A személyiség belső kihívásai

Belső állapotaink, érzéseink, meglátásaink és tudásunk alapvetően meghatározza azt, miként tudjuk a mindennapjaink kihívásait kezelni. Ha hiányoznak alapvető összetevői tudásunknak, akkor kiszolgáltatottá válhatunk mások elképzeléseinek, véleményének és szemléletének.

Holott a mai világban pont ez a legnagyobb veszély. Hogy a sok hatás közül nem tudjuk megmondani, melyik ponton kell változtatni ahhoz, hogy az életünk megváltozzon. Erre nézünk meg pár alapvető szempontot.

Belső konfliktusaink világa

Ami alapvető különbség a külső és belső konfliktusok között, hogy míg a belső konfliktusaink feloldásában szabad kezünk van, addig a külső konfliktusok feloldása olyan döntések sorozatát igényli, melyeknek nem az összes lépése függ tőlünk.

Aki képes belső világát elrendezni, az egyrészt megszabadul egy rakás konfliktusforrástól, másrészt a külső szituációkhoz is könnyebben tud alkalmazkodni. Könnyebben láthatjuk át mindazon helyzeteket, amivel szembe kerülünk.

A személyiség első kihívása: tudáshiány

Sok diák, amikor kikerül az iskolából, abban bízik, hogy elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy az életében boldoguljon. Évtizedekkel ezelőtt ez javarészt így is volt, de ez ma már koránt sincs így. Folyamatosan változik mindaz, amit ma a világunkként ismerünk, aminek alkalmazása folyamatos tanulást igényel.

A tudásunk manapság pontosan annyira elegendő, hogy a következő kihívásig eljussunk. A ma megszerzendő tudás annyira sokrétű, hogy egyszerűen képtelenség mindenhez érteni. Mégis folyamatosan záporoznak ránk az újabb és újabb információk, ami kapcsán könnyedén elbizonytalanodhatunk. Ha egy új területtel szembe kerülve nem találjuk meg a megfelelő információkat.

Ahhoz, hogy ezeket a bizonytalansági tényezőket kezelni tudjuk, és esetleges hiányosságainkat pótoljuk, az érzelmi intelligencia alapvető fontosságú. A tudás megszerzéséhez és folyamatos szinten tartásához nagyon fontos az érzelmi és szellemi nyitottság fenntartása.

Érdemes egy alapos rálátásra szert tennünk azon a területen, amivel foglalkozunk, s egy-két területre specializálódni, amiben igen részletes tudást sajátítunk el. Az átlagos színvonal pont ahhoz elegendő, hogy a hétköznapi szintet elérjük, de aki többet akar elérni az életben, annak bizony többet is kell beletennie.

könyvespolcot mutató tablet
Egy kisebb könyvtárat megtöltene az a rengeteg információ, amit egy nyitott ember magába szippant éves szinten.

A személyiség második kihívása: tapasztalathiány

A tudás önmagában nagyon kevés ahhoz, hogy a felmerülő helyzeteket érdemben tudjuk kezelni, ugyanis a tudás önmagában csak jelzőbójákat jelent. De annak tudása, hogyan manőverezzünk a mindennapjaink során, az egy teljesen más történet.

Amikor a tudás alkalmazásra kerül, rengeteg olyasmit fogunk megérteni és meglátni, amit könyvből nem lehet megtanulni. A tudás alkalmazása idővel tapasztalattá érik össze, ami minőségi tudást jelent.

Kövess engem a facebookon is!!

Ugyan egy kezdő vezető ugyanúgy ismeri a KRESZ szabályait, talán még jobban is, mint egy gyakorlott vezető, mégis egy gyakorlott vezető sokkal jobban használja a közlekedés szabályait. Képes a szabályok egy részét figyelmen kívül hagyni, mert nem vonatkoznak rá, miközben a forgalom különböző helyzeteit sokkal jobban felismeri.

A személyiség harmadik kihívása: a megértés hibája

Tapasztalataink és tudásaink alapján kialakítunk egy világképet, aminek segítségével próbáljuk megérteni életünk tapasztalatait. Ez a világkép illeszkedni fog a személyiségünkhöz és ahhoz a kulturális közeghez, amiben élünk.

A világképünk pontosan ugyanolyan esetleges, mint maga a személyiségünk, mivel a világképünk a tapasztalatinkból építkezik. Azon benyomásokhoz igazodik, amit a külső világból befogadtunk (elsősorban a gyerekkorunkban).

Másrészt minden benyomás, minden élethelyzet formálja a világképünket. S még annyira sem stabil sok esetben, mint a személyiségünk.

A megértés átformálódása

Életünkben rengeteg hatás van, amit nem értünk és nem is érzékelünk. Mégis számos olyan tényező van, ami időről-időre a világképünket hasonlóan átalakíthatja. Az önismeret útján ez teljesen normális.

A ma igazsága holnapra tévedéssé válhat,
s amit tegnap értelmetlen dolognak gondoltunk,
az ma már a valóságunk részévé válhat.

Ahhoz, hogy ennek a folyamatnak a részesévé válhassunk, érdemes megőriznünk vagy újra felfedeznünk gyerekkorunk rugalmasságát. Amikor Jézus arról beszél, hogy legyünk olyanok, mint a gyerekek, akkor zömmel nem a gyermeki ártatlanságra, hanem a nyitottságra, a rugalmasságra és az életteli aktivitásra gondolt.

Egy érzékletes példa: nagyon sokáig azt gondoltuk, hogy a közel-keleti válság elegendően távol van tőlünk ahhoz, hogy annak hatásai ne érjenek el minket. S pont ebből adódóan nem is igazán törődtünk vele a mindennapok során.

2015 nyarán minden magyar szembesülhetett vele, hogy a hatások rajtunk keresztül elérték Nyugat-Európát is. Igazából semmi érdemi változás nem történt az elmúlt 30 évben, csupán a folyamat eljutott arra a pontra, hogy elindult Európa felé. S ennek hatására az egész történethez való hozzáállásunk is gyökeresen megváltozott.

idős emberi arc
Egy ember arcán minden ott van, amit az élete során megélt és megtapasztalt.

A személyiség negyedik kihívása: a téves látásmód

Nem tudom, hol olvastam már azt az idézetet, hogy a gondolkodás a legnehezebb munka, ezért nagyon sok ember megspórolja. Próbálunk megérzésből, rutinból és a barátok tanácsaira hagyatkozva döntéseket hozni, ahelyett hogy papír és ceruza segítségével átgondolnánk egy helyzet pozitív és negatív hatásait.

A gondolkodás hiányának legfőbb oka, hogy az iskola nem tanít meg gondolkodni. Erre ugyan a matematika, a fizika és a kémia oktatás a számolásos példákon keresztül igyekszik némi hangsúlyt helyezni, de a humán tantárgyak oktatásában gyakorlatilag semmilyen szerep nem jut az összefüggések bemutatásának.

Az irodalmat az adott korszak történelmétől és társadalmi helyzetétől némileg elszeparáltan tanítják, a történelemben a legfőbb mozgatórugók nincsenek kimondva, a földrajz során a gazdaságföldrajz csak a pillanatnyi állapotról szól, és a nyelvoktatás során a gondolatok kifejezésének sokszínűségéről egy szó nem hangzik el.

A gondolkodás és előrelátás

Amikor a cselekedeteink során annak eldöntése is problémát okoz, hogy mi sürgős és mi fontos, és nem vagyunk képesek a fontos, de nem sürgős dolgokat előtérbe helyezni, akkor az előrelátás és előre gondolkodás teljes hiányáról teszünk tanúbizonyságot.

Aki érdemben változtatni szeretne az életén, az kénytelen az állandóan sürgető feladatok között időt szakítani a hosszú távú eredmények elérésére, ami nem lehetséges a fontos, de nem sürgős tevékenységek előtérbe helyezése nélkül.

A fenti példa tényleges háttere és következményei: a világ nyugati, módosabb részén nincsen egyenlőre sok gond a globális felmelegedés hatásaival. Az amerikaiak nyáron légkondit használnak, a száraz időszakokban locsolnak, a megszaporodó trópusi viharok következményeit pedig jól szervezett katasztrófavédelem segít elhárítani.

Európa is egyenlőre kimarad a közvetlen hatások alól, habár nálunk is érzékelhető az időjárás szélsőségességének felerősödése.

A kevésbé szerencsés vidéken élőknek viszont a módosabb világ “kényelmes” megoldásaiért komoly árat kell fizetniük. Aki kicsit jobban átlátja a közel-keleti konfliktust, az pontosan tudja, hogy az az olajon kívül a vízért folytatott harcról is szól, nem elválaszthatóan a globális felmelegedéstől.

A víz mennyisége az egyre szárazabb és melegebb időjárás miatt egyre kevesebb, miközben az igény folyamatosan nő a melegedő időjárás és a növekvő népesség miatt. Az egyre értékesebb és szűkösebb vízkészletek fogyása miatt az elkövetkező időszakban újabb és újabb vándorlási hullám fogja elérni Európát. Hacsak valami érdemben eltérőt nem kezd ezzel a helyzettel az európai politika.


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..