Anyagi jólét megteremtése

Az anyagi jólét lényege, hogy van elegendő pénzünk a megélhetésre (rezsire, kajára, ruházkodásra és pihenésre is jut), s a hó végén még marad annyi, hogy anyagi tartalékot hozzunk létre. A személyes példámon keresztül megmutatom, milyen buktatói lehetnek ennek.

Cél: 500 ezer forint havi bevétel

Nekem ennyi az a pénz, ami elegendő ahhoz, hogy  mindenre jusson, s még maradjon is rendesen hó végén. Valakinek ez a pénz sokaknak hathat, másnak meg kevésnek. De a legfontosabb az, hogy a saját állapotunkhoz képest jól éljünk. 

Nekem 5000 ezer forint havonta az az összeg, ami szükséges egy bőséges megélhetéshez. Ebből még persze kifizetem a munkám elvégzésének a költségeit, az adót, s minden egyebet, ami ezzel jár.

Út a földbe sülyesztve
Az életünk iránya alapvetően meghatároz minket. Ha változtatni akarunk, akkor többnyire az életünk kereteit is le kell rombolnunk.

Nem akarom szépíteni, nem egy egyszerű történt. Alapból 750 millió történet fűződik hozzá, s ok százt milliárd kapcsolódás van közöttük. Ez elsőnek soknak tűnhet, de ha belegondolunk, nem is is olyan sok.

Minden pillanatban 17 eltérő dolog lehet jelen a tudatunkban, s egy másodperc legalább 60 különböző pillanat lehetséges. Ez másdodpercenként közel 1000 történés. Ezt felszorozva a 16 órányi aktív ébren léttel, 58 millió megjelenő tudati benyomást jelent, mely hat az életünkre, formálja azt.

Sokszor ezen pillanatok összemosódnak, néha viszont folyamatos változásban van a belső állapotunk. S az életünkben ezernyi ilyen nap van, s ezek egy része a megélhetésünket is befolyásolja.

Lássuk önmagunkat

Az első lépés, hogy a fenti célt elérhessem, hogy a képességeim legjavát mozgósítani tudjam a cél elérése érdekében. Nem elég ímmel-ámmal hozzáállni a változtatásnak, bele kell tenni apait-anyait.

A következő, ehhez kapcsolódó feladat, hogy a tevékenységeimbe rendszerezettséget vigyek. Ezen nincs mit szépíteni, amikor ezt az oldást csináltam, bő másfél hónapig nem osztottam meg semmit az oldalon, pedig rengeteg mindent csináltam, ami ezernyi ember életét érintette.

Ennek a két tényezőnek a hatására ez egész történet mozgásba lendült, de az anyagiak kapcsán maradt még bennem egy adag görcs, aminek az oldási folyamat a következő célja lesz.

A bennem érő változás elkezdte átalakítani belsőmben a múlt emlékeit is. Már “csak” 578 millió történet maradt, 57 Mrd kapcsolódással, mely a normális anyagi helyzet megélésétől elválasztott. A nehezítő történetek számának csökkenése nekem mindig azt jelzi, hogy a történetnek a háttere is kezd feloldódni, s nem csak egy álomvilágot építünk a hatalmas szarkupac tetejére

Az egzisztenciális görcsölés elengedése

Nagyon sokan félnek a jövőtől, a megélhetés nehézségeitől, mely minden változásnak a legfőbb kerékkötője. Az a lelki egyensúlyteremtés 5. fázisa.

Megnézve közelebbről volt egy tendenciám, hogy az anyagi dolgokon görcsöljek, s ez minden lehetséges változásnak a kerékkötőjévé vált. Az okozta a bajt, hogy túlságosan ráfeszültem magára a problémára. Üdv a klubban, ha te neked is van ilyen érzeted időnként…

Az anyagiakon való görcsölésen annak megértése és felismerése segített át, hogy nem vagyok egyedül ezzel. S a megoldás is úgy jöhet el, ha megnyílok mások felé. Mert ők adhatják meg a változáshoz szükséges inspirációt..

Ennek az oldásnak az alapötlete is egy beszélgetés révén merült fel. Egy “ártatlan”, “felesleges” és időt rabló facebook poszt olvasgatása közben, amit egy nagyon jó barátom írt…

dominókat megállító kéz
Állítsd meg a hatást, mely az egész életedet romba dönti!

Egzisztenciális jólét forrása

A görcsölés elengedése, illetve annak felismerése, hogy nem csak én vagyok ebben a cipőben, tudat alatt elindította a görcsölés elengedését. S az érzelmi munkát is lehetővé tette. Mely talán az egyik legnagyobb áldást hozhatja el az életünkre.

Amikor megértjük s megérezzük, hogy nem a tökéletesség a cél, tökéletes gondolatokkal s tökéletes belső érzésekkel, hanem annak a képességnek a megléte, hogy képesek legyünk a helyén kezelni a megjelenő állapotainkat, akkor kinyílik a világ előttünk. Ezt sokszor megtapasztaltam már más téren, s most a pénzügyek terén is megtapasztalhatom végre.

A következő lépés annak elérése, hogy tudatosan jelen tudjuk lenni az életben, hogy amikkor csak lehet, akkor ténylegesen tudjunk tenni azért, hogy a jólétet biztosíthassuk magunknak.

Ehhez persze a bátorságomat fejleszteni kell, hogy megélhessem azt a életörömet, mely elkezdi a pénzt valójában vonzani.

A kritikus ponton túllendülni

Minden egyes lépés a lelki-egyensúly folyamatában önmagában is mérföldkő. Egy olyan kihívás, aminek a teljesítéséhez az összes korábban megszerzett tudás szükséges.

De ezek közül is az egyik legnehezebb feladat az aggódás és a bizonytalanság fékező erején túllépni.

Aki azt hiszi, hogy akkor fog érdemben túllépni a nehézségein, ha megszerzi a magabiztosságot, az nagyon téved. Az egy nagyon magas szint, amit kiindulásként megszerezni nem lehet. Ahhoz rengeteg tudás és tapasztalat kell.

Amit tehetünk, hogy elkezdünk cselekedni, s majd a tapasztalat és az elvégzett munka meghozza a magabiztosságot és a kiállást. Másképp, a tapasztalatok szerint nem megy. Aki nem cselekszik, annak nem lesz sohasem magabiztossága sem. Aki várja, hogy tanulva, önmagát edzve elérje a kívánt érzelmi állapotot, az a lehetetlenre vár.

fiatal lány virágokkal
Hajlamosak vagyunk a gyerekkort idealizálni, holott mindannyian tudjuk, hogy a gyerekkor nem csak móka és vidámság, hanem megannyi nehézségünket maghatározó emlék forrása is.

Honnan jönnek a felismerések? (Epilógus)

Van egy táblázatrendszerem, mely igyekszik mindazt egy egységes rendszerbe foglalni, amit az elmúlt 20 évben megismertem.

Ebben benne van mindaz, amit az kineziológia, a családállítás, a buddhista tanítások, az enneagram önismereti útjai révén megtanultam éppúgy, mint amit hasznosnak láttam az ezoterikus tanításokból beilleszteni.

Ezen rendszer révén rá tudunk nézni:

  • a pillanatnyi állapotunkra;
  • a változás akadályaira;
  • a képességeink hiányosságaira;
  • a személyiségfejlődésünk 14 kritikus pontjára;
  • a zavaró viselkedésformáinkra;
  • a belső minőségeink és életterületeink nehézségeire;
  • stb.

ha szükséges.

Jelentkezés Egyéni konzultációra


4 mérhetetlen (jó)kívánság

A 4 mérhetetlen kívánság a cselekvő szeretet megélésének és fejlesztésének több ezer éves keleti (buddhista, mahajána) eszköze. Olyan praktikus, a mentalitásunkat is gyökeresen átalakító módszer, mely az egész életünkre kihat, átformálva mindazt a mentális szempontrendszert, mely a legtöbb ember szenvedésének egyik forrása.

Ez alapvetően jól hangzik, és egyszerűnek is tűnik, de a valóság ennél sokkal összetettebb. A szeretet definíciója kapcsán már láttuk, hogy a szeretet nem csupán egy érzés vagy érzelem, hanem egy aktív cselekvés-sorozat. S a történet még ennél is egy picit összetettebb.

Tovább 4 mérhetetlen (jó)kívánság

A szeretet dicsérete (1Kor12, kommentár)

A szeretet ereje minden elhatározásnál erősebb
A szeretet ereje minden elhatározásnál erősebb

Szent Pál apostol Korinthosziakhoz írt levelében van egy rész a szeretet (agape) dicséretéről. Sokszor olvastam tinédzserként, talán a hegyi beszéd után a legtöbbet idézett újszövetségi rész a Bibliából. Amikor olvasom, gyakran csak átfutom, anélkül, hogy igazán átgondolnám, mire is mutat rá.

Egy kedves barátom inspirálására elővettem, és alaposan megvizsgáltam a szöveget azon szemmel, milyen kérdéseket tennék fel ezen szöveg kapcsán önmagamnak. Pál apostol szavai ugyanúgy szólnak a mának, mint a zűrzavaros római korban élőknek, s szerintem a felmerülő kérdések is hasonlóak.

Tovább A szeretet dicsérete (1Kor12, kommentár)

A szeretet megélése

Az életünk egyik legnagyobb átformálója

A szeretet nem mennyiségi kérdés. Vagy szeretsz, vagy nem. A kép forrása: Unicafe
A szeretet nem mennyiségi kérdés. Vagy szeretsz, vagy nem. A kép forrása: Unicafe

A filozófia talán egyik legtöbbet boncolt és elemzett kérdése a szeretet és a boldogság kérdésköre. Erről beszélt szinte az összes nagy vallásalapító, a filozófusok zöme, s ez az a témakőr, mely a legtöbb munkát adja a mentális segítőknek, a pszichológusoknak és a vallási vezetőknek is.

Én nem szeretnék mélyenszántó és mindenféle fogalmakkal operáló értekezést írni a szeretetről, hiszen ilyesmihez én nem értek, másrészt nem is érdekel, harmadrészt ezt sokan megtették már én előttem, s semmi érdemi haszna nem volt. A Wikipédia szerintem egyik leghosszabb posztja a szeretetről szól, ami szerintem minden ilyen igényt kielégít. Inkább egy gyakorlatias megközelítést szeretnék bemutatni, amivel szeretném ezt az egész témakör egy “újszerű” megvilágításba helyezni.

Tovább A szeretet megélése

Életünk elrendezése 6+1 lépésben

A boldog életről a sikerről és a jólétről az interneten rengeteg lista kering. Elmondják, milyen tulajdonság jellemző ezen emberekre, de a lényeg lemarad, hogy hogyan induljunk el ebbe az irányba. Hogyan rendezzük el az életünket úgy, hogy abból eredmények is szülessenek.

Az alábbi rövid listának egyetlen célja van, hogy a szükséges kezdő lépéseket egy egységes rendszerbe foglalja és bemutassa. Ha ezeket valamilyen szinten elrendezzük, akkor a következő lépések már részben adják magukat, illetve reális célként kitűzhetjük magunknak a boldogságot, a szabadságot, a jólétet és a kiegyensúlyozottságot.

Mielőtt ehhez a listához hozzákezdenénk, egy fontos dolgot érdemes tisztázni. A boldogság, a jólét, a kiegyensúlyozottság nem egymástól elválasztott tulajdonságok, hanem egy olyan belső bizonyosságból táplálkozó állapot jellemzői, melynek elérése mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok taposómalmából való kilépésre.

1. Helyzetértékelés
2. Életünk stabilizálása
3. Integritás megteremtése
4. Ígéreteink és vállalásaink
5. Kapcsolataink elrendezése
6. Tevékenységeink elrendezése
A változás kulcsa

Tovább Életünk elrendezése 6+1 lépésben

Isten szeretetének megélése

pópák egy lépcsőn állva
A vallás nem azonos az Istenbe vetett hittel. Aki ezt nem tudja, az Isten nevében rengeteg fura dolgot művelhet

A vallás az egyik legismertebb és legősibb önismereti folyamat. Aki hisz Istenben, annak az életében biztosan lesz egy különleges dimenzió, mely hatalmas inspiráció forrásává válhat. És egyúttal hatalmas bajban is lesz (velem együtt), mert Isten jelenléte az életünkben nem attól függ, hiszünk-e Istenben.

Sokan, sokféle dolgot mondanak Istenről, s olyan ellentmondások vannak még az egyes emberek által elmondott megközelítések között is, hogy ember legyen a talpán, aki képes ezen a káoszon keresztül tisztán látni.
Nem akarom a mai napig tartó, több száz éves hitvitákban kimondani a tutit. Egyrészt amit 2000 év alatt nem sikerült, azt szerintem már sosem lehet. Másrészt mert az én meggyőződésem az, hogy nincs abszolút igazság, maximum pillanatnyi megélés. De a mintázatok ettől még felismerhetőek és hasznosíthatóak az életünkben.

Tovább Isten szeretetének megélése

8 boldogság (kommentár)

Érdekes megfigyelni, miről beszél Jézus az első tanításában. Főleg azért, mert a megközelítésmódja nagyban eltér attól, ahogy ma a boldogságról beszélnek a szakértők. Ma alapvetően a boldogságot technikai kérdésként kezeli nagyon sok könyv és megközelítés. Ami szöges ellentétben van az ősi idők megközelítésével.

A boldogság keresése és öröme Jézus egész munkásságának az alapja és értelme. Ez adja meg a keretét az elkövetkező három évének, benne megannyi példabeszédnek, gyógyításnak és egyéb csodának.

Tovább 8 boldogság (kommentár)

A belső béke 9 jele

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

A belső béke egy olyan örömteli állapot, mely az életünk egy korábban nem ismert, extra dimenzióját nyitja ki. Mindenkinek egyedi módon kell felfedeznie azt, ahogyan ebbe az állapotba el tud jutni, igazodva az élethelyzetéhez és az életszemléletéhez, de a belső béke megnyilvánulási módjai mindenkinél nagyon hasonlóak.

A belső béke számtalan módon megnyilvánulhat. Az alábbi 9 pont csak egyfajta támpontot ad ahhoz, hogy felismerjük a belső béke megjelenését az életünkben.

Tovább A belső béke 9 jele

A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.
A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.

Sok esetben azt látom, hogy  a múló világ élvezeteit hajszolni nem túl sok örömet okoz hosszútávon. ez igaz az én életemre is, és másokéra is. Minden örömünkben benne van az elmúlás lehetőségének keserű érzete is, ami az összes tapasztalatunkat némiképp megmérgezi. Szinte mindenki által ismert tapasztalat, hogy a kívánságaink elvakult üldözése óhatatlanul szenvedés forrásává válik.

Ez nem pesszimizmus, hanem annak az elismerése, hogy önmagában a történések és tapasztalatok nem kielégítőek. Itt jön a szokásos “mantrám“: Lehet harcolni ellene, lehet letagadni, akár elemezhetjük is, sőt akár figyelmen kívül is hagyhatjuk. Mindent szabad, de a valódi megoldás azt fogja elhozni, ha felvállaljuk mindazt, ami megkeseríti az életünket.

Az ember, az előzőektől függetlenül, úgy van összerakva “gyárilag”, hogy alapvetően a kívánságaink és vágyaink visznek előre. Ezért mutatok pár egyszerű képzelet-gyakorlatot, amivel én magam is be szoktam vonzani mindazt, amit az életem részeként szeretnék megélni. Ugyan azt a fajta szerkezetet fogom használni, amit a betegségek feloldása (meggyógyítása) kapcsán is használtam.

4 pénzmágnes (az élet eltérő helyzeteire):

Tovább A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

Gazdagság és jólét forrása

Sokakat látunk elkötelezetten dolgozni egy ügyért, s ennek ellenére csak araszolgattak előre a céljuk felé. Mások, akár egy elvont cél kapcsán is, hatalmas lendülettel haladnak, kikerülve, feloldva vagy átlépve mindenféle akadályt és kihívást, miközben mások egyszerűen nem tudnak átlépni egy vonalon túlra. A kérdés az, mi lehet az alapvető különbség?

A gazdag emberek szokásait könyvek tucatjai elemzi. Készülnek hosszabb és rövidebb listák is arról, mik a sikeres emberek fő jellemzői. Az egyik, egyébként bámulatosan jó könyvnek egyenesen az a címe, hogy A kiemelkedően sikeres ember 7 szokása. A célkitűzésről, a tervekről egy szó sincs benne, s nem is véletlenül. Arról egy külön könyvet írt Covey A 8. szokás címmel, mely vastagabb, mint a 7 szokást alaposan bemutató könyve együttvéve. Mert a célok kitűzése egy centivel sem visz közelebb a változás megtapasztalásához önmagában.

Tovább Gazdagság és jólét forrása