Az önfejlesztés útja

Az önfejlesztés útja a legtöbb ember számára egy labirintusban feltérképezéséhez hasonlatos, ahol a falak a saját belső (mentális és érzelmi) akadályainkból épülnek ki. Ezen felfedező útnak a legfontosabb célja, hogy általa a családi életünk, a munkánk és a belső világunk harmóniába kerül, s megszabadulhatunk azon nehézségektől, amiket már évek vagy évtizedek óta magunkkal cipelünk.

S mindezek mellé bónuszba még egy olyan életet is kapunk, mely tele van örömmel, jókedvvel és boldogsággal, s melyben a nehézségeknek csak mellékszerep jut.

Persze ebben mindenkinek egyéni útja van. Mindenki máshonnan indul, mindenki kisebb-nagyobb mértékben eltérő utat jár be. De az önismeret és önfejlesztés útján az alapvető hajtóerő, a mozgatórugó mindenkinél nagyon hasonló.

Ma már ott tartunk, hogy szinte az összes önfejlesztő módszert és megközelítést, melyet a modern marketing szemlélettel igyekeznek eladni, csak és kizárólag ezzel hirdetnek. Beleértve a legkommerszebb árucikkeket is, melyeket a TV, a mozi vagy a youtube reklámokban láthatunk.

Tovább Az önfejlesztés útja

Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az élet iskolájának a lényegét sokan félreértik. Nem a mindennapok nehézségeit jelenti, hanem egy olyan attitűdöt, mely szembemegy a megszokott életvitellel, s mindazzal, amit az iskola belénk nevelt. S aminek eredményeként az életünk megelevenedik, élettelivé válik.

Az élet iskolájában a szabályok teljesen ellentétesek azzal, amit a hagyományos iskolában elvárnak. Van 6+1 olyan szabálya, mely az érvényesüléshez, a középszerűségből való kilépéshez elengedhetetlen:
Tovább Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az önismeret és az önfejlesztés két formája

Az énképünk, az önismeretünk alapvetően a múltunk lenyomata, mindazon hatások összessége:

  • amelyek a gyerekkorunkat jellemezték,
  • amelyek a családunkat jellemezték,
  • s amelyeket mi magunk tudatosan alakítottunk magunkon az évek során.

Másrészt sok olyan jellegzetes viselkedési formánk van (kezdve az írástól és az olvasástól, egészen a világképünk egyes elemeiig), melyet javarészt az iskolai tanulmányaink révén szereztünk meg. Ennek az is része, amit ugyan tanítottak, de nem tanultunk meg, s az is, amiért kőkeményen megdolgoztunk az évek során, holott az iskolában egy szó nem hangzott el róla, pedig jót tett volna.

Tovább Az önismeret és az önfejlesztés két formája

A törékeny önbizalom átformálása

Az önbizalom fejlesztésére nagyszerű tanácsokat olvashatunk a könyvekben. A bökkenő ott van, hogy ezen tanácsok nem mindenkinek működnek, s ennek okairól a legtöbb könyv semmit sem ír, nem is foglalkoznak ezzel a problémával.

Ez a történet ott válik igazán döcögőssé, hogy nem mindenkinek, csak egyeseknek. Hihetnénk azt, hogy bennünk van a hiba, hogy mi nem csináljuk ezen módszereket rendesen. De a kép ennél picit összetettebb. Tovább A törékeny önbizalom átformálása

Az egoizmus 4 oka

Az egoizmus egy teljesen hétköznapi szemlélet, mely valamilyen szinten mindenkiben jelen van. Ha sikerül ennek a forrását megfigyelni, képesek leszünk hatástalanítani is.

A mindennapok során rengeteg minden történik, amelyek érzelmi és intellektuális kihívások elé állítanak bennünket. Sokszor észre sem vesszük az ego reakcióinak egy részét, mert az állati létünk reakcióira alapulnak azok. Hatalmas erővel törhetnek elő belőlünk az érzések, melyek robotpilótaként vezérelhetik a cselekedeteinket, s ezen keresztül a sorsunkat.

Tovább Az egoizmus 4 oka

Nehézségeink és eredményeink forrása

Nehézségeink és eredményeink forrása ugyanaz a dolog. Szokásaink és érzéseink alapja mindazon tapasztalatok, amiket átéltünk, s ezek átformálása az önismereti munka legfőbb célja.

Ha képesek vagyunk átformálni az életünk tapasztalataihoz kapcsolódó emléklenyomatainkat, azzal megváltozhat az életünk. De ennek a munkának (folyamatnak) az elkezdéséhez érdemes pontosan látnunk azt, mi minden hat ránk, mi mindent tároltunk el az életünk tapasztalatából, s mennyi mindenre vannak ezek kihatással.

Tovább Nehézségeink és eredményeink forrása

A kivetítés pszichológiája

A kivetítésnek többféle megjelenési formája van. Egyik formája az, amikor a mi hibáinkat nem akarjuk felismerni, s másokban látjuk meg, de van egy másik, mely sokkal gyakoribb, s az önismereti munka során sokkal fontosabb is.

Mindenki az életünkben egy saját szereppel rendelkezik, amit mi magunk választunk ki minden egyes embernek. Múltunk egy szereplőjének tulajdonságait a belsőnkből kivetítjük másokra, hogy tudjunk hozzájuk viszonyulni. S ezt annyira automatikusan tesszük, hogy észre sem vesszük.

Tovább A kivetítés pszichológiája

Grabovoj számok és működésük

Grabovoj megközelítése magában egyesíti a keleti spirituális módszerek és a modern kor szemléletét, s olyan könnyen használható módszert jelent, mely sokak számára egy helyzet pillanatnyi megoldását adhatja.

A Grabovoj módszerének lényege, hogy az élet megannyi problémájára megadott számsorokat ismételgetnek, s ennek révén várnak érdemi változást elérni az életükben. Amiben elsőre semmi rossz nincs, hiszen ha valaki a vizelet visszatartására ismétli a 0144444 számsort, s ettől eléri a vécét becsurgás nélkül, az nem egy utolsó dolog. Ennek révén lesz egy megoldási módszere egy inkontenciával küzdőnek arra, hogy ne kelljen minden vizelési inger után az alsóneműjét kimosnia.

Ennek a módszernek van magyar Facebook-közössége, megénekelte már a Hírcsárda is, s van olyan weblap is, amely egy véletlen számgenerátorral kötötte össze Grabovoj nevét (taktikusan az oldal utolsó két sorában derül ki, miről is van szó).

Arról viszont egy szó sem esik, hogy ezen megközelítés a visszájára is fordulhat. Habár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ez nem ennek a módszernek a sajátossága, ezernyi módszer hasonló veszélyeket rejt, csak nem ennyire sok embernél válik hatékonnyá rövid idő alatt. Tovább Grabovoj számok és működésük