A belső harmónia alapjai

Az önfejlesztés elsődleges célja a nehézséget okozó helyzetek kezelésének megtanulása, az életünk működőképessé formálása. A belső harmónia elérése ennél viszont többet ígér. De ennek eléréséhez nem nélkülözhetjük az önfejlesztés eszközeit.

Popper Péter egyszer arról beszélt, hogy a pszichológusi munkának van egy gyakori paradoxona. 2-3 év önismereti munka után a terápia alapját, kiindulási pontját jelentő probléma megmarad, de az önismeret révén meglesz az a megértés, mely a nehézség elfogadásához vezet.

Az önismereti munkának köszönhetően a nehézségek következményei csökkennek, normalizálódnak, miközben az átalakuló életszemlélet révén a korábban zavaró állapotok kezelhetővé válnak. Ez a pszichológia célja, élhetővé alakítani a mindennapokat.

Ha ennél többet szeretnénk, mert ténylegesen meg akarunk szabadulni a nehézségeinktől, akkor egy teljesen más megközelítést kell használni. De ennek eléréséhez belül két nagyon nagy ugrást kell megtenni. Ami ahhoz kell, hogy a nehézségeink alapjait átformáljuk, lépésről lépésre. Tovább A belső harmónia alapjai

Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az élet iskoláját sokan félreértik. Nem a mindennapok nehézségeit jelenti, hanem egy olyan attitűdöt, mely szembemegy a megszokott életvitellel, s aminek eredményeként az életünk megelevenedik, élettelivé válik.

Az élet iskolájában a szabályok teljesen ellentétesek azzal, amit a hagyományos iskolában elvárnak. Van 6+1 olyan szabálya, mely az érvényesüléshez, a középszerűségből való kilépéshez elengedhetetlen:

 1. Lógj ki a sorból, vagy eltűnsz!
 2. Hallasd a hangod!
 3. Mondd el, ki vagy!
 4. Hibázni ér, sőt kötelező!
 5. Vállald fel a kihívásaid!
 6. Feszegesd a határokat!

Tovább Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

A valódi önismeret alapjai

Az énképünk, az önismeretünk alapvetően a múltunk lenyomata, Mindazon hatások összessége:

 • amelyek gyerekkorunkat meghatározta,
 • amelyek a családunkat jellemezte,
 • s amelyeket mi magunk tudatosan alakítottunk magunkon.

Másrészt sok olyan jellegzetes viselkedési formánk van (kezdve az írástól és az olvasástól, egészen a világképünkig), melyet javarészt az iskolai tanulmányaink révén szereztünk meg. Ennek az is része, amit ugyan tanítottak, de nem tanultunk meg, s az is, amiért kőkeményen megdolgoztunk az évek során, holott az iskolában egy szó nem hangzott el róla, pedig jót tett volna.

Tovább A valódi önismeret alapjai

A törékeny önbizalom oka

Amikor kintről várjuk a megerősítést, akkor olyan gondolatokkal fogunk találkozni, ami a mindennapokban teljesen használhatatlanok. Alapvető infókat nem mondanak ki az előadók és coachok a valódi önbizalomról, mert

 • abból nem terem bevétel, vagy
 • mert nem értik, vagy
 • nem tudják, vagy
 • mert nem hangzik akkora durranásnak.

Ha magunkba nézünk, akkor nagyon gyorsan rájöhetünk, hogy a a megbecsülés, a szeretet, a harmónia, a kaland, a játékosság, az öröm és társaik sokkal többet adnak az önbecsülésünkhöz, mint bármi más. De aki ezen tapasztalatok megélésére áhítozik, s közben a legkisebb lépést sem teszi meg az önbizalmának megerősítésére, az bajban lesz.

Egy coach hírlevélében az alábbi tíz pontot találtam arról, mivel lehet az önbizalmat erősíteni. Ennek a levélnek a pontjain keresztül szeretném megmutatni, miként hozzuk létre az önbizalmunk ingatag voltát. Az idézett részek az eredeti hírlevélből vannak, copyright jelzés nem volt benne (megnéztem).

1. Többet és jobbat érdemelsz!
2. Csak egy életed van!
3. Nincs olyan, hogy kudarc!
4. Amit érzel, az nem a valóság!
5. Ne hasonlítsd magad másokhoz! (ezt mondjuk jogos!)
6. A legtöbb félelmed csak gumikrokodil!
7. Már most is sikeres vagy!
8. Szeresd magad! (Igen, ez mindennek alapja.)
9. Felejtsd el a megfelelési kényszert!
10. Többre vagy képes, mint gondolnád!

Tovább A törékeny önbizalom oka

A stabil önbizalom megteremtése

Az önbizalom arról szól, hogy mennyire vagyunk képesek megbízni magunkban. Ennek megteremtése egy nagyon egyszerű ponton áll vagy bukik, melyre ha képesek vagyunk odafigyelni, azzal rengeteget tehetünk életünk jobbá tételéért..

Az önbizalom egy olyan tényezője a mindennapjainknak, mely sokkal többet mesél rólunk, mint bármi más. Az önbizalomhiányos embert ritkábban támogatja a világ, mint azokat, akiknek önbizalommal nincsenek kihívásai.

Akinek nincs meg a megfelelő önbizalma, az az eredmények elérésében is kudarcra vagy legalább is extra nehézségek megoldására lesz ítélve. Mert az önbizalomhiány látszik, ha akarjuk, ha nem.

Ami talán a legnehezebb, hogy az önbizalom pontosan olyan, mint az öröm, a boldogság, a szeretet és a szabadság. Nem okai vannak, hanem akadályai. S ha azokat átalakítjuk, akkor érdemben átalakulhat az életünk.

Tovább A stabil önbizalom megteremtése

Az egoizmus 4 oka

Az egoizmus egy teljesen hétköznapi szemlélet, mely valamilyen szinten mindenkiben jelen van. Ha sikerül ennek a forrását megfigyelni, képesek leszünk hatástalanítani is.

A mindennapok során rengeteg minden történik, amelyek érzelmi és intellektuális kihívások elé állítanak bennünket. Sokszor észre sem vesszük az ego reakcióinak egy részét, mert az állati létünk reakcióira alapulnak azok. Hatalmas erővel törhetnek elő belőlünk az érzések, melyek robotpilótaként vezérelhetik a cselekedeteinket, s ezen keresztül a sorsunkat.

Tovább Az egoizmus 4 oka

Nehézségeink és eredményeink forrása

Nehézségeink és eredményeink forrása ugyanaz a dolog. Szokásaink és érzéseink alapja mindazon tapasztalatok, amiket átéltünk, s ezek átformálása az önismereti munka legfőbb célja.

Ha képesek vagyunk átformálni az életünk tapasztalataihoz kapcsolódó emléklenyomatainkat, azzal megváltozhat az életünk. De ennek a munkának (folyamatnak) az elkezdéséhez érdemes pontosan látnunk azt, mi minden hat ránk, mi mindent tároltunk el az életünk tapasztalatából, s mennyi mindenre vannak ezek kihatással.

Tovább Nehézségeink és eredményeink forrása

A kivetítés pszichológiája

A kivetítésnek többféle megjelenési formája van. Egyik formája az, amikor a mi hibáinkat nem akarjuk felismerni, s másokban látjuk meg, de van egy másik, mely sokkal gyakoribb, s az önismereti munka során sokkal fontosabb is.

Mindenki az életünkben egy saját szereppel rendelkezik, amit mi magunk választunk ki minden egyes embernek. Múltunk egy szereplőjének tulajdonságait a belsőnkből kivetítjük másokra, hogy tudjunk hozzájuk viszonyulni. S ezt annyira automatikusan tesszük, hogy észre sem vesszük.

Tovább A kivetítés pszichológiája

Grabovoj módszerének háttere (kritika)

Az ezotéria, pontosabban az ezotériának nevezett kulturális sokk tele van olyan történettel, amikor egy ideig hatalmas árhullámot okoz egy aktuálisan felkapott módszer, majd idővel egy újabb elemévé válnak annak a katyvasznak, amit ma, eufemisztikusan ezoterikus irodalomnak neveznek.

A Grabovoj-jelenség lényege, hogy az élet megannyi problémájára megadott számsorokat ismételgetnek elhivatott követők, s azt állítják róla, hogy az jó nekik. Én úgy vagyok evvel, ha valaki a vizelet visszatartására ismétli a 0144444 számsort, s ettől eléri a vécét becsurgás nélkül, ám tegye. De azt azért nem gondolom, hogy minden bajom megoldásához számokat fogok ismételgetni.

Ennek a módszernek van magyar Facebook-közössége, megénekelte már a Hírcsárda is, s van olyan weblap is, amely egy véletlen számgenerátorral kötötte össze Grabovoj nevét (taktikusan az oldal utolsó két sorában derül ki, miről is van szó). Mondjuk, ami nekem picit fura volt elsőre, hogy egy talpmasszőr oldalán találtam meg a Grabovoj számok legteljesebb listáját. Tovább Grabovoj módszerének háttere (kritika)