A belső harmónia alapjai

Az önfejlesztés elsődleges célja a nehézséget okozó helyzetek kezelésének megtanulása, az életünk működőképessé formálása. A belső harmónia elérése ennél viszont többet ígér. De ennek eléréséhez nem nélkülözhetjük az önfejlesztés eszközeit.

Popper Péter egyszer arról beszélt, hogy a pszichológusi munkának van egy gyakori paradoxona. 2-3 év önismereti munka után a terápia alapját, kiindulási pontját jelentő probléma megmarad, de az önismeret révén meglesz az a megértés, mely a nehézség elfogadásához vezet.

Az önismereti munkának köszönhetően a nehézségek következményei csökkennek, normalizálódnak, miközben az átalakuló életszemlélet révén a korábban zavaró állapotok kezelhetővé válnak. Ez a pszichológia célja, élhetővé alakítani a mindennapokat.

Ha ennél többet szeretnénk, mert ténylegesen meg akarunk szabadulni a nehézségeinktől, akkor egy teljesen más megközelítést kell használni. De ennek eléréséhez belül két nagyon nagy ugrást kell megtenni. Ami ahhoz kell, hogy a nehézségeink alapjait átformáljuk, lépésről lépésre. Tovább A belső harmónia alapjai

Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az élet iskolájának a lényegét sokan félreértik. Nem a mindennapok nehézségeit jelenti, hanem egy olyan attitűdöt, mely szembemegy a megszokott életvitellel, s mindazzal, amit az iskola belénk nevelt. S aminek eredményeként az életünk megelevenedik, élettelivé válik.

Az élet iskolájában a szabályok teljesen ellentétesek azzal, amit a hagyományos iskolában elvárnak. Van 6+1 olyan szabálya, mely az érvényesüléshez, a középszerűségből való kilépéshez elengedhetetlen:
Tovább Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az önismeret és az önfejlesztés két formája

Az énképünk, az önismeretünk alapvetően a múltunk lenyomata, mindazon hatások összessége:

 • amelyek a gyerekkorunkat jellemezték,
 • amelyek a családunkat jellemezték,
 • s amelyeket mi magunk tudatosan alakítottunk magunkon az évek során.

Másrészt sok olyan jellegzetes viselkedési formánk van (kezdve az írástól és az olvasástól, egészen a világképünk egyes elemeiig), melyet javarészt az iskolai tanulmányaink révén szereztünk meg. Ennek az is része, amit ugyan tanítottak, de nem tanultunk meg, s az is, amiért kőkeményen megdolgoztunk az évek során, holott az iskolában egy szó nem hangzott el róla, pedig jót tett volna.

Tovább Az önismeret és az önfejlesztés két formája

A törékeny önbizalom oka

Az önbizalom megszerzése a legtöbb önismereti munka egyik fontos építőköve, ha nem az egyik legfontosabb. Tucatnyi jó tanácsokat találhatunk a könyvekben, s ezek sok embernek működnek is.

Ez a történet ott válik igazán döcögőssé, hogy nem mindenkinek, csak egyeseknek. Hihetnénk azt, hogy bennünk van a hiba, hogy mi nem csináljuk ezen módszereket rendesen. De a kép ennél picit összetettebb.

Akiknek van önbizalma

Egy kisgyerek sosem kérdi meg, mit tehet, s mit nem. Csak egyszerűen csinálják azt, ami éppen jól esik nekik. Ha jól érzik magukat, mosolyognak. Ha fáj valamijük, sírnak. Ha pedig van egy ötletük, akkor minden további nélkül meg is próbálják azt.

Jól tudják ezt a kisgyerekes anyukák, akik mindent igyekeznek elpakolni a lakásban, ami a kisgyerek számára elérhető helyen van, s vagy a babára lehet veszélyes, vagy a szülőknek oly becses, hogy nem szeretnék, ha bántódása esne.

Nekik semmilyen önbizalomépítő módszerre nincs szüksége. S aki képes elengedni az aggódást és a félelmet, azok pont így tudnak élni, s erre szerintem mindenki tud egy ilyen példát említeni az életéből.

egy kiegyensúlyozott kislány a padlón fekve
A világra nyitott állapotban a kihívásainkkal könnyebben képesek vagyunk szembenézni.

Amikor az önbizalom megcsappan

Őszinte leszek. Az önbizalom megteremtéséért nekem is tennem kell folyamatosan. Sokáig azt láttam, hogy a menedzserkönyvek módszerei nekem sem működnek, s ennek kapcsán nagyon cudarul éreztem magam.

Ezek okáról mindjárt mesélek, de előbb nézzük meg azokat az általános tanácsokat, amik sok sikeres embernek könnyebbé tette az életét, s váltig állítják (a saját jó tapasztalatuk miatt), hogy ezek a módszerek működnek.

Azzal tudod az önbizalmad erősíteni, ha tudatosítod:

 • Felejtsd el a megfelelési kényszert!
 • A legtöbb félelmed csak gumikrokodil
 • Többre vagy képes, mint gondolnád
 • Ne hasonlítsd magad másokhoz!
 • Nincs olyan, hogy kudarc.
 • Már most is sikeres vagy!
 • Amit érzel, az nem a valóság!
 • Többet és jobbat érdemelsz!
 • Csak egy életed van!
 • Szeresd magadat!

S a jó gondolatok sorát még simán tudnám tovább is bővíteni, de a lényeg szerintem látszódik. Ezek a mondatok mindegyik valamilyen módon az érzelmeket igyekszik felkorbácsolni. S annak életben tartásával igyekszik extra erőt kölcsönözni a használója.

Kinek javítanak ezen tanácsok az önbizalmán?

Azoknak, akik alapvetően nem igazán foglalkoznak az érzéseikkel, mert a kapcsolataikon vagy a jövőjükön van a figyelmük. S egy óvatlan pillanatban valami olyan történt velük, ami korábban nem. Megjelent valamilyen becsípődés az életükben, ami egyszerűen nem hagyta őket nyugodni, s folyamatosan érzelmeket indukált bennük.

Ezen bevillanásszerű tapasztalatok beleégnek az emberek belsejébe, s akkorra tetterőt kölcsönöz nekik, amivel “képesek a vasbetont is felszántani”. S az idézőjel sok esetben tényleg csak jelképes, mert olyan mértékben felszívják magukat ezek az emberek, hogy akik az útjukba akar állni, s meg akarja őket akadályozni azt vagy félretolják vagy kikerülik.

Őket ugyanis nem lehet megállítani mindaddig, amíg a céljukat el nem érik. Ők a tipikusan azok az emberek, akik képesek és hajlandók a saját gesztenyéjüket akár még a tűzből is kikaparni, s annak minden eredményét is megszerezni.

Csak hát az emberek egy meghatározó része nem ismeri ezt az érzést, s nem képes ilyen módon felszívni magát, és minden akadályt felvállalva átmenni akár a falon is.

Hogyan lesz önbizalma az összes többi embernek?

Úgy, hogy megkeresik magukban azt a pontot, ami a legjobban érdekli őket. Az első két csoportnak viszonylag hasonló dolgokat kell tennie, némileg eltérő fókusszal, míg a harmadik csapatnak totálisan más utat kell választania, ha boldogulni akar az életében.

Az első csoportba a jövőért aggódó emberek tartoznak. Akik a munkahelyük, az előmenetelük, az anyagi helyzetük, a gyerekük jövője foglalkoztat elsősorban. Nekik találták ki a célállítás módszertanát.

Nekik semmi más dolguk nincs, mint a menedzserkönyvek azon részét elővenni, ahol a célok kitűzéséről, s azok megvalósításának módszereiről van szó. Lakás, kocsi, utazás, pénz nekik a legjobb motiváló erő, melynek ha egyszer rákapnak az érzetére, simán megcsinálhatják a szerencséjüket.

A második csoportot azok alkotják, akik a kapcsolataik által motiválhatóak, mert az van elsődlegesen az életük középpontjában. Nekik kicsit már más a feladat. Minden céljukat úgy kell megfogalmazni, hogy azt emberekhez kössék.

Ez lehet a barátjuk, a párjuk, a szüleik, valamilyen közösség vagy csoport. Ha megtalálják azt a személyes kötődést az életükben, akikért mindent megtennének, akkor már azt is meglelték, mi által képesek szinte bármire.

A harmadik csoportba tartozom én is, akinek a helyzete jelentősen különböző az előző kettőtől. Ezernyi érzelem kavarog bennünk, s számunkra az érzelmek tudatos felkorbácsolása nem úgy hat, mint az első két csoportnak. Nekünk ugyanis árt, mert a még több érzés mégtöbb olyan kihívást okoz nekünk, amivel eddig sem tudtunk mit kezdeni.

Számunkra a pillanatnyi érzéseink állandó tengerén kell megtalálnunk azokat a TEVÉKENYSÉGEKET, melyek szinte bármilyen helyzetben örömet és élvezetet nyújtanak. S az sem árt, ha ezért a számunkra örömteli tevékenységekért jól meg is fizetnek

Nekünk a klasszikus célállításai módszerek semmit nem értenek, mert csak a pénzért vagy egy tárgyért igazából a fülünk botját sem mozgatjuk meg. Amikor meg érzelmeket akarnánk kötni hozzájuk, akkor szembesülhetünk avval, hogy ezen tárgyakhoz ezernyi érzés más most is hozzá van nálunk tapadva, csak épp ezen érzések nem túl pozitívak általában.

Kövek egyensúlyban egymáson
Az életünk különböző területeinek egyensúlya nem mindig található meg elsőre.

Személyes tapasztalatom

A megfelelő önbizalom megszerzése kapcsán szoktam igazi keveredést látni az emberek fejében. Annyira képesek vagyunk átvenni azon mintákat, amik a környezetünkben a leggyakoribb, hogy észre sem vesszük a mi saját igényünket. Igen, én is így jártam…

Másrészt a fenti három alapvető fókuszunk annyira rejtve van, hogy más, alapvetően fontos igényünk miatt ezen igények teljesen háttérbe szorulnak. A személyiségtükör konzultációnak pont a három eltérő fókusz megtalálása az elsődleges célja. Mert minden más csak ennek ismeretében határozható meg egy ember életében teljes bizonyossággal.

Mondok egy gyakori félreértést, hogy világos legyen, mi okozhat problémát ennek kapcsán. Sok olyan ember van, akinek remek humora van, remek előadó, s a környezetében állandó a jókedv. Azt hihetnénk, hogy alapvetően az érzései vagy a kapcsolatai határozzák meg ez ilyen ember a cselekedeteit, mert mindig jól akarja magát érezni, s sok ember veszi körül őket.

De ez nem törvényszerűen van így. Az is teljesen reális, hogy az anyagi helyzete vagy az egészsége miatt aggódik, s a társasággal és a jó kedvel igyekszik ezen borús gondolatait elfedni, ideig-óráig kikapcsolni. Több-kevesebb sikerrel.

Amikor viszont az én segítségemmel nézünk rá ezen kérdésre, akkor a cseles kérdéseim révén a napnál is világosabban a felszínre szokott kerülni, mi az alapvető mozgatórugó. S annak minden következményét is meg szoktuk beszélni ezeken a találkozókon…

Arról a helyzetről már nem is merek beszélni, amikor az érzéseinek áradatával küzdő embernek kell segítenem abban, hogy végre képes legyen az érzelmeinek tengerén a felszínén maradni, s nem nyelje el minden érzelmi hullám napokra. De az már a személyiségtükör konzultáció felismeréseinek gyakorlati felhasználásánál kerül elő, egy személyes konzultációs sorozat részeként.

A személyiségtükör konzultáció részletei —>

A stabil önbizalom megteremtése

Az önbizalom arról szól, hogy mennyire vagyunk képesek megbízni magunkban. Ennek megteremtése egy nagyon egyszerű ponton áll vagy bukik, melyre ha képesek vagyunk odafigyelni, azzal rengeteget tehetünk életünk jobbá tételéért..

Az önbizalomhiányos embert ritkábban támogatja a világ, mint azokat, akiknek önbizalommal nincsenek kihívásai. Akinek nincs meg a megfelelő önbizalma, az az eredmények elérésében is kudarcra vagy legalább is extra nehézségek megoldására lesz ítélve. Mert az önbizalomhiány látszik, ha akarjuk, ha nem.

Ami talán a legnehezebb, hogy az önbizalom pontosan olyan, mint az öröm, a boldogság, a szeretet és a szabadság. Nem okai vannak, hanem akadályai. S ha azokat átalakítjuk, akkor érdemben átalakulhat az életünk.

Tovább A stabil önbizalom megteremtése

Az egoizmus 4 oka

Az egoizmus egy teljesen hétköznapi szemlélet, mely valamilyen szinten mindenkiben jelen van. Ha sikerül ennek a forrását megfigyelni, képesek leszünk hatástalanítani is.

A mindennapok során rengeteg minden történik, amelyek érzelmi és intellektuális kihívások elé állítanak bennünket. Sokszor észre sem vesszük az ego reakcióinak egy részét, mert az állati létünk reakcióira alapulnak azok. Hatalmas erővel törhetnek elő belőlünk az érzések, melyek robotpilótaként vezérelhetik a cselekedeteinket, s ezen keresztül a sorsunkat.

Tovább Az egoizmus 4 oka

Nehézségeink és eredményeink forrása

Nehézségeink és eredményeink forrása ugyanaz a dolog. Szokásaink és érzéseink alapja mindazon tapasztalatok, amiket átéltünk, s ezek átformálása az önismereti munka legfőbb célja.

Ha képesek vagyunk átformálni az életünk tapasztalataihoz kapcsolódó emléklenyomatainkat, azzal megváltozhat az életünk. De ennek a munkának (folyamatnak) az elkezdéséhez érdemes pontosan látnunk azt, mi minden hat ránk, mi mindent tároltunk el az életünk tapasztalatából, s mennyi mindenre vannak ezek kihatással.

Tovább Nehézségeink és eredményeink forrása

A kivetítés pszichológiája

A kivetítésnek többféle megjelenési formája van. Egyik formája az, amikor a mi hibáinkat nem akarjuk felismerni, s másokban látjuk meg, de van egy másik, mely sokkal gyakoribb, s az önismereti munka során sokkal fontosabb is.

Mindenki az életünkben egy saját szereppel rendelkezik, amit mi magunk választunk ki minden egyes embernek. Múltunk egy szereplőjének tulajdonságait a belsőnkből kivetítjük másokra, hogy tudjunk hozzájuk viszonyulni. S ezt annyira automatikusan tesszük, hogy észre sem vesszük.

Tovább A kivetítés pszichológiája

Grabovoj módszerének háttere

Az ezotéria, pontosabban az ezotériának nevezett kulturális sokk tele van olyan történettel, amikor egy ideig hatalmas árhullámot okoz egy aktuálisan felkapott módszer, majd idővel egy újabb elemévé válnak annak a katyvasznak, amit ma, eufemisztikusan ezoterikus irodalomnak neveznek.

A Grabovoj-jelenség lényege, hogy az élet megannyi problémájára megadott számsorokat ismételgetnek elhivatott követők, s azt állítják róla, hogy az jó nekik. Én úgy vagyok evvel, ha valaki a vizelet visszatartására ismétli a 0144444 számsort, s ettől eléri a vécét becsurgás nélkül, ám tegye. De azt azért nem gondolom, hogy minden bajom megoldásához számokat fogok ismételgetni.

Ennek a módszernek van magyar Facebook-közössége, megénekelte már a Hírcsárda is, s van olyan weblap is, amely egy véletlen számgenerátorral kötötte össze Grabovoj nevét (taktikusan az oldal utolsó két sorában derül ki, miről is van szó). Mondjuk, ami nekem picit fura volt elsőre, hogy egy talpmasszőr oldalán találtam meg a Grabovoj számok legteljesebb listáját. Tovább Grabovoj módszerének háttere