Posted on Hozzászólás most!

Anyagi jólét megteremtése

Út a földbe sülyesztve

Az anyagi jólét lényege, hogy van elegendő pénzünk a megélhetésre (rezsire, kajára, ruházkodásra és pihenésre is jut), s a hó végén még marad annyi, hogy anyagi tartalékot hozzunk létre. A személyes példámon keresztül megmutatom, milyen buktatói lehetnek ennek.

Cél: 500 ezer forint havi bevétel

Nekem ennyi az a pénz, ami elegendő ahhoz, hogy  mindenre jusson, s még maradjon is rendesen hó végén. Valakinek ez a pénz sokaknak hathat, másnak meg kevésnek. De a legfontosabb az, hogy a saját állapotunkhoz képest jól éljünk. 

Nekem 500 ezer forint havonta az az összeg, ami szükséges egy bőséges megélhetéshez. Ebből még persze kifizetem a munkám elvégzésének a költségeit, az adót, s minden egyebet, ami ezzel jár. Anyagi jólét megteremtése részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A boldogság akadályai

Van egy olyan alapvető igazság, amit senki nem tud megkérdőjelezni: “Mindenki boldog akar lenni, s el akarja kerülni a szenvedést.” A gubanc mindig ott kezdődik, amikor arra terelődik a szó, mi okozza a boldogságot, mert a legtöbben a boldogság akadályainak elhárításában keresik a megoldást. És a boldogság akadályainak eltávolítása egy igen göröngyös út…

Gyerekként, s még később is a környezetünk olyan korlátokat állít elénk, mely a személyes szabadságunknak és tetteinknek korlátokat szab. De az ezekhez való alkalmazkodás, illetve mások hasonló korlátok közé szorítása nem a szabadság és boldogság alapvető feltétele, csupán egy gyermeteg próbálkozás.

Az élet egy társas tevékenység, melynek sok olyan részlete van, mely a mi életünket alapvetően befolyásolja (meghatározza). A helyzetünk legtöbb részletére ezek ellenére nincs elegendő befolyásunk, illetve csak részben vagyunk képesek azt kézben tartani.

Ennek megértése szerintem sokkal fontosabb, mint annak hangsúlyozása, hogy az ember akkor kezdett el uralkodni a környezete felett, amikor megtanult gondolkodni. Szerintem inkább akkor kezdte el tönkre tenni az életfeltételeit, amikor elkezdet mindenre ésszerű megoldásokat keresni.

A boldogság akadályai részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Életünk elrendezése 6+1 lépésben

vitorlás hajó

A boldog életről a sikerről és a jólétről az interneten rengeteg lista kering. Elmondják, milyen tulajdonság jellemző ezen emberekre, de a lényeg lemarad, hogy hogyan induljunk el ebbe az irányba. Hogyan rendezzük el az életünket úgy, hogy abból eredmények is szülessenek.

Az alábbi rövid listának egyetlen célja van, hogy a szükséges kezdő lépéseket egy egységes rendszerbe foglalja és bemutassa. Ha ezeket valamilyen szinten elrendezzük, akkor a következő lépések már részben adják magukat, illetve reális célként kitűzhetjük magunknak a boldogságot, a szabadságot, a jólétet és a kiegyensúlyozottságot.

Mielőtt ehhez a listához hozzákezdenénk, egy fontos dolgot érdemes tisztázni. A boldogság, a jólét, a kiegyensúlyozottság nem egymástól elválasztott tulajdonságok, hanem egy olyan belső bizonyosságból táplálkozó állapot jellemzői, melynek elérése mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok taposómalmából való kilépésre. Életünk elrendezése 6+1 lépésben részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A mágia hatásmechanizmusa

hullámzó tenger felhős éggel

Sokan, amikor a mágia szót meghallják, automatikusan elkezdenek védekezni, mert az elmúlt századokban a mágia ki lett kiáltva a gonosz és rossz eszközének. Főleg azért, mert akik értették a mágia alapszabályait (például az egyházi vezetők), többnyire nem az emberek támogatására használták. Hanem uralomra, mások befolyásolására.

Épp itt az ideje, hogy a mágia, illetve annak tudása kikerüljön lidércfényes félhomályból. S elfoglalja a gondolkodásunkban és az életünkben az őt megillető helyet, hogy újra élettelivé váljon az életünk.

A mágia hatásmechanizmusa részletei…

Posted on Hozzászólás most!

8 boldogság (kommentár)

modern jézus szobor

A boldogság keresése egy idős az emberiséggel. S pont ezt a témát válassza Jézus is az első tanítása témájául. Az, amit ebben a tanításban megmutat, az jelentősen eltért az akkori kor megközelítésétől. Legalább annyira, mint amit ma is tapasztalhatunk a mindennapjainkban. 🙁

Ma sok szerző és terapeuta alapvetően technikai kérdésként kezeli a boldogságkeresést, s olyan kész válaszokat igyekeznek adni a mai kor emberének, amitől a belső hiányérzetünket csillapítani tudjuk.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ezek a módszerek hosszabb távon kiüresednek, mint ahogy azt már megmutattam az önfejlestő utak bemutatásakor. S pont ezért érdemes visszamenni Európa szellemi gyökeréhez, mindenféle vallási pátosz nélkül, s megnézni mindazt, ami Jézus egész munkásságának az alapját és értelmét jelentette.

Ha ezt nem tudjuk megnézni elfogulatlanul, akkor igazából nem érthetjük meg az ezen tanítást követő három évet sem, melyben benne van megannyi példabeszéd, csodatétel és maga a kereszthalál misztériuma is a feltámadással.

8 boldogság (kommentár) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Gazdagság és jólét forrása

Edison villanykörtéje

Sokakat látunk elkötelezetten dolgozni egy ügyért, s ennek ellenére csak araszolgattak előre a céljuk felé. Mások, akár egy elvont cél kapcsán is, hatalmas lendülettel haladnak, kikerülve, feloldva vagy átlépve mindenféle akadályt és kihívást, miközben mások egyszerűen nem tudnak átlépni egy vonalon túlra. A kérdés az, mi lehet az alapvető különbség?

A gazdag emberek szokásait könyvek tucatjai elemzi. Készülnek hosszabb és rövidebb listák is arról, mik a sikeres emberek fő jellemzői. Az egyik, egyébként bámulatosan jó könyvnek egyenesen az a címe, hogy A kiemelkedően sikeres ember 7 szokása. A célkitűzésről, a tervekről egy szó sincs benne, s nem is véletlenül. Arról egy külön könyvet írt Covey A 8. szokás címmel, mely vastagabb, mint a 7 szokást alaposan bemutató könyve együttvéve. Mert a célok kitűzése egy centivel sem visz közelebb a változás megtapasztalásához önmagában.

Gazdagság és jólét forrása részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Tudatos változás

A változás életünk velejárója, s az éberség révén szert tehetünk egy olyan erőre, melynek révén az alkalmazkodás és a változtatás tudatos útja egyszerűbbé válhat. Mert az éberség által képesek vagyunk érzékelni mindazt, ami körülvesz minket, annak ezernyi aspektusával együtt.

Az tudatos jelenlét gyakorlása tehát nem csak arra jó, hogy az érzelmeink kuszaságán úrrá legyünk, hanem a mindennapjainknak is igazi támasza lehet. Főleg akkor, amikor már képesek vagyunk szabadon, mindenféle mesterséges módszert elengedve csak a jelenben lenni.

Ma nem vagyunk olyanok, mint tegnap voltunk, s holnap sem leszünk olyanok, mint amilyenek ma vagyunk. S ez nem csak ránk igaz, hanem mindenre, ami minket körbevesz: a tárgyak, a helyzetek, az emberek, és minden más is.

Pont ezért fontos minden pillanatban azt érzékelni, mi van bennünk s körülöttünk. Mert ennek hiányában ezernyi módon képesek lehetünk megnehezíteni az életünket.

Tudatos változás részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A boldogság forrása 3: tudatos döntések

A boldogság az életünkről szól. Nem egy elvont kérdés, és még nem is feltétlen transzcendens vagy ezoterikus tapasztalat. Persze a hosszan tartó boldogság, vagy egy boldogan megélt élet feltételezi az életünk minden aspektusának a harmóniáját, de a lényeg a mindennapok megélésében keresendő.

Önmagában a célkitűzés és az eredmények hajszolása semmit nem ér. Nincsen bennük élet, csupán fogalmak és elképzelések által meghatározott üres és jellegtelen történések egymásutánisága keletkezik belőlük.

Minden valódi élmény, minden valódi tudás és tapasztalat az emberen múlik, s nem a külső körülmények és elképzelések függvénye.

Pont ezért üres (és értéktelen) az összes rituálé, szabály és szokás, amiből kiveszett az emberség, az alázat és a pillanatnyi adottságokhoz való igazodás.

A boldogság forrása 3: tudatos döntések részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A boldogság forrása 2: minőségi kapcsolatok

theraváda apáca tiszteletét fejezi ki a 3 drágaságnak

A kapcsolataink egyik nagyon fontos eleme a barátságok kialakítása. Mint a sokak által ismert közmondás is mondja:

“Madarat tolláról, embert barátjáról”

Sokkal jobban jellemez bennünket az, kik a barátaink, mint az, kik a szüleink, kik a rokonaink. Mert mi élhetjük másképp az életünket. Függetlenül attól, mit tettek a szüleink és a környezetünkben élők gyerekkorunkban.

A szabadságunknak viszont lehet egy komoly kerékkötője. Ha azt gondoljuk, hogyha valamit másképp teszünk, akkor az jobb is. Ilyen nincs. Mindenki azt teszi, amit az adott külső és belső körülményei között a legjobbnak vél, illetve amit meg tud tenni.

A boldogság forrása 2: minőségi kapcsolatok részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A boldogság forrása 1: tudatos önértékelés

Mindenki boldog szeretne lenni, s elkerülni a szenvedést. S mégis égbe kiáltó hülyeségeket csinálunk nap mint nap, amivel a saját boldogságunk gátjait építgetjük. Mert az önértékelésünk nem a megfelelő alapokra helyezzük. Pedig boldogságnak a megfelelő (s nem a helyes) önértékelés az egyik alapfeltétele.

Sokan a célok kapcsán hirdetik, hogy azokat elérve boldogok leszünk.  Még olyannal is találkoztam, aki a boldogságot elérő célkitűző tanfolyamot hirdetett. Én ezekben nem hiszek, mert a célok olyanok, hogy sosem az történik, amit előre elterveztünk, s csak a szenvedést növeli, aki változó körülményekre építi az önértékelését.

A boldogság igazi állapota pont attól nagyszerű, hogy nem kell hozzá semmi, csupán a pillanat megélésének öröme. Minden, ami az itt és most örömétől eltávolít minket, azt érdemes eltávolítani az életünkből. S minden, ami a nyugalom és béke megélését támogatja, azt érdemes rendszer szinten az életünk részévé tenni. Ez ugyanis támogatja az életünket.

Leírva ez talán egyszerűnek is tűnhet. De amikor elkezdenénk ebbe az irányba menni, s tudatosan felépíteni a saját életünket, rengeteg “akadály” jelenhet meg. Érdemes megnézni, mit és hogyan érdemes tenni, s főleg azt, hogy miért, hogy az önértékelésünk a helyére kerüljön.

Segíthet a döntést meghozni, hogy magunknak hozzuk meg a döntés, és nem mások elvárásait követve. Ne arra pazaroljuk el az életünket , hogy mások zavarodott életéhez igazodunk, egy élő díszletet megteremtve.

A boldogság forrása 1: tudatos önértékelés részletei…