Az önismeret fő kérdései

A önismeret legfontosabb kérdése, hogy képesek vagyunk-e a külső és belső környezetünk hatásaira úgy reagálni, hogy avval a legtöbbet hozzuk ki a helyzetekből. Nem egy külső szemlélődő nézőpontjából, hanem a magunk tényleges igényei alapján.

De van egy bökkenő. Teljesen másképp viselkedünk akkor, amikor jól érezzük magunkat, s teljesen másképp, amikor valami nyomaszt minket, s emiatt stresszesek és nyugtalanok vagyunk.

Ennek megértése és alkalmazása egy olyan dinamikus belső állapotot feltételez, aminek kiismerése alapvetően nem lehetséges olyan módon, hogy a lényünket fixnek és megváltoztathatatlannak hisszük.

A valós belső állapotunk feltérképezésére én az enneagram rendszerét használom, mert a változó állapotú lényünk bemutatásában olyan egyedi segítséget ad, amelyet más önismereti rendszer meg sem közelít.

Hogyan kapcsolódunk a világhoz?

Az életünk legfőbb kapcsolódási módját többnyire ismerjük. Van róla egy elképzelésünk, de sok esetben ez csak a felszínt érinti, s nem hatol be a személyiségünk mélyebb rétegeibe.

Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor a terveinket rendszeresen felülírja egy-két olyan önkéntelen döntésünk, aminek az alapjairól fogalmunk sincs.

Ha nem tudjuk, mi alapján hozunk meg a tudattalan döntéseinket, akkor nem fogjuk azt sem érteni, mi miért történik az életünkben.

Ahhoz, hogy ezt megérthessük, vegyük sorra a három fő kapcsolódási módunkat:

 • Van, akit az önállóság, a másoktól való elkülönülés és az egyediség igénye hajt.
 • Míg mások pont ellenkezőleg, minden áron másokhoz akarnak kapcsolódni, hogy mások figyelmét megszerezzék, s annak következtében pozitív érzéseket élhessenek át.
 • Míg másokat mindezek hidegen hagyják, s csak a maguk világa izgatja őket, hogy abban ellegyenek, s jól érezzék magukat.

S ezek közül teljesen más lehet a hangsúlyos kiegyensúlyozott állapotban, és teljesen más akkor, amikor stresszesek vagyunk. S az sem elképzelhetetlen, hogy egyszerre nem egy, hanem kettő is befolyásol minket.

A legtöbb – statikus személyiséget feltételező – önismereti teszt erről semmit sem tud. Csak azt tudják megmutatni, ami van most bennünk. S ha két nap múlva egy hasonló tesztet megcsinálunk, az totál más képet fog mutatni rólunk, ha épp megváltozott a lelki állapotunk.

Kövess engem a facebookon is!!

Melyik alapösztön határoz meg minket leginkább?

Az emberi létünk másik fő összetevőjéről, az ösztöneinkről sokkal nehezebb beszélni. Vannak, akik nem is akarják elfogadni, hogy az ösztöneink hatnak ránk. Sokszor elhangzik a freudizmus kifejezés, mely az egyik ösztönerőnkre utal, de van más is…

A három alapösztön között nem lehet fontossági sorrendet felállítani. Mindenkinek van, s a megfelelő ismeretek birtokában, könnyen fel is ismerhető. S ami talán a legfontosabb, az alapvető ösztönerőnk – a kapcsolódási módunktól eltérően – sosem változik, egész életünkön át elkísér minket.

 • Az egyik alapösztönünk a létünk, a jövőnk, a megélhetésünk biztosítása.
 • A második alapösztönünk a kapcsolatrendszerünk ápolása.
 • A harmadik a fajfenntartás ösztöne.

Mind a három alapvető ösztönnek vannak következményei, s ezek ismerete talán sokkal fontosabb, mint maga az ösztönerő tudatosítása.

 • Aki folyamatosan aggódik a munkája, a megélhetése, az egészsége és a jövője miatt, az biztosan egzisztencialista alapösztönnel rendelkezik.
 • Akinek minden döntését alapvetően a barátai, a munkatársai határozzák meg, az biztosan szociális alapösztönnel rendelkezik.
 • Akit folyamatosan a hangulatai, az érzései, pillanatnyi örömök megélése határoz meg, az biztosan szexuális alapösztönnel rendelkezik.

S mindezekhez van még egy extra csavar, ami sokak számára nem mindig egyértelmű.

A szexuális alapösztön nem feltétlen jelent túlfűtött szexualitást, de a túlfűtött szexualitás mögött többnyire szexuális alapösztön rejtőzik meg. Egy szexuális alapösztön gyakran szexuális elfojtás formájában jelenik meg. A frigiditás és a túlfűtött szexualitás nem két teljesen eltérő helyzet, hanem ugyan annak a történetnek két ellentétes véglete.

A túlfűtött anyagiasság eredményezett bőséget, akár fékevesztett anyagi harácsolást is. Miközben ugyan ennek a történetnek a másik végleteként folyamatos anyagi nehézségekkel is küzdhetünk.

S a folyton bulizó szociális alkatú ember is küzdhet időnként egyedülléttel s magánnyal, aminek a gyökere pont ugyan az.

enneagram 9 alappontja
Sokan az enneagram kapcsán csak 9 személyiségtípust látnak, elfeledve a lét sokszínűségét.

A lényünk egy rendszer

Ha ismerjük az alapvető ösztönerőnk, s azt, ahogyan a világra reagálunk, az önmagában rengeteget elmond rólunk. A lényünk nem esetleges tulajdonságok halmaza, hanem a korábbi tapasztalataink s az életfeladatunk eredménye. Aminek következtében még egy mentális és érzelmi nehézségekkel küzdő belső világa is egyfajta rendezettséget mutat.

Ráláthatunk ezen két dolog ismeretében:

 • Milyen szerepet igyekszünk betölteni egy közösségben?
 • Hogyan keresünk helyet egy járművön?
 • Mi alapján, s főleg hogyan hozunk meg a döntéseinket?
 • Miként szervezzük meg az életünket?
 • Miként reagálunk a nehézségekre?
 • stb.

Ezeket a kérdéseket összegyűjtöttem, hogy bárkinél pontosan meg tudjam állapítani, kinél mi a fő kapcsolódási módja, s mi a leginkább meghatározó ösztönerő.

A sokszínűségünk felismerése

Ugyan a 3 ösztönerő és a 3 kapcsolódási mód alapvetően meghatározza az életünket, de ezek ismerete révén még nem tudjuk megmagyarázni azt a fajta sokszínűséget, amit az emberi kapcsolatainkban megfigyelhetünk.

Ahhoz, hogy a stresszkezelés egyénre szabott kulcsát megtalálhassuk, alaposabb elemzésre is szükség van. Ehhez picit más jellegű, sokkal több lehetőséget felvető kérdéseket szoktam feltenni:

 • Mi a legfontosabb a munka vagy a tanulás során?
 • Milyennek látjuk magunkat, milyennek akarjuk magunkat lát(tat)ni?
 • Milyen a kapcsolatunk az idővel?
 • Hogyan hatunk másokra?
 • Mitől félünk leginkább?
 • Miként akarunk hatni a világra?

Ezen kérdésekre tucatnyi eltérő válaszunk lehetséges, amik közül kiválasztani a legmegfelelőbbet nagyon nehéz. Szerintem a klasszikus tesztekkel ezekre jól válaszolni nem is igazán lehet, mert a sokféle válasz között néha csak árnyalatnyi eltérés van, míg mögöttük meghúzódó történet nagyon eltérő lehet.

Ehelyett én a kapcsolódási módok és az alapvető ösztönerők ismeretében kínálok fel választási lehetőségeket, aminek következtében a lényünk belső rendszere könnyebben feltárulhat.

kezek kapcsolódása
Az emberi kapcsolódás alapvetően az érzésekről szól. Amit teszünk, az csak kifejezi azt.

Az enneagram tudása

Az enneagram kapcsán magyarul több nagyszerű könyv is megjelent. Ezeket én mind átolvastam, kijegyzeteltem, s ezek ismeretében alkottam meg azt a kérdéssor, aminek révén ténylegesen fel tudom mérni bárkinek a belső világát.

Olyan összefüggéseket is ráláttam ezen munka révén, ami az enneagram szemléletemet alapvető módon meghatározza. Például én nem a gyökér érzések mentén kezdem felderíteni a belső világot, mert azokra elég nehezen merünk ránézni. Hanem a kapcsolódási módból indulok ki, melynek a három altípusa sokkal jobban eltér, mint az érzések megélésének három típusa.

Ezen megközelítés révén olyan kérdésekre is könnyedén ráláthatunk, mint:

 • Milyennek látjuk a világot?
 • Miként hatunk a világra?
 • Milyen cél elérése motiválhat minket igazán?
 • Milyen munkahely megfelelő nekünk leginkább?
 • Hogyan oldunk meg feladatokat?
 • Milyen képességet kell hozzá fejlesztenünk?
 • Milyen két szélsőség fele haladhat az életünk?
 • Milyen helyzeteket kerülünk el rendszeresen?
 • Mi a leggyakoribb félreértésünk?
 • Mivel nehezíthetjük meg az életünk?
 • Melyik az a pont, ahol a stressz megjelenik az életünkben?
 • Mivel oldhatók fel az életünk nehézségei?
 • Hogyan védekezünk a nehéz helyzetekben?
 • Milyennek éljük meg a párkapcsolatunkat

S a sor még sokáig folytatható. Én 35 eltérő szempontot gyűjtöttem össze eddig, de tudom, hogy még bővíthető a szempontrendszer.

Ezek ismerete olyan térképet s iránytűt ad a kezünkbe, aminek révén az életünk minősége akár egy két órás beszélgetés révén is képes minőségileg változni. Nem egy embertől kaptam meg visszajelzésként, hogy az általam elkészített, személyre szabott enneagram teszt, s annak eredménye érdemben változtatta meg az életüket.

Jelentkezz az enneagram konzultációra!


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

2 Replies to “Az önismeret fő kérdései”

 1. Viktor! Tetszenek a kérdések, az enyém a következő: hogyan lehet felismerni valakinél azt, hogy egy viselkedés (vagy egy hajlam, vagy egy “működési mód”) a vele született személyiség megváltoztathatatlan része, ami örökké úgy marad, VAGY “lebontható”, megváltoztatható, mert az a családi, társadalmi programozásból származik?

  • A személyiségünk s az életünk összetett, s nem ok nélkül való az a családi minta, amibe beleszületünk. S az sem, mit veszünk abból magunkra. Ez annak a történetnek a része, amit erre az életre vállalunk. S ezt nem szabad külön kezelni.

   Elméletileg minden megváltoztatható az életünkben, semmi sem fix vagy örök érvényű. De ennek kimondása és tudatosítása még nem jelenti azt, hogy bármit meg tudunk változtatni gyökeresen az életünkben egyik napról a másikra.

   A változás mindig egy folyamat. Aminek az egyes elemei a gondolkodásunkhoz kapcsolódnak, mások az érzésekhez, s megint mások a cselekedeteinkhez.

   Olyan az egész, mint egy hatalmas gordiuszi csomó, amit nem lehet egy hatalmas kardvágással elvágni. Sokan ugyan erről álmodoznak, de ez a legtöbb ember számára ez nem lehetséges.

   Annak megtalálásához, hol érdemes éppen változtatni, van egy nagyon egyszerű technika. Ott próbálunk meg változtatni, ahol “a cipő legjobban szorít”.

   S amikor elkezdünk azon dolgozni, akkor derül ki az, hogy ott éppen lehet változást elérni, vagy a változás akadályait még fel kell oldani. S általában erre nem fektetnek elegendő hangsúlyt a coachok és más segítők. Mert annak elmondása, hogyan lehet jobb az élet általában nagyon kevés a tényleges változáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..