A gondolkodás ereje és korlátai

A gondolkodás egyidős az emberiséggel. Talán pont a gondolkodás és az eszközhasználat volt az a két fő tényező az emberré válás folyamán, aminek révén képesek voltunk felülkerekedni a természet erőinek, s olyan életet teremteni magunknak, mely ezernyi kötöttségtől mentes.

Ennek a fajta gondolkodásalapú életmódnak viszont sokféle mellékhatása van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. S nem csak a természetkárosításra, a globális felmelegedésre gondolok. Ennél sokkal több mindent is elveszthetünk, ha nem lépünk egy lépést vissza, s nem kezdünk el kapcsolatba kerülni a külső és belső környezetünkkel.

A gondolatok ereje

A gondolatok jó szolgálatot tesznek az életünkben. A gondolataink révén képesek vagyunk megtervezni a cselekedeteinket, s olyan összetett tevékenységeket is véghezvinni, amire senki más nem képes ezen a Földön.

A gondolataink révén vagyunk képesek szervezetten és hatékonyan együttműködni másokkal. A beszéd, a gondolatok átadásának képessége, az időbeliség kifejezésének képessége egy hatalmas erő, mely nélkül az emberiség még mindig kis kolóniákat jelentene a természetben, melyek folyamatos félelemben élnének a vadvilág és az időjárás viszontagságaitól.

Ehelyett:

 • Hatalmas épületeket emeltünk, mint a piramisok és a kínai nagy fal.
 • A rómaiak hosszú vízvezetékeket és úthálózatot hoztak létre, melynek egyes darabjai még ma is működnek.
 • Képesek voltunk az évszázadok alatt megszerzett tudást rendszerezni, s azt úgy átadni az utókornak, hogy az a változás és a fejlődés alapjává vált.
 • A fizika és a matematika révén nagyszerű gépeket és eszközöket alkottunk, elindítva és gerjesztve az ipari fejlődést.
 • A modern fizika révén a villamosenergia teljesen átformálta az életünket, az elektronikáról nem is beszélve.
 • Az internet révén pedig a hozzáférhető tudás elkezdett ugrásszerűen megnőni.

A gondolkodás eredményeként gyakorlatilag bármit el tudtunk érni a Földön. Csak idő kérdése volt, mikor kezdjük el szabályozni a folyók vízjárását vagy a közlekedés sebessége mikor fog ugrásszerűen megnőni.

Ezen intenzív hatása a gondolkodásnak azt is eredményezte, hogy az erőforrásainkat képesek lettünk olyan ütemben fogyasztani, ami kikényszerítette azok jobb kihasználását, a hulladékgazdálkodás kialakulását, illetve a pazarlás kényszerű csökkenését.

Kapcsolódó írásom:  A szeretet telepítése

A gondolkodásunk háttere

A gondolataink kifejezője a nyelv, melynek használata nagyban függ attól a közegtől, amiben felnőttünk. Ugyanúgy az életünk házi feladatait kódolja számunkra, mint azok az érzésekben és képekben kódolt emlékek, amik alapvető reagálásainkat meghatározzák.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Gondolatainkat ugyan az életünk során tudatosan formálhatjuk is, de ez a tudatos önformálás rengeteg erőfeszítést és időt igényel. Másrészt a gondolataink a tudatos elménk működésének a részei, s nem a sokkal nagyobb hatású tudatalattinké, de a gondolataink mégis képesek a tudatalattira is hatással lenni. Aminek révén hatni tudunk a spontán reakcióinkra is, de ennek elérése is hosszabb időt igényel.

A gondolkodásmódunk viszont korlátok közé van szorítva. A nyelvi kifejezőképességünk korlátjai közé. Egy olvasott s művelt ember sokkal jobban s pontosabban képes a gondolatait megfogalmazni, mint egy kevésbé tanult ember.

Sokszor mégis azt tapasztalhatjuk, hogy a tanult és olvasott emberek nem sokkal sikeresebbek a világban, mint az átlagos képzettségűek. Tehát önmagában a jó gondolkodási képesség kevés ahhoz, hogy kiemelkedően jó és tartalmas életet éljünk. Tehát kell lennie még valaminek, aminek a révén a gondolkodási képességünk ereje megnő.

A gondolkodás kihívásai

A baj mindig abból van, ha a gondolkodás erejét túlértékeljük, s elkezdjük az életünk összes területét a gondolataink befolyása alá vonni. A személyiségtükör konzultációimon nagyon gyakran azt veszem észre, hogy sokkal több mindent akarnak a hozzám fordulók az irányításuk alatt tartani, mint amire képesek.

Ugyan időről-időre bebizonyosodik, hogy ez a törekvésük sikertelen, mert olyan, előre nem látott történések is beleszólnak az életünk alakulásába, amit nem tudunk befolyásolni, illetve nem tudtunk előre számításba venni. De ennek beismerése és ezen hatások feltérképezésére nem igazán jut elegendő idő és türelem.

Amikor megmutatom (egy szemléletes kép) segítségével, hogyan lehetséges túllépni a görcsös irányításkényszeren, sokak arcán megjelenik a felszabadultság és az öröm mosolya. 

A görcsös agyalás fejfájást és migrént okozhat

Boldogan ide írnám azt, hogyan lehetséges elérni a kényszeres irányítástól való megszabadulást, de sajnos erre nincsen univerzális válasz, csak személyre szabott. Mely függ az ember személyiségétől, illetve mindazon tényezőktől, amit az önismeret és az önfejlesztés fő kérdései kapcsán megfogalmaztam.

Kapcsolódó írásom:  Szokásaink elengedése

A görcsös gondolkodás keretein túl

A túlzott görcsölés, a mindent érteni akarás mögött gyakran a félelem és a belső bizonytalanság bújik meg. De a túlzott irányítás kényszerének sok más oka is lehet. Ezen hatásokat felülírni csak úgy lehetséges, ha képesek vagyunk a tudatalattink legmélyére hatolni.

Amikor csak a felszín megváltoztatásával próbálkozunk egyszerű viselkedési mintákat ismételgetve, akkor nem igazán vagyunk képesek egy éppen megjelenő emlékek és érzések hatását semlegesíteni. Ugyan megpróbáljuk elérni az akaraterőnkkel és összpontosítással, hogy az érzéseink hatása a felszín alatt maradjon, s egy tanult maszkot mutassunk a külvilágnak, de annak eredménye egy túlfűtött állapot lesz.

Ezen próbálkozások helyett inkább előzzük meg a túlfűtött és kellemetlen állapotokat. Lássunk rá arra, miként hozzuk meg a választásainkat, milyen belső mozgatórugók nehezítjük vagy könnyítjük meg az életünket.

A személyiségtükör konzultáció részletei —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.