Anyagi jólét megteremtése

Az anyagi jólét lényege, hogy van elegendő pénzünk a megélhetésre (rezsire, kajára, ruházkodásra és pihenésre is jut), s a hó végén még marad annyi, hogy anyagi tartalékot hozzunk létre. A személyes példámon keresztül megmutatom, milyen buktatói lehetnek ennek.

Cél: 500 ezer forint havi bevétel

Nekem ennyi az a pénz, ami elegendő ahhoz, hogy  mindenre jusson, s még maradjon is rendesen hó végén. Valakinek ez a pénz sokaknak hathat, másnak meg kevésnek. De a legfontosabb az, hogy a saját állapotunkhoz képest jól éljünk. 

Nekem 5000 ezer forint havonta az az összeg, ami szükséges egy bőséges megélhetéshez. Ebből még persze kifizetem a munkám elvégzésének a költségeit, az adót, s minden egyebet, ami ezzel jár.

Út a földbe sülyesztve
Az életünk iránya alapvetően meghatároz minket. Ha változtatni akarunk, akkor többnyire az életünk kereteit is le kell rombolnunk.

Nem akarom szépíteni, nem egy egyszerű történt. Alapból 750 millió történet fűződik hozzá, s ok százt milliárd kapcsolódás van közöttük. Ez elsőnek soknak tűnhet, de ha belegondolunk, nem is is olyan sok.

Minden pillanatban 17 eltérő dolog lehet jelen a tudatunkban, s egy másodperc legalább 60 különböző pillanat lehetséges. Ez másdodpercenként közel 1000 történés. Ezt felszorozva a 16 órányi aktív ébren léttel, 58 millió megjelenő tudati benyomást jelent, mely hat az életünkre, formálja azt.

Sokszor ezen pillanatok összemosódnak, néha viszont folyamatos változásban van a belső állapotunk. S az életünkben ezernyi ilyen nap van, s ezek egy része a megélhetésünket is befolyásolja.

Lássuk önmagunkat

Az első lépés, hogy a fenti célt elérhessem, hogy a képességeim legjavát mozgósítani tudjam a cél elérése érdekében. Nem elég ímmel-ámmal hozzáállni a változtatásnak, bele kell tenni apait-anyait.

A következő, ehhez kapcsolódó feladat, hogy a tevékenységeimbe rendszerezettséget vigyek. Ezen nincs mit szépíteni, amikor ezt az oldást csináltam, bő másfél hónapig nem osztottam meg semmit az oldalon, pedig rengeteg mindent csináltam, ami ezernyi ember életét érintette.

Ennek a két tényezőnek a hatására ez egész történet mozgásba lendült, de az anyagiak kapcsán maradt még bennem egy adag görcs, aminek az oldási folyamat a következő célja lesz.

A bennem érő változás elkezdte átalakítani belsőmben a múlt emlékeit is. Már “csak” 578 millió történet maradt, 57 Mrd kapcsolódással, mely a normális anyagi helyzet megélésétől elválasztott. A nehezítő történetek számának csökkenése nekem mindig azt jelzi, hogy a történetnek a háttere is kezd feloldódni, s nem csak egy álomvilágot építünk a hatalmas szarkupac tetejére

Az egzisztenciális görcsölés elengedése

Nagyon sokan félnek a jövőtől, a megélhetés nehézségeitől, mely minden változásnak a legfőbb kerékkötője. Az a lelki egyensúlyteremtés 5. fázisa.

Megnézve közelebbről volt egy tendenciám, hogy az anyagi dolgokon görcsöljek, s ez minden lehetséges változásnak a kerékkötőjévé vált. Az okozta a bajt, hogy túlságosan ráfeszültem magára a problémára. Üdv a klubban, ha te neked is van ilyen érzeted időnként…

Az anyagiakon való görcsölésen annak megértése és felismerése segített át, hogy nem vagyok egyedül ezzel. S a megoldás is úgy jöhet el, ha megnyílok mások felé. Mert ők adhatják meg a változáshoz szükséges inspirációt..

Ennek az oldásnak az alapötlete is egy beszélgetés révén merült fel. Egy “ártatlan”, “felesleges” és időt rabló facebook poszt olvasgatása közben, amit egy nagyon jó barátom írt…

dominókat megállító kéz
Állítsd meg a hatást, mely az egész életedet romba dönti!

Egzisztenciális jólét forrása

A görcsölés elengedése, illetve annak felismerése, hogy nem csak én vagyok ebben a cipőben, tudat alatt elindította a görcsölés elengedését. S az érzelmi munkát is lehetővé tette. Mely talán az egyik legnagyobb áldást hozhatja el az életünkre.

Amikor megértjük s megérezzük, hogy nem a tökéletesség a cél, tökéletes gondolatokkal s tökéletes belső érzésekkel, hanem annak a képességnek a megléte, hogy képesek legyünk a helyén kezelni a megjelenő állapotainkat, akkor kinyílik a világ előttünk. Ezt sokszor megtapasztaltam már más téren, s most a pénzügyek terén is megtapasztalhatom végre.

A következő lépés annak elérése, hogy tudatosan jelen tudjuk lenni az életben, hogy amikkor csak lehet, akkor ténylegesen tudjunk tenni azért, hogy a jólétet biztosíthassuk magunknak.

Ehhez persze a bátorságomat fejleszteni kell, hogy megélhessem azt a életörömet, mely elkezdi a pénzt valójában vonzani.

A kritikus ponton túllendülni

Minden egyes lépés a lelki-egyensúly folyamatában önmagában is mérföldkő. Egy olyan kihívás, aminek a teljesítéséhez az összes korábban megszerzett tudás szükséges.

De ezek közül is az egyik legnehezebb feladat az aggódás és a bizonytalanság fékező erején túllépni.

Aki azt hiszi, hogy akkor fog érdemben túllépni a nehézségein, ha megszerzi a magabiztosságot, az nagyon téved. Az egy nagyon magas szint, amit kiindulásként megszerezni nem lehet. Ahhoz rengeteg tudás és tapasztalat kell.

Amit tehetünk, hogy elkezdünk cselekedni, s majd a tapasztalat és az elvégzett munka meghozza a magabiztosságot és a kiállást. Másképp, a tapasztalatok szerint nem megy. Aki nem cselekszik, annak nem lesz sohasem magabiztossága sem. Aki várja, hogy tanulva, önmagát edzve elérje a kívánt érzelmi állapotot, az a lehetetlenre vár.

fiatal lány virágokkal
Hajlamosak vagyunk a gyerekkort idealizálni, holott mindannyian tudjuk, hogy a gyerekkor nem csak móka és vidámság, hanem megannyi nehézségünket maghatározó emlék forrása is.

Honnan jönnek a felismerések? (Epilógus)

Van egy táblázatrendszerem, mely igyekszik mindazt egy egységes rendszerbe foglalni, amit az elmúlt 20 évben megismertem.

Ebben benne van mindaz, amit az kineziológia, a családállítás, a buddhista tanítások, az enneagram önismereti útjai révén megtanultam éppúgy, mint amit hasznosnak láttam az ezoterikus tanításokból beilleszteni.

Ezen rendszer révén rá tudunk nézni:

  • a pillanatnyi állapotunkra;
  • a változás akadályaira;
  • a képességeink hiányosságaira;
  • a személyiségfejlődésünk 14 kritikus pontjára;
  • a zavaró viselkedésformáinkra;
  • a belső minőségeink és életterületeink nehézségeire;
  • stb.

ha szükséges.

Jelentkezés Egyéni konzultációra

[wpforms id=”1271″ title=”false” description=”false”]


Életünk elrendezése 6+1 lépésben

A boldog életről a sikerről és a jólétről az interneten rengeteg lista kering. Elmondják, milyen tulajdonság jellemző ezen emberekre, de a lényeg lemarad, hogy hogyan induljunk el ebbe az irányba. Hogyan rendezzük el az életünket úgy, hogy abból eredmények is szülessenek.

Az alábbi rövid listának egyetlen célja van, hogy a szükséges kezdő lépéseket egy egységes rendszerbe foglalja és bemutassa. Ha ezeket valamilyen szinten elrendezzük, akkor a következő lépések már részben adják magukat, illetve reális célként kitűzhetjük magunknak a boldogságot, a szabadságot, a jólétet és a kiegyensúlyozottságot.

Mielőtt ehhez a listához hozzákezdenénk, egy fontos dolgot érdemes tisztázni. A boldogság, a jólét, a kiegyensúlyozottság nem egymástól elválasztott tulajdonságok, hanem egy olyan belső bizonyosságból táplálkozó állapot jellemzői, melynek elérése mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok taposómalmából való kilépésre.

1. Helyzetértékelés
2. Életünk stabilizálása
3. Integritás megteremtése
4. Ígéreteink és vállalásaink
5. Kapcsolataink elrendezése
6. Tevékenységeink elrendezése
A változás kulcsa

Tovább Életünk elrendezése 6+1 lépésben

A mágia hatásmechanizmusa

Sokan, amikor a mágia szót meghallják, automatikusan elkezdenek védekezni, mert az elmúlt századokban a mágia ki lett kiáltva a gonosz és rossz eszközének. Főleg azért, mert akik értették a mágia alapszabályait (például az egyházi vezetők), többnyire nem az emberek támogatására használták. Hanem uralomra, mások befolyásolására.

Épp itt az ideje, hogy a mágia, illetve annak tudása kikerüljön lidércfényes félhomályból. S elfoglalja a gondolkodásunkban és az életünkben az őt megillető helyet, hogy újra élettelivé váljon az életünk.

Tovább A mágia hatásmechanizmusa

8 boldogság (kommentár)

Érdekes megfigyelni, miről beszél Jézus az első tanításában. Főleg azért, mert a megközelítésmódja nagyban eltér attól, ahogy ma a boldogságról beszélnek a szakértők. Ma alapvetően a boldogságot technikai kérdésként kezeli nagyon sok könyv és megközelítés. Ami szöges ellentétben van az ősi idők megközelítésével.

A boldogság keresése és öröme Jézus egész munkásságának az alapja és értelme. Ez adja meg a keretét az elkövetkező három évének, benne megannyi példabeszédnek, gyógyításnak és egyéb csodának.

Tovább 8 boldogság (kommentár)

Gazdagság és jólét forrása

Sokakat látunk elkötelezetten dolgozni egy ügyért, s ennek ellenére csak araszolgattak előre a céljuk felé. Mások, akár egy elvont cél kapcsán is, hatalmas lendülettel haladnak, kikerülve, feloldva vagy átlépve mindenféle akadályt és kihívást, miközben mások egyszerűen nem tudnak átlépni egy vonalon túlra. A kérdés az, mi lehet az alapvető különbség?

A gazdag emberek szokásait könyvek tucatjai elemzi. Készülnek hosszabb és rövidebb listák is arról, mik a sikeres emberek fő jellemzői. Az egyik, egyébként bámulatosan jó könyvnek egyenesen az a címe, hogy A kiemelkedően sikeres ember 7 szokása. A célkitűzésről, a tervekről egy szó sincs benne, s nem is véletlenül. Arról egy külön könyvet írt Covey A 8. szokás címmel, mely vastagabb, mint a 7 szokást alaposan bemutató könyve együttvéve. Mert a célok kitűzése egy centivel sem visz közelebb a változás megtapasztalásához önmagában.

Tovább Gazdagság és jólét forrása

A boldogság forrása 4: tudatos változás

A boldog ember sem mentes a kihívásoktól. Az éberség ad egy olyan erőt, mely hatalmas előnyt jelent az életben. Mert aki éber, az képes érzékelni mindazt, ami körülveszi. Képes meglátni azon összefüggéseket, ami mindenki másnak csak véletlen egybeesés, furcsa vagy érthetetlen folyamat.

Az éberség gyakorlása nem hagyja, hogy az érzelmeink összekuszálják az életünket. Szabadon és mindenféle mesterséges módszert elengedve csak jelen lenni sokkal örömtelibb, mint követni szolgaian egy korábban kitűzött célt.

Ma nem vagyunk olyanok, mint tegnap voltunk, s holnap sem leszünk olyanok, mint amilyenek ma vagyunk. De az élet minden egyes pillanatában megélhetjük azt, ami van. Anélkül, hogy hozzá tennék vagy elvennék belőle bármit is. Mert az éberség nem reagál semmire, csupán tudatában van annak, ami történik.

Tovább A boldogság forrása 4: tudatos változás

A boldogság forrása 3: tudatos döntések

A boldogság az életünkről szól. Nem egy elvont kérdés, és még nem is feltétlen transzcendens vagy ezoterikus tapasztalat. Persze a hosszan tartó boldogság, vagy egy boldogan megélt élet feltételezi az életünk minden aspektusának a harmóniáját, de a lényeg a mindennapok megélésében keresendő.

Önmagában a célkitűzés és az eredmények hajszolása semmit nem ér. Nincsen bennük élet, csupán fogalmak és elképzelések által meghatározott üres és jellegtelen történések egymásutánisága keletkezik belőlük.

Minden valódi élmény, minden valódi tudás és tapasztalat az emberen múlik, s nem a külső körülmények és elképzelések függvénye.

Pont ezért üres (és értéktelen) az összes rituálé, szabály és szokás, amiből kiveszett az emberség, az alázat és a pillanatnyi adottságokhoz való igazodás.

Tovább A boldogság forrása 3: tudatos döntések

A boldogság forrása 2: minőségi kapcsolatok

A kapcsolataink egyik nagyon fontos eleme a barátságok kialakítása. Mint a sokak által ismert közmondás is mondja:

“Madarat tolláról, embert barátjáról”

Sokkal jobban jellemez bennünket az, kik a barátaink, mint az, kik a szüleink, kik a rokonaink. Mert mi élhetjük másképp az életünket. Függetlenül attól, mit tettek a szüleink és a környezetünkben élők gyerekkorunkban.

A szabadságunknak viszont lehet egy komoly kerékkötője. Ha azt gondoljuk, hogyha valamit másképp teszünk, akkor az jobb is. Ilyen nincs. Mindenki azt teszi, amit az adott külső és belső körülményei között a legjobbnak vél, illetve amit meg tud tenni.

Tovább A boldogság forrása 2: minőségi kapcsolatok

A boldogság forrása 1: tudatos önértékelés

Mindenki boldog szeretne lenni, s elkerülni a szenvedést. S mégis égbe kiáltó hülyeségeket csinálunk nap mint nap, amivel a saját boldogságunk gátjait építgetjük. Mert az önértékelésünk nem a megfelelő alapokra helyezzük. Pedig boldogságnak a megfelelő (s nem a helyes) önértékelés az egyik alapfeltétele.

Sokan a célok kapcsán hirdetik, hogy azokat elérve boldogok leszünk.  Még olyannal is találkoztam, aki a boldogságot elérő célkitűző tanfolyamot hirdetett. Én ezekben nem hiszek, mert a célok olyanok, hogy sosem az történik, amit előre elterveztünk, s csak a szenvedést növeli, aki változó körülményekre építi az önértékelését.

A boldogság igazi állapota pont attól nagyszerű, hogy nem kell hozzá semmi, csupán a pillanat megélésének öröme. Minden, ami az itt és most örömétől eltávolít minket, azt érdemes eltávolítani az életünkből. S minden, ami a nyugalom és béke megélését támogatja, azt érdemes rendszer szinten az életünk részévé tenni. Ez ugyanis támogatja az életünket.

Leírva ez talán egyszerűnek is tűnhet. De amikor elkezdenénk ebbe az irányba menni, s tudatosan felépíteni a saját életünket, rengeteg “akadály” jelenhet meg. Érdemes megnézni, mit és hogyan érdemes tenni, s főleg azt, hogy miért, hogy az önértékelésünk a helyére kerüljön.

Segíthet a döntést meghozni, hogy magunknak hozzuk meg a döntés, és nem mások elvárásait követve. Ne arra pazaroljuk el az életünket , hogy mások zavarodott életéhez igazodunk, egy élő díszletet megteremtve.

Tovább A boldogság forrása 1: tudatos önértékelés

A gazdagok sikerének kulcsa

Folytatva az amerikai Forbs magazin 2013-as felmérésének a bemutatását, találunk egy olyan fejezetet, mely nem a gazdagok mindennapi rutinját mutatja be, hanem annak módját, ahogy a sikereiket elérték.

Ha előre akarunk lépni az életünkben, elkerülhetetlen akadályokba fogunk ütközni. Ez az emberi világ sajátossága. Ez ellen lehet harcolni, vagy lehet ezeket az előnyükre is fordítani. Annyiféle hatás ér minket nap mint nap, hogy ezek folyamatosan megzavarják a mindennapjainkat. A kihívások révén jobbakká válhatunk, mint bárki más az adott területen, ami többet ér, mint bármilyen hiper-modern technikai kütyű..

A tapasztalatok elválasztják el a sikeres embert és sikertelentől. A siker nem feltétlen a könnyű élet része, hanem a kitartó és következetes munka jutalma. Van pár alapvető pont, amit ha folyamatosan szem előtt tartunk, akkor hosszabb távon nem lehet kérdés az eredmény és a siker.

Tovább A gazdagok sikerének kulcsa