt főleg akkor tapasztaltam meg, amikor rám szakadt az élet, s azon reakciók szerint kezdtem élni (túlhangsúlyozva a személyiségem), melyek kialakították a boldogságkeresés baklövéseit.

Önmagam tudatos megfigyelésével rájöttem, illetve megfelelő könyvekben ráleltem arra, hogy az alapvető reakcióink nem állandóak, hanem dinamikusan változnak. Van ennek is egy mintázata, amit felismerni sem sokkal nehezebb, mint a 4 alapvető habitust, s sokkal jobban megmutatja azt, mi minden lehetséges a belső világunkban

Az enneagram 9 alaptípusa —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.