A hindu mantrák célja

A világ a legtöbb ember számára bonyolult, abban bármit elérni egyértelműen erőfeszítéssel jár. Ezt lerövidíteni, egyszerűsíteni pontosan annyira emberi, mint a szeretet és az elfogadás érzetét megélni.

Ennek egyik lehetséges eszköze a mantrák használata, melynek Indiában már több ezeréves hagyománnyal bír. A mantra nem más, mint különböző szavak, rövidebb-hosszabb mondatok, melyekkel különböző hatásokat lehet elérni. Több ezer mantrát ismer a hindu hagyomány, habár ezek legtöbbjéhez hozzáférni a mai napig is nagyon nehéz.

Ennek fő oka az, hogy a mantrák ismerete (szemben a buddhista hagyománnyal) nem az egész társadalomra volt jellemző, hanem csak az ind népesség egy részéra. A brahmanák, a hindu papok a társadalmi rendszer (a varnasrama dharma) tetején álltak. Ezen tudás birtokában voltak képesek a többi csoport fölött a hatalmukat gyakorolni, Ezek a szent versikék olyan becsben voltak és vannak mai is az indiai társadalomban, hogy annak megkérdőjelezése fel sem merül.

5000 éves módszerek

Gahnesa az akadályok elhárítója, talán a legnépszerűbb istenségek egyike Indiában.
Ganesha az akadályok elhárítója, talán a legnépszerűbb istenségek egyike Indiában. Forrás: Wikipedia

A mantrák tisztelete a működésüknek köszönhető. Akit megmart egy kígyó, arra egy szakavatott pap gyógyító a megfelelő mantrát ráolvasta a beteg testére, s a kígyó mérge az összegyűlt egy helyen. Érmetszéssel eltávolították a megmart ember testből a kígyó mérgét, aki így túlélhette a kalandot. A méreg nem tudott szétterjedni a megmart ember testében, s a paciens elkerülte az egyébként kínzó görcsökkel járó folyamatot, mely a legtöbbször halállal végződött.

Szinte minden élethelyzetre, betegségre és asztrológiai konstelációra van az ind kultúrában egy vagy több ilyen versike, s ezek tudója nagyon nagy tisztelet övezte, s övezi mai is. A mantrák zömmel szanszkrit nyelven hangoztak és hangoznak el a mai napig, s néhányuknak a felolvasása önmagában is felér egy nyelvtörővel. Ezeknek meg volt a jelentés, hogy aki ismerte a szanszkrit nyelvet, az pontosan tudta, mire való a mantra, vagy legalábbis közelítőleg meg tudta határozni.

Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare

Talán az egyik legismertebb hindu mantra Magyarországon a Hare Krisna mantra. Egy olyan mantráról beszélek, amit a krisnások mindenkinek megtanítanak, s még köszönésként is használják. A Hare Krisna mantra hatása olyan, hogy érzelmi és mentális függőséget okoz. Akinek egyszer belemegy a fülébe (pontosabban benneragad a tudatában, az nem kevés erőfeszítés révén képes csak tőle megválni.

Akivel ez megtörténik, az jobb, elkezd valami más mantrát hallgatni, mert különben igen durván be fog szűkülni a látóköre. Én mindenkinek azt javaslom ilyen helyzetben, hogy hallgassa meg az Om Mani Peme Hung mantra három órás felvételét, az tuti kiüti a Hare Krisna mantrát az emberből.

Az Om Mani Peme Hung mantra nem okoz függőséget, sőt, főleg az elején, lehet nagyon idegesítő az énekelt verzió, ha gyakran jön elő belőlünk az indulat (harag).

Igazából a krisnások ezt a hatását pontosan ismerik ennek a mantrának, pont ezért tanítják meg szinte mindenkinek. Nerm csinálnak belőle titkot, csak kicsit másképp fogalmazzák meg. Azt mondják, hogy a Hare Krisna mahamantra segíti Krisna szolgálatát.

Hogy ezt mennyire tekintjük csúsztatásnak, vagy mennyire tekintjük etikusnak, az szerintem ízlés dolga. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a saját szempontrendszerük szerint fogalmazzák meg a Hare Krisna mantra működését. Számukra a Hare Krisna mantra tényleg létszükséglet, mert ennek ismétlése révén képesek a mindennapok zűrzavarában az általuk követett négy szabály előírásait könnyedén megtartani.

Csupán azt akartam megmutatni, hogy minden mantra használatának legalább két oldala van. De ez a jelenség nem a egyedi, a buddhizmusban is van olyan mantra, mellyel jobb óvatosan bánni.

Igazából minden mantrával érdemes óvatosan bánni, mert a mantrák használata nem vásári látványosság, s főleg nem gyerekjáték. Ezek hatnak, különben már régen a feledés homályába vesztek volna, mint az ókori Egyiptom civilizációja.

Gayatri mantra, a brahmanák mindennapi támasza

Az ind világnak van egy olyan mantrája is, mely szinte bármelyik hindu csoportnál megtalálható, mint a Miatyánk a keresztény világban. A Gayatri mantrát napi rendszerességű recitációra használja minden hindu pap. Ez a papi tevékenységek közül a legelső, amit a bramana kaszt tagjai már ifjú tizenévesen elsajátítanak, s mondják ezt a mantrát nap mint nap egészen az életük végéig.

Om/ Bhur Bhuva Szvaha Tat Szavitur Varényam Bhargo Devashja Dhimahi Dhijo Jo Nah Prachodajat
Om
Bhur Bhuva Szvaha
Tat Szavitur Varényam
Bhargo Devashja Dhimahi
Dhijo Jo Nah Prachodajat

Aki rendszeresen mondogatja ezt a mantrát, miközben az értelmét fejben tartja, egy olyan örömteli és békés attitűdöt alakíthat ki, mely minden hindu emberekre kisugárzódik.

Ennek hatása érezhető egyébként idehaza a krisnásokon is. A krisnás papok ugyan úgy mondogatják ezt a mantrát reggel (napfelkeltekor), délben, és este (naplementekor), mint bármely más hindu pap. Ez annyira alapvető egy indiai bramana számára is, hogy a gayatri mantrát akkor is elmondják reggel, délben és este, ha egyébként a mindennapjaiknak nem része a mai kasztrendszerből adódó vallási keretek használata.

Hihetetlen jó eszköz az állandóan zaklatott elme éberen tartásához. Sokáig ez a mantra hétpecsétes titok volt, nem adták ki a hindu papok, de Sai Baba megtörte ezt a hagyományt, megadva ennek használatához mindenkinek az engedélyt. Ezt azért “tehette” meg, mert azt valotta, hogy nincsenek valódi kasztok, s mindenki szellemi lény, csak különböző szinten.

A gayatri mantra jelentése

A jelentését szemügyre véve egyből az is ki fog derülni, miért is olyan különleges ez a rövid versike, s miért van akkora jelentősége.

OM a három világot beragyogó fénynek tiszteletet adva, azon meditálva világosodjon meg az elmém

A három világ a hindu felfogás szerint:

  • az ember fizikai önvalója,
  • az energiái, és
  • a halhatatlan lélek birodalma.

Az ezeket beragyogó fény nem más, mint az isteni világ állandó bölcsessége és aktivitása. Akin keresztül ez a fény a fizikai világban megjelenik, az mindent képes megérteni. Ezért összpontosítanak rá (meditálnak rajta) folyamatosan. Mert aki ennek a jelenlétében él, az gyakorlatilag eggyé válhat az isteni fénnyel. ezt a megközelítés megjelent a VI. századi Európában is, ez volt a homouzion (=stenhez hasonló) valódi értelme.

Isten létezésének félreértése

Itt van az a pont, amikor kénytelen vagyok egy olyan dologra kitérni, ami sok fejtörést okozott nekem is az évek során. Ha elolvasom Dávid zsoltárának első részét, valami hasonlót találok, mint amit a Gayatri mantra is megfogalmaz:

Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt,
zöldellő réteken legeltet. A nyugalom vizéhez terel
és felüdíti lelkemet. Az igaz úton vezérel, nevéhez híven. (Zsolt23)

Ha nem foglalkozom Isten létének kérdéskörével, mint ahogy Buddha is tette, akkor semmilyen ellentmondás nincs a hiteles tanítások lényeggel kapcsolatos megfogalmazásaiban. Ha viszont Isten létével, annak tulajdonságainak vizsgálatával kezdek szöszmötölni, akkor nagyon könnyen elveszíthetem a lényeget.

Isten és a vallások

Ahány vallás, annyi Istenfogalom, annyi megközelítés, annyi egymásnak ellent mondó megfogalmazás. Ezt mutatja be igen érzékletesen Marylin Adamson istenkeresésről szóló írása egy magyar nyelvű ifjúsági oldalon is.

A fenti értekezés a különböző istenképekről szól, mely azért is mókásan szemléletes, mert amit a New Age megközelítéseként mutat be, az az egyik több ezer éves ind hagyomány lényege. Az természetesen igaz, hogy a mai New Age “hívők” körében is nagyon gyakori megközelítése Istennek, de nem csupán a New Age hullám követői tekintik magukénak.

Isten nélküli buddhizmus?

A másik igen durva félreértés, hogy a buddhista hagyományt isten nélkülinek tekinti a szerző. Ezért nem szabad őt elítélni, teljesen korrekt amit leír, a legtöbb buddhista ugyanis pontosan ugyan ezt mondaná. Nem hisznek egy olyan külső erőben, mely az életüket megítéli.

A pontos információ az, hogy Buddha soha nem beszélt Istenről. Sohasem állította azt, hogy van, de azt sem mondta hogy nincs. Mint ahogy a világ keletkezéséről sem mondott semmi. Alapvetően került minden filozófiai fejtegetést és vitát. Mindig a belátással megérthető tanításra helyezte a hangsúlyt.

Másrészt viszont vannak olyan gyakorlatok a buddhizmusban, mely pontosan azt írja le, amit a gayatri mantra is elmond. A test közepén (a szív szintjén), vagy a gáttól kiindulva fény tőr elő a testben, ami megtölti a testet, majd a pórusainkon keresztül kilép a testünkből, s megtölti a világot örömmel, boldogsággal, megértéssel és szeretettel. Még egy olyan kívánságimával is találkoztam a buddhista szövegek tanulmányozása során, ami teljesen megfelel a gayatri mantra szerepének.

Amikor a szív szutra a meghaladó bölcsességről beszél, akkor azt mondja róla, hogy:

  • nem teremtetett
  • szavakkal és képekkel nem megfogható
  • mindent áthat
  • folyamatosan megnyilvánul, s
  • a vele való kapcsolat maga a megvalósítás

A dolog vicces része, hogy amikor ezeket megnézzük, akkor pontosan ugyan azt a képet kapjuk, ami a keresztények számára isten lényege. Egy olyan embernek, aki alaposan ismeri az indiai valláselméletet, annak számára pedig a  brahmacsári filozófia lényege van a fenti felsorolásban összefoglalva.

Ha valaki olvasta Prabhupada valamelyik könyvét, az garantáltan találkozott már ezzel a megközelítéssel. Őket szidja legtöbbször, ők a majavádik, a személytelen istenben hívők egyik csoportja (akik a hindu hagyománynak is részei). Pontosan tudja miről beszél, teljesen korrekt az a leírás, amit a buddhistákról (pontosabban a brahmacsári filozófiáról) ír, csak nem tisztességes így becsomagolva szidni a világ 5 nagy vallási közössége közül az egyiket. Itt is, mint a here krisna mantránál is, felmerülhetnek kérdések, de szerintem azok nem visznek bennünket érdemben előre.

A buddhista mantrák tárháza —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..