A büszkeség lélektana

A büszkeség hasonlóan a többi érzelmi kihíváshoz képest az emberektől eltávolít minket. A büszkeség révén magunkat mások fölé helyezzük, melynek következtében képtelenek leszünk megérteni mások problémáit.

A büszkeségnek viszont van egy kellemetlen mellékhatása, hogy mágnesként vonzza a féltékeny embereket. Ugyan a büszke emberek számára a féltékeny emberek próbálkozásai nem jelentenek komoly kihívást, de minden esetre az ilyen helyzetek megbolygatják a kedélyállapotukat.

A büszke emberek sérülése: az igazságtalanság érzete

A büszke embereknek a legnagyobb problémája, hogy a világ nem igazságos és nem tökéletes. Annyira szenvednek az igazságtalan helyzetektől, hogy akár másokért is képesek kiállni, ha igazságtalanság éri őket.

Éppen ezért a büszke emberek mindent elkövetnek, hogy a világ igazságosabb legyen, S mindenkit megvetnek, aki ebben nem hajlandó részt venni, vagy ezt támogatni. Belőlük kerülnek ki a természetvédők, a jogvédők, az önkéntesek egy része, s nem mellékesen a bírók, az ügyészek és az igazságosztók.

Az igazságért és az igazságosságért folytatott harc viszont ebben a formában eleve halott gondolat. Mert nincs abszolút igazság. Csak nézőpontok vannak, s abból levont következtetések. S ami az én szempontomból igaz, az egy másik szempontból teljes félreértése a világnak.

A büszke ember merev karaktere

büszkeség kialakít egy értékrendet, melyhez foggal-körömmel ragaszkodnak az igazságtalanságtól szenvedők. Képesek akár minden mást feladni, hogy az elveik és a vélt vagy valós igazuknak érvényt szerezzenek. Éppen ezért bármilyen kérdésben többnyire hajlíthatatlanok (merevek).

Ennek egyik tipikus példája a Mézga család sorozatban időről-időre feltűnő Máris szomszéd, kinek a testalkata, a beszédstílusa és az egész emberi hozzáállása a büszkeségtől szenvedők merev elutasításának totális mintaképe.

Aki Máris szomszéd karakterének jegyeit felismeri önmagán, az nyugodt lehet, megtalálta egyik fő jellemzőjét, s annak megoldását is ebben a cikkben.

dr. Máris szomszéd ajtót nyit
Máris szomszéd a merev és igazságtalanságtól szenvedő ember mintapéldánya.

A büszke ember ambróziája: az elismerés

Ha egy büszke embert megpróbálsz befolyásolni, akár ép ész érvekkel, akár erőszakos győzködéssel, az garantáltan bukásra van ítélve. Ha viszont megdicsérünk valami apróságot vele kapcsolatban, a sivatagban is eladhatunk neki homokot, a hegyekben meg havat.

Egy büszke ember minden áron ki akar tűnni a környezetéből, s mindent elkövet azért, hogy másokban féltékenységet ébresszen. Sikereinek és eredményeinek elismerése pont ezt szolgálja, s ha ezt nem kapja meg, azzal kevesebbnek érzi magát másoknál.

Bonaparte Napóleon, amikor megalkotta a katonai rangjelzések rendszerét, s ezzel megreformálta az addigi reguláris katonaság rendjét, nem csak a hadsereg irányításának egy korszerű formáját hozta létre, hanem az elismerés egy új formáját. A rang, mint emberi értékmérő addig csak a nemeseknek elérhető lehetőség volt (báró, herceg). A katonai rendfokozatok révén a közemberek is elnyerhették a kiválóságnak egy fajta visszajelzését, amit büszkén viseltek, s igyekeztek méltók is maradni hozzá

Bonaparte Napoleon lovon (festmény)
Napóleon az elismerés bajnoka volt. Minden tisztjét név szerint ismerte, s minden eredményt és sikert elismert. Ennek következtében hadserege elkötelezetten követte, bármerre is vitt az útja.

A büszkeség feloldása: az ítélkezés elengedése

A büszke emberek legfőbb kihívása, hogy a tudatukban jelen lévő állandó ítélkezés (mely egyébként minden ember sajátja) túlsúlyba kerül. Egy büszke ember felülről nézi a világot, mindent és mindenkit megítél és számára csak a tökéletes a jó.

Az ítélkezés eredménye viszont teljesen lehangoló, mert az emberi kapcsolatainkat, a józan ítélőképességünket a büszkeség olyan mértékben átírja. Ezért egy büszke ember ítélete és döntése sosem lehet tökéletes. Mert áthatja a felsőbbrendűség érzése. Ezért a büszkeség legjobb ellenszere az .

A büszkeség felülírása: háttérbe húzódni

Mivel a büszke ember jellemző módon előtérbe helyezi magát a társas kapcsolatokban, számukra a legnehezebb feladat egy lépést hátra lépni. Megengedni az embereknek azt, hogy úgy éljék az életüket, ahogyan képesek. S elfogadni mindazt a hibát és tévedést, amit az életük során elkövetnek.

A büszkeség és a belőle fakadó ítélkezés ugyanolyan érzelmi drog, mint bármi más. Egy büszke ember számára hagyni, hogy mások újra és újra elkövessék ugyanazokat a baklövéseket legalább akkora szenvedés, mint egy haragos embernek abbahagyni a harcot. Mert ezáltal a büszke ember nem tudja megmutatni, hogy ő mennyivel okosabb és tapasztaltabb mint a környezete.

Az egyenlőség tapasztalata

A büszkeséget átformálva felfedezhetjük, hogy mindenki ugyanazon a földön jár. Mindenkinek ugyanúgy kihívásai vannak, mint bárki másnak. S mindenki pont azokkal a kihívásokkal küzd, ami számára nehéz.

Egy büszke ember ugyan nem látja a saját korlátait, mert zömmel átlépi azt, de a mások szabadságának semmibe vételéért meg kell fizetniük az árat. Ennek felismerése és elfogadása felér egy kisebb halállal, mert a cselekedeteink következményeinek elfogadása és figyelembe vétele egy teljesen új életet kíván meg.

Kezek a világ minden tájáról
Az emberek ereje az összefogásban és a sokszínűségben van.

A büszkeség feloldásának eredménye: jólét és gazdagság

A büszke ember nem ok nélkül büszke. Többnyire tényleg többet tudnak és többet látnak a világból, mint mások. Amikor képesek a büszke emberek elengedni a lenézést és a mások leértékelését, akkor számukra a világ összes lehetősége elérhetővé válik.

Képesek bármiből értéket teremteni, s abból pénzt csinálni, képesek minden nehéz helyzetet átformálni, s minden problémás helyzetet meg tudnak oldani. Csupán a tudásuk és a visszavonult szemlélődő életmódjuk miatt.

A gazdagság és jólét forrása —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..