Az első egységélmény tapasztalata

Talán a harmadik nagy ábránd a spirituális úton, amit sokan szeretnének megélni, az egységélmény. Annak tapasztalatát, hogy egy vagyok az éppen körülöttem lévő világgal, az élőlényekkel, a távoli univerzumokkal és a legapróbb porszemmel ami előttem van.

Rengeteg olyan meditációs szöveget olvastam, illetve vettem részt olyan meditációkon, ahol az egységélmény tapasztalatába próbáltak belevinni mentális képekkel, ütemes dobolással, különböző pszichotróp szerekkel, mantrákkal vagy bármi mással. De mint minden mentális gyakorlat, mely külső körülmények révén ér el spirituális tapasztalatot, ezen tapasztalatok is ugyanilyen esetlegesek voltak.

Az egységélmény tapasztalatának a korlátai

Volt egy elég érzékletes tapasztalatom 2012 telén. Elvonuláson voltam egy jól felszerelt szállodában 30-40 olyan emberrel, akit korábban is ismertem már.

Csináltunk egy meditációt az egyik este:

 • körbeültünk;
 • felülről, mint a vízesés, tisztító energia hullott alá, s átmosott minket
 • minden szenny, amit a tisztító energia kimosott, a kör közepén megjelenő (elképzelt) árokba folyt bele.

A csoport sok tagjának rengetegféle víziója volt. Én ott ültem a körben, érzékeltem az energiákat, de semmilyen vízióm (látomásom) nem volt.

hullámzó tenger felhős éggel
A szél sem látható szabad szemmel, hatása mégis érződik, látszik. A bőrünkön érzett fuvallat, a felhők mozgása és a tenger hullámzása kétséget nem hagy arról, hogy létezik s hat ránk.

A spirituális kudarc okának keresése

Nagyon-nagyon kellemetlenül és elárvultan éreztem magam, ezért odamentem a csoport vezetőjéhez, aki az átlagos spirituális vezetőnél sokkal tapasztaltabb volt szerencsémre.

Megkérdeztem, hogy miért nincsenek nekem látomásaim? A válasza akkor engem teljesen letaglózott, de akkor értettem meg igazán, mi az, hogy spirituális fejlődés.

Azt mondta, hogy túl sok bennem a fájdalom, túlságosan köt az egóm és túl sok érzés kevereg bennem ahhoz, hogy a teljes valóságot ilyen módon egy-egy pillanatban megtapasztalhassam. Gyakorlatilag a válaszában pontosan ugyanazokat a fő pontokat említette, amiről az elmúlt hat pontban szó volt:

A helyzet egy picit csalóka. Az én eredeti kérdésem csupán egy egyszerű víziónak a megjelenésére vonatkozott, a válasz viszont sokkal mélyebbre mutatott.

Annak útját vázolta fel a válaszában a tanítóm, mely ténylegesen kivezethet a zavarodott létállapotból, a mindennapok taposómalmából.

Az egységélmény megélése egyedi élmény

Bő fél évvel később, nem kevés érzelmi oldómunka elvégzése után, ugyanezen nagyszerű tanítónál ültünk és átadást adott nekünk anélkül, hogy bármilyen instrukciót adott volna hozzá. Annyi volt még megadva, hogy megmutatja nekünk, milyen az igazi egységélmény.

Életemben sok tucat átadást és tanítást kaptam, volt sok, amit többször is megkaptam, de ez a tapasztalat egy életre szóló változást indított el bennem.

Durván húszan ültünk akkor a szobában, s mindenkinek más jellegű tapasztalat jött föl:

 • Volt aki hatalmas belső hőt érzett és izzadt mint a ló,
 • volt aki hatalmas fényességet érzett és csukott szemmel úgy érezte, hogy az egész világ fénnyé olvad,
 • valaki hatalmas mennyiségű gyönyört élt át, oly annyira, hogy erekciója volt,
 • valaki felismerte, hogy az élete különböző tényezői hogyan változnak pillanatról-pillanatra,
 • én azt tapasztaltam meg, hogy minden lény a tanítóm és hogy mindenkiben benne rejlik a tökéletesség és boldogság tudása.

Mindenki azt a tapasztalatot kapta, amivel az adott pillanatban éppen dolgoznia kellett:

 • Volt aki a vágy átalakításához kapott egy inspirációt,
 • volt aki a ragaszkodás és a zavarodottság átalakításához kapott,
 • én például az emberekhez való kapcsolódáshoz kaptam egy éppen akkor szükséges instrukciót.

A dolog legérdekesebb része az volt, hogy ezen tapasztalatok buddhista hátterét én ismerem. A résztvevők zömének viszont ezzel kapcsolatban semmilyen információja nem volt és a tapasztalat mégis megjelent.

Következő lépés:

Az egységélmény tudatos keresése —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..