Életünk elrendezése 6+1 lépésben

A boldog életről a sikerről és a jólétről az interneten rengeteg lista kering. Elmondják, milyen tulajdonság jellemző ezen emberekre, de a lényeg lemarad, hogy hogyan induljunk el ebbe az irányba. Hogyan rendezzük el az életünket úgy, hogy abból eredmények is szülessenek.

Az alábbi rövid listának egyetlen célja van, hogy a szükséges kezdő lépéseket egy egységes rendszerbe foglalja és bemutassa. Ha ezeket valamilyen szinten elrendezzük, akkor a következő lépések már részben adják magukat, illetve reális célként kitűzhetjük magunknak a boldogságot, a szabadságot, a jólétet és a kiegyensúlyozottságot.

Mielőtt ehhez a listához hozzákezdenénk, egy fontos dolgot érdemes tisztázni. A boldogság, a jólét, a kiegyensúlyozottság nem egymástól elválasztott tulajdonságok, hanem egy olyan belső bizonyosságból táplálkozó állapot jellemzői, melynek elérése mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok taposómalmából való kilépésre.

1. Helyzetértékelés

Ha meg akarjuk változtatni az életünket, pontosan érdemes látnunk azt, milyen irányba haladunk és jelenleg hol tartunk az életünkben. Mi az amit nem szeretünk benne, mi az amit hiányolunk, s mi az amit megváltoztatnánk.

Ha tudjuk azt, hogy merre megy az életünk, akkor azt is tudni fogjuk, hogy körülbelül hol fogunk tartani 10-20 év múlva. Ha nem tetszik az a jövőkép amit látunk, akkor változtatnunk kell az életünkön. Az nem megy, hogy más életet akarok, mint amerre megy az életem, s ezért nem vagyok hajlandó meghozni az áldozatokat.

Véges világban élünk, véges az időnk, véges az energiánk, a pénzünk, s mindazon lehetőségek köre, amivel élni tudunk. Minden nap egy választás, s ahhoz, hogy megváltozzon az életünk, a döntéseinket is meg kell változtatnunk. Elengedve a régi szokásokat, s új szokásokat tudatosan kialakítva.

2. Életünk stabilizálása

Mindenki pontosan tudja azt, hogy melyik ponton sebezhető az élete. Mindenkinek van egy olyan achilles-sarka, mely ha sérül vagy bántás éri, akkor az életünk bizonytalanná és kiszolgáltatottá válik.

A legnagyobb probléma amit saját sérülékenységünk kapcsán elkövethetünk, hogy minden áron el akarjuk kerülni a változást. Ezért érdemes hozzászoktatni önmagunkat ahhoz, hogy minden változik és semmi sem biztos.

Egy hatalmas hajó a tengeren folyamatosan igazodik a hullámzáshoz, időről időre korrigálja a haladásának irányát, s azt is normálisnak veszik, ha időnként egyszerűen kénytelen megállni, mert a körülmények a haladást nem teszik lehetővé.

vitorlás hajó
Ahogy a hajózás, úgy az életünk ezernyi más része is sokat változott az elmúlt századokban. De az alapelvek semmit.

3. Az integritás megteremtése

Az integritás szót legtöbben nem is igazán értik, hogy mit jelent. Érezni érezzük, ha egy ember “rendben van”, mert az életének minden eleme a helyén van.

Az integritás megvalósítása kapcsán mégis sokszor elakadunk, mert nem tudjuk, hogyan jussunk el odáig. Én ebben most nem akarok okoskodni, a kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása erről szól.

4. Ígéreteink és vállalásaink

Az életünk során folyamatosan ígéreteket teszünk. Az egyik és legfontosabb feladatunk ezeket az ígéreteket betartani. Vannak olyanok, amiket régen tettünk, és vannak olyanok, amik a minden napos cselekvéseinkhez kapcsolódnak.

Életünk egyik legnagyobb kihívása az, hogy mások kéréseire elkezdjünk nemet mondani. Egyszerűen sokkal több kívánsága van az embereknek, mint amit teljesíteni tudunk, s ha nem hagyunk teret a saját életünknek, nem fogunk tudni változtatni az életünkön.

Ha megtanulunk nemet mondani, akár úgy is, hogy évtizedekkel ezelőtt tett vállalásainkat visszaadjuk, azzal elegendő teret hozhatunk létre ahhoz, hogy olyan tevékenységekre szánjunk időt, ami ma fontos, s korábban nem volt az számunkra.

rendetlen szoba
Ha nincs időnk rendet rakni az életünkben, akkor soha sem lesz rend.

5. Kapcsolataink elrendezése

Ígéreteink és vállalásaink alakítják ki azt a viszonyrendszert, amit kapcsolati hálónak nevezünk. Ezek között vannak felszínes kapcsolatok és mély kapcsolatok, olyanok, amiknek már hosszú történelme van, s olyan is, aminek a története csak néhány hónapja kezdődött.

Ahhoz, hogy az életünk megváltozzon látnunk kell azt, ki az aki ehhez hozzá tud tenni és ki az aki nem. S akik érdemben nem tudnak hozzátenni egy minőségileg más élethez, azoktól előbb-utóbb kénytelenek leszünk elbúcsúzni.

Ennek az az oka, hogy nem tudunk minőségi kapcsolatokat kialakítani olyanokkal, akik erre nem hajlandóak. Aki panaszkodik, aki nyafog, aki csak maga és mások problémáival traktál, az elviszi az energiánkat. S bármennyire kegyetlenül hangzik, ezen “régi jó barátok” fognak megfosztani a változás lehetőségétől, mert elviszik az energiáinkat.

6. Tevékenységeink rendszerezése

Aki sokat markol, keveset fog. Aki mindent egyszerre akar megoldani, az csak a káoszt növeli maga körül. S aki nem rendszerezi maga körül az életet, annak rengeteg energiája megy el azzal, hogy folyamatosan újratervezi az életét.

Nem a célkitűzések fontosságának krédóját szeretném ide leírni, hanem arról beszélek, hogy lássuk át a teendőinket. Jegyezzük fel azt, hogy mivel mit szeretnénk elérni, milyen lépéseken keresztül szeretnénk az adott célt elérni, s éppen ezen folyamatban mi hol tartunk.

Érdemes egy táblázatot is csinálni ehhez, amiben nem a teljes folyamatot írjuk le, hanem csak azt, hogy éppen hol tartunk, mi a következő lépés, s mikorra akarjuk ezt a lépést megvalósítani (elvégezni).

Ha ezt a táblázatot rendszeresen frissítjük, akkor mindig konkrét képünk lesz arról, hogy merre halad az életünk, s mit akarunk benne megvalósítani.

Túlterhelt teherautó
Aki túlterheli az életét, s nem látszik ki a feladatok súlya alól, annak sosem fog megváltozni az élete.

A változás kulcsa

Bárki megmondhatja, aki ha valaha új dologba vágott, hogy változást elérni az életünkben nem könnyű.

Ennek oka, hogy a tényleges változáshoz az életünk minden összetevőjére szükségünk van. A fenti törekvések és célok tök jól hangoznak, de ha nem a teljes lényünk támogatja azt, akkor hiába minden, ha szándék (Ady E.).

Érdemes az énképünket, a cselekedeteinket, az érzéseinket és a gondolatainkat is tudatosan használni, melynek révén nem fog a belső világunk és annak külső megnyilvánulása elvágtatni a szélrózsa minden irányába 🙂

Személyes konzultációk —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..